Voor- en nadelen van kwartscomposiet werkbladen
Esthetisch en veelzijdig
Aanrechtbladen van kwarts bestaan meestal uit ongeveer 90% tot 95% gemalen kwarts, een natuurlijk hard mineraal, en 5% tot 10% harsen of polymeren (kunststof) en pigmenten. Dit mengsel wordt in mallen gegoten en onder intense hitte en druk tot platen gevormd, wat resulteert in een sterk en compact materiaal. Een van de opvallendste eigenschappen van kwarts is zijn esthetische veelzijdigheid. Hoewel het materiaal het uiterlijk van natuursteen zoals graniet of marmer kan nabootsen, biedt het ook een verscheidenheid aan kleuren en ontwerpen die niet in natuursteen te vinden zijn. Dit komt door de pigmenten die tijdens de productie worden toegevoegd, variërend van subtiele, aardse tinten tot gedurfde, hedendaagse tinten.
Afwerkingen
De manier waarop het werkblad tijdens het productieproces gepolijst wordt, bepaalt het uitzicht: hoogglans, matglans (‘gezoet’) en geborsteld (‘satin’). Hoe gladder het oppervlak, hoe meer glans en hoe dichter de toplaag.
- een hoogglans afwerking heeft het voordeel dat het oppervlak sterk afgedicht is waardoor het minder gevoelig is voor vlekvorming.
- een matte afwerking (gezoet of satin) staat voor een robuuste uitstraling, maar is gevoeliger voor vlekvorming omdat de toplaag minder gepolijst is en dus relatief open is van structuur. Hoe langer het keukenblad in gebruik is, hoe minder deze gevoeligheid voorkomt.
Kwaliteit
In een keukenblad van composiet worden de beste eigenschappen van kunststof en natuursteen met elkaar verenigd. De kwaliteit van het composietmateriaal wordt hoofdzakelijk bepaald door de verhouding natuursteen, hars en kunststof. De kwaliteit van kwartsafwerkingen is in de loop der jaren enorm verbeterd, waardoor er vandaag meer opties dan ooit zijn. Geen adering, weinig of veel adering, er zijn opties die passen bij verschillende stijlen. Het is een ijzersterk materiaal dat waterdicht, krasbestendig, stootvast en goed hittebestendig is. Bij hoge temperaturen kan composiet wel verkleuren. Grote temperatuurverschillen van koud naar warm kunnen in het slechtste geval ook scheuren doen ontstaan. In welke mate de zogenaamde ’thermo-shock’ optreedt, is afhankelijk van de kwaliteit van het composiet werkblad. Sowieso zijn beschermende accessoires zoals onderzetters altijd aangeraden. Een composiet keukenblad is ook iets minder vlekbestendig dan een inox (RVS) werkblad.
Duurzaamheid
De laatste jaren is er ook bij de productie van kwartswerkbladen steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Veel merken verwerken nu gerecycled materiaal, zoals teruggewonnen kwarts of glas, in hun aanrechtbladen. Deze aanpak vermindert afval en maakt van kwarts een milieuvriendelijke optie in vergelijking met traditionele materialen. De duurzaamheid van kwarts betekent ook dat het niet zo vaak vervangen hoeft te worden als andere materialen, waardoor de ecologische voetafdruk nog kleiner wordt.
Kostprijs
De gemiddelde prijs varieert tussen 600 euro en 700 euro de vierkante meter, al zijn er ook goedkopere en duurdere oplossingen. Een duurdere plaat levert doorgaans wel een rijkere kleur en textuur op. Omdat kwarts aanrechtbladen niet poreus zijn, hoeft men ze niet jaarlijks te laten behandelen (‘verzegelen’). Daar staat tegenover dat kwartswerkbladen een hogere initiële investering vereisen dan alternatieven, zoals houtblokken of tegelwerkbladen. Door hun gewicht en de precisie die nodig is voor een perfecte pasvorm vereisen ze ook een deskundige installatie.
Onderhoud
Om composiet aanrechtbladen schoon te maken is een eenvoudige oplossing van water en een mild afwasmiddel voldoende. Het werkblad moet na elke schoonmaakbeurt goed worden gedroogd. Voor een grondiger reiniging kan men eventueel natuurazijn verdund met water gebruiken. Reinigen met azijn helpt om het oppervlak te ontsmetten zonder het materiaal aan te tasten. Voor hardnekkiger vlekken bestaan er reinigers die speciaal werden ontworpen voor kwarts en effectief reinigen zonder het oppervlak te beschadigen. Vermijd sterk alkalische schoonmaakproducten zoals chloor, gootsteenontstopper, vaatwastabletten, ovenreinigers en verfoplosmiddelen. Deze middelen kunnen het pigment in de composiet afbleken.
Kwarts vs andere oplossingen
- Kwarts vs. graniet: In tegenstelling tot kwarts is graniet poreus en moet het regelmatig worden verzegeld om vlekken te voorkomen, wat de kosten op de lange termijn kan verhogen. Hoewel beide materialen duurzaam zijn, ziet kwarts er consistenter uit en biedt het een breder scala aan kleuren en patronen.
- Kwarts vs marmer: marmeren aanrechtbladen staan synoniem voor luxe en raken nooit uit de mode. Ook marmer is echter poreuzer dan kwarts, waardoor het gevoeliger is voor vlekken en aantasting door zure stoffen. Kwarts kan het uiterlijk van marmer nabootsen zonder dezelfde onderhoudsvereisten, ideaal voor mensen die van het uiterlijk van marmer houden, maar het onderhoud willen vereenvoudigen.
- Kwarts vs. laminaat: laminaat aanrechtbladen zijn een budgetvriendelijke optie en bieden een grote verscheidenheid aan kleuren en patronen. Laminaat is echter gevoeliger voor krassen en hitteschade en is niet zo duurzaam als kwarts. Hoewel laminaat vandaag het uiterlijk van steen of hout goed kan nabootsen, mist het de diepte en textuur van kwarts, dat gemaakt is om meer steenachtig aan te voelen en eruit te zien.
- Kwarts vs. hout (‘slagersblok’): houten aanrechtbladen kunnen warmte en natuurlijke schoonheid toevoegen aan de keuken. In tegenstelling tot kwarts vereisen ze regelmatig onderhoud, waaronder oliën en schuren, om schade door water en hitte te voorkomen.