SWOT op de toekomst: de visie van Bruno Humblet
Wat is volgens jou de grootste uitdaging voor de ramen- en deurensector? En hoe moeten we daar best op antwoorden?
Bruno: “De afkoelende markt die ervoor zorgt dat ook de ramen- en deurensector nog een moeilijke periode voor de boeg heeft. Ik zie daar de komende twaalf maanden niet meteen veel verandering in komen. Op de vraag kan je natuurlijk weinig invloed uitoefenen dus het is een kwestie van zo creatief mogelijk met de omstandigheden omgaan. Welke opportuniteiten zie je? Waar kan je vernieuwen? Welke zaken kan je naar voor schuiven om je te onderscheiden van andere spelers op de markt?”
“Wij vinden het bijvoorbeeld zinvol om weer meer aandacht te schenken aan het belang van isolatie. Het is wat naar de achtergrond verschoven, maar de energieprijzen zullen verder stijgen en de wetgeving zal verder verstrengen. Woningen die geen EPC-label A, B of C halen, kan je niet meer verhuren of verkopen tenzij je ze eerst renoveert. Ramen en deuren zijn daarin een cruciale schakel, want ze hebben een grote impact op de EPC-score. Als sector moeten we mee aan die kar trekken zodat mensen beseffen hoeveel meerwaarde ze kunnen creëren door die investering te doen. Hun woning wordt veel energiezuiniger en comfortabeler, maar de verkoopwaarde gaat ook de hoogte in.”
“Een bijkomende uitdaging hierbij is het tekort aan gekwalificeerd personeel. Vakmannen die ramen en deuren volgens de regels van de kunst kunnen maken en plaatsen, zijn tegenwoordig dun gezaaid en dat remt de groei van de sector. Zeker in een renovatiemarkt waar elk stuk op maat moet worden gemaakt en de installatie in de bestaande gevel complex kan zijn, is vakmanschap van groot belang.”
In welke technologie of innovatie zie je een grote opportuniteit? Waarom?
Bruno: “Recyclage. We staan al zeer ver en toch blijft kunststof op dat vlak met een imagoprobleem kampen. We kunnen nochtans al 100% gerecycleerde profielen maken. We halen de oude ramen op en verwerken het pvc tot gloednieuwe profielen. We kunnen de cirkel dus al volledig sluiten, maar te weinig mensen weten dat. Dat aluminium gerecycleerd kan worden, is wel algemeen bekend, maar er is gewoon niet voldoende aluminium in omloop om tegemoet te komen aan de noden in de bouwsector. Pvc is er wel in overvloed en kan net als aluminium perfect gerecycleerd worden.”
Op welke speerpunten zet jouw bedrijf momenteel vooral in? Wat wil je daarmee bereiken?
Bruno: “Naast recyclage zetten we sterk in op het design van onze kunststof profielen. Onze nieuwe reeks combineert een strakke en moderne look met onklopbare isolatiewaarden, en we kunnen die dan ook nog uit gerecycleerd materiaal maken.”
“Je kunt pvc profielen vandaag nog amper onderscheiden van aluminium. We doen die oefening hier vaak met bezoekers en zelfs vakmensen vergissen zich. We hebben het design van onze aluminium en pvc profielen ook volledig op elkaar afgestemd zodat je ze vandaag samen kunt gebruiken in hetzelfde project. Een groot schuifraam kan je dan bijvoorbeeld wel in aluminium uitvoeren zodat de middenstijl zo slank mogelijk wordt, maar de andere ramen kan je perfect in pvc uitvoeren zonder dat het opvalt dat je verschillende materialen hebt gecombineerd.”
Wat zal volgens jou de economische dynamiek zijn in 2024? (verwachtingen op vlak van inflatie, recessie, koopkracht, opdrachten in de bouwsector)
Bruno: “Ik denk dat 2024 een moeilijk jaar wordt, toch zeker de eerste helft ervan. Als je hoort dat het aantal hypothecaire kredieten met meer dan 30% terugloopt dan weet je dat het zijn weerslag zal hebben, maar de renovatiemarkt zal dat hopelijk ten dele compenseren. Wie niet bouwt, gaat zijn woning misschien toch grondiger renoveren. Enerzijds moeten we mensen helpen om daar de waarde van in te zien, maar anderzijds moet de overheid ook de juiste incentives geven, en dat is nu nog niet helemaal het geval. Nu word je vooral afgestraft als je het niet doet, want een huis of appartement met lage EPC-score daalt in waarde, maar een meer stimulerende aanpak zal volgens mij meer effect hebben. In landen als Italië heeft dat toch gewerkt. Het aantal energetische renovaties ging er fors de hoogte in.”
Hoe denk je in 1 tot 3 woorden over:
- Circulair bouwen: “middellange termijn toekomstperspectief”
- Recyclage: “ondergewaardeerd”
- Renovatiegolf: “moet versterkt worden”
- Schrijnwerkers: “nijpend tekort”
- AI: “nog niet relevant”
- Ruimtereizen: “Als er goede profielen in de raket zitten, ga ik mee, maar dat zijn te veel woorden zeker?”
Uitsmijter: waar en hoe woont de mens in 2100?
Bruno: “We zullen veel geconcentreerder in steden wonen met veel open ruimte daarrond. Woningen zullen dus ook compacter worden. De ramen en deuren zullen allemaal uit gerecycleerd pvc bestaan, dat spreekt voor zich. Tegen 2100 zullen die ook volledig geautomatiseerd zijn.”