MDF doorgelicht
Gemakkelijk bewerkbaar
MDF staat voor Medium Density Fiberboard: een vezelplaat met een gemiddelde densiteit. Anders dan bij hardboard blijven de vezels hier droog. De fijngemalen houtvezels worden vermengd met kunstharslijm en vervolgens in droge toestand tot een plaat geperst.
Door het verwerkingsproces is de densiteit doorgaans 10 tot 15% hoger dan bij spaanplaten. MDF is dus duurzamer en minder breekbaar, al kan het bij langdurige belasting wel vervormen. Een ander belangrijk verschil is dat de densiteit over de hele dikte van de plaat ongeveer dezelfde is. Dit maakt de platen zeer geschikt voor profilering. MDF is namelijk ontwikkeld om even gemakkelijk bewerkbaar te zijn als massief hout. Je kunt MDF heel vlot zagen, frezen en profileren. In tegenstelling tot de andere plaattypes zien de kanten er na de bewerking vrij homogeen uit, zodat je ze meteen kunt aflakken.
Vooral naaldhout wordt als grondstof gebruikt, maar MDF kan ook uit loofhout gemaakt worden. Zowel rondhout, gezaagd hout als houtafval van de houtverwerkende industrie kunnen als basis dienen.
De meest uiteenlopende interieurtoepassingen
Standaard MDF kent heel veel interieurtoepassingen. Je kunt er bijvoorbeeld deuren, allerhande kasten, frontjes, meubels, trapleuningen en wandelementen mee maken.
Naast standaard MDF zijn er heel wat speciale soorten met specifieke toepassingen op de markt. Zo is er bijvoorbeeld:
- Vochtwerend MDF dat je kunt gebruiken wanneer het risico bestaat dat het hout soms tijdelijk nat zal worden. Je kunt er bijvoorbeeld badkamermeubels, vensterbanken, keukenkasten of omkastingen voor rolluiken mee maken.
- Brandvertragend MDF waar brandvertragende additieven aan werden toegevoegd om een grotere weerstand te bieden aan vuur. Deze worden vooral gebruikt in openbare gebouwen waar strenge brandveiligheidseisen gelden.
- Lichtgewicht MDF dat uit 2 MDF-dekplaten bestaat, die verlijmd zijn op een gerasterde kern van MDF-stroken. Er zijn minder grondstoffen voor nodig terwijl er niet aan kwaliteit moet worden ingeboet. Je kunt ze gebruiken voor lichtgewicht meubelen, tafel- of toonbankbladen, scheidingswanden, draagplanken, deuren en schuifdeuren.
- Tot in de kern gekleurd MDF waar kleurpigmenten aan worden toegevoegd. Het is tegenwoordig in verschillende kleuren verkrijgbaar en leent zich tot allerhande decoratieve doeleinden.
- Plooibaar MDF waar groeven in werden getrokken om het plooibaar te maken. Je kunt het plooien tot radius 90 mm en er allerhande gebogen decoratieve elementen mee maken door lijm aan te brengen aan de ingesneden achterzijde.
- HDF of High Density Fibreboard is een doorontwikkeling van MDF en heeft een hogere dichtheid (700 tot 800 kg/m3) waardoor je het bijvoorbeeld kunt gebruiken als vloerbedekking.
Met dank aan www.houtinfobois.be