De ene plaat is de andere niet: plaatmaterialen en hun toepassingen
OSB-platen: constructieve krachtpatsers
OSB of Oriented Strand Board wordt gemaakt van houtschilfers en heeft daardoor een wat grovere structuur. Het zijn lichte, maar sterke platen die erg geschikt zijn voor constructieve en dragende toepassingen in de bouw en houtskeletbouw. Je kunt er dakconstructies, (onder)vloeren en wanden mee maken. Wie houdt van het grove uiterlijk kan ook in het interieur met OSB aan de slag.
Meer weten over OSB? Lees ook: OSB doorgelicht
Spaanplaten: voordelige allrounders
Om spaanplaten te maken worden houtspaanders gemengd met lijm en vervolgens tot een plaat geperst. Hoewel er soorten zijn die qua sterkte kunnen concurreren met OSB wordt spaanplaat vooral voor meubelproductie en afwerking gebruikt. Er zijn ook vochtbestendige en brandvertragende spaanplaten op de markt. Je kunt er dus in nagenoeg alle ruimtes en gebouwen mee aan de slag.
Meer weten over spaanplaten? Lees ook: Spaanplaten doorgelicht
Multiplex: stabiele duizendpoot
Multiplexplaten bestaan uit verschillende lagen fineer die kruislings op elkaar verlijmd worden. Daardoor zijn de platen erg stabiel en maatvast. Multiplex wordt gemaakt van uiteenlopende houtsoorten en is beschikbaar in verschillende kwaliteitsklassen. Van constructie- tot afwerkingsmateriaal: voor elke toepassing is er wel een geschikte multiplex te vinden.
Meer weten over multiplex? Lees ook: multiplex doorgelicht
Hardboard: slank pluimgewicht
Hardboard is een type vezelplaat die ontstaat door natte houtvezels samen te persen. Het zijn dunnere platen, gewoonlijk zijn ze slechts 3,2 mm dik. De natte houtvezels worden uitgestrooid op een soort zeef en onder hoge druk samengeperst, waardoor de achterkant het kenmerkende wafelmotief krijgt. Het water loopt langs de onderkant weg en de vezels binden zich vooral door vervilting en door de in het hout aanwezige lignine. Net omdat er meestal geen lijm gebruikt wordt, wint dit plaattype aan populariteit als ecologisch verantwoorde keuze.
Hardboard is reeds afgewerkt verkrijgbaar. Eén of beide zijden zijn dan gelakt of bekleed met een afwerkingslaag. Het is ook in ‘oil tempered’-kwaliteit beschikbaar: de plaat wordt dan geolied en verhit om de vochtbestendigheid te verhogen.
Ruggen van kasten en de bodemplaten van schuiven worden vaak in vezelplaat gemaakt. Het wordt ook gebruik als bekledingsmateriaal voor vlakke deuren, scheidingswanden en onderdaken.
MDF: bewerkbare creatieveling
Om een MDF-plaat te maken, worden fijngemalen houtvezels vermengd met lijm en vervolgens tot een plaat geperst. MDF-platen hebben een hogere densiteit dan spaanplaten en zijn dus een stuk steviger. Dit plaatmateriaal laat zich met heel veel gemak bewerken en leent zich dan ook goed tot allerhande creatieve interieurtoepassingen. Er zijn bovendien heel wat speciale soorten voor specifieke toepassingen verkrijgbaar, bijvoorbeeld waterwerend, brandvertragend en plooibaar MDF waarmee je gebogen elementen kunt maken.
Meer weten over MDF? Lees ook: MDF doorgelicht
Blokplaten: stabiel lichtgewicht
Een blokplaat is opgebouwd uit een kern van massief hout (bijvoorbeeld fuma, albasia,vurenhout of populier) en een buitenlaag in MDF (al dan niet met lakdraagfolie). Ze kunnen net als andere dragers met fineer, laminaat (HPL) of melamine worden bekleed. Vandaag worden ze minder vaak gebruikt omdat er met MDF en multiplex goedkopere alternatieven voorhanden zijn.
Blokplaten lenen zich tot een groot aantal toepassingen. Ze zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor de productie van schuifdeuren, binnendeuren, kastdeuren en tafelbladen.
Ga je met OSB, spaanplaat, multiplex of MDF aan de slag dan zal je de plaat doorgaans nog willen afwerken. Je kunt ze schilderen, maar er zijn ook heel wat afgewerkte plaatmaterialen beschikbaar. Vaak is de dragerplaat dan voorzien van een decoratieve toplaag. Uit welke decoratieve plaatmaterialen je zoal kunt kiezen, lees je hier.