OSB doorgelicht
Gemaakt met houtschilfers
OSB staat voor Oriented Strand Board. Het zijn platen met een grovere structuur, die bestaan uit verschillende lagen houtschilfers – ook wel spanen of ‘strands’ genoemd – met een vooraf bepaalde vorm en dikte. Met behulp van lijm en bij verhoogde temperatuur worden die lagen onder druk tegen elkaar geperst. De term ‘oriented’ verwijst naar gericht gestrooide houtschilfers: de schilfers ('strands') van de buitenlagen zijn evenwijdig aan de plaatlengte gericht terwijl die van de binnenlaag meestal dwars op de lengterichting van de plaat gestrooid worden. De buigsterkte is daardoor het hoogst in de lengterichting van de plaat.
Van snelgroeiende boomsoorten of reststromen
OSB-platen worden meestal gemaakt met hout van smalle, snelgroeiende boomsoorten zoals dennen en sparren. Grenen, vuren en douglas worden vaak gebruikt, maar ook heel wat andere houtsoorten komen in aanmerking. Dat kunnen zowel loof- als naaldhoutsoorten zijn, en zelfs soorten die door hun eigenschappen weinig andere toepassingen kennen. Ook reststromen kunnen tot OSB-platen verwerkt worden, waardoor ze bijdragen aan een rendabel bosbeheer. Het gaat dan vooral om dunningshout dat te klein is om te verzagen, want anders dan spaanplaten worden OSB-platen niet gemaakt van gerecycleerd afvalhout, maar enkel van ‘virgin’ hout uit het bos.
Voor constructieve en dragende toepassingen
OSB-platen zijn dankzij de gunstige mechanische eigenschappen erg geschikt voor constructieve en dragende toepassingen. Ze worden vaak gebruikt voor dakconstructies en (onder)vloeren. Bij houtskeletbouw worden ook vaak OSB-platen gebruikt als windverband voor de muren, zodat de weerstand van de dragende muren voldoende hoog is om de windbelastingen te kunnen opvangen en vervormingen te beperken. De platen zijn vaak al van tand en groef voorzien voor een vlotte montage.
Hoewel OSB traditioneel vooral als bouwplaat werd gebruikt, is het tegenwoordig ook niet meer weg te denken uit het interieur. Het is relatief goedkoop, sterk en ook het milieuvriendelijke aspect spreekt heel wat mensen aan. Omdat er met grote houtschilfers wordt gewerkt, vraagt de productie van OSB namelijk minder energie dan die van andere plaatmaterialen.
Wie van het ruwere uiterlijk houdt, kan er dus zeker mee aan de slag om wanden, vloeren en badkamer- of keukenmeubilair te maken. Er zijn tegenwoordig ook al OSB-platen met een fijnere structuur verkrijgbaar. Je kunt ze afwerken met een olie of beits, of ze in een fris kleurtje lakken. De vezelige structuur zal wel zichtbaar blijven.
Je zult verschillende klassen OSB in de handel vinden:
- OSB 1 is geschikt voor niet-constructieve binnentoepassingen, bijvoorbeeld meubelen en interieurbouw.
- OSB 2 kan je gebruiken voor dragende toepassingen in een droog klimaat (relatieve luchtvochtigheid < 65%), bijvoorbeeld vloeren en scheidingswanden en de binnenzijde van dakconstructies.
- OSB 3 gebruik je voor dragende toepassingen in een vochtig klimaat (relatieve luchtvochtigheid < 80%), bijvoorbeeld vloeren en scheidingswanden, keukens, badkamers, dakconstructies, binnen spouwbladen.
- OSB 4 tot slot is bestand tegen een hoge, permanente belasting in een vochtig milieu.
Met dank aan www.houtinfobois.be