Spaanplaat doorgelicht
Houtspaanders en lijm
Een spaanplaat bestaat uit drie tot vijf lagen houtspaanders die, gemengd met lijm, onder hoge druk worden samengeperst tot een plaat. De buitenste lagen spaanders zijn meestal fijner dan de binnenste. De houtstukjes hebben een bepaalde minimum- en maximumgrootte. Zo zijn ze bijvoorbeeld kleiner dan de spanen die voor OSB platen gebruikt worden waardoor de houtstructuur niet meer zichtbaar is, al zie je wel nog duidelijk dat spaanplaten uit hout vervaardigd zijn.
Recyclagehout
Sinds enkele jaren worden spaanplaten hoofdzakelijk uit recyclagehout gemaakt. Zo zijn er spaanplaten op de markt die voor 90% uit gerecycleerd afvalhout bestaan. De platen zorgen er op die manier voor dat het hout een langere levenscyclus krijgt en dat de schaarse grondstoffen optimaal benut worden. De CO2 die in het hout gecapteerd zat, blijft er ook in en blijft zo langer uit de lucht.
Ze kunnen zowel uit loof- als naaldhoutsoorten worden vervaardigd, maar omdat naaldhout een continue densiteit, zuurtegraad en vochtigheid heeft, gaat de voorkeur hiernaartoe.
Er bestaan:
- standaard spaanplaten die niet vocht- en waterbestendig zijn.
- vochtbestendige spaanplaten die watervast verlijmd zijn en daardoor in een vochtig klimaat gebruikt kunnen worden. Je kunt er bijvoorbeeld badkamer- en keukenmeubilair mee maken en ze doen ook regelmatig dienst als betonbekistingsplaat, dak-, vloer- of wandplaat. Je herkent ze aan hun typische groene kleur.
- brandvertragende spaanplaten en deze vind je vaak terug in openbare gebouwen. Ze krijgen doorgaans een rode kleur.
Voor meubelproductie en afwerking
Spaanplaten worden slechts zelden gebruikt voor structurele elementen, maar lenen zich perfect tot meubelproductie en afwerking. Je kunt er bijvoorbeeld werktafelbladen, binnendeuren en allerhande kasten mee maken. Ze zijn ook verkrijgbaar met tand en groef voor een makkelijke montage.
Tegenwoordig vind je speciale soorten op de markt die geschikt zouden zijn voor buitentoepassingen omdat ze met vochtwerende lijm werden gemaakt, maar je gebruikt deze toch best enkel daar waar ze occasioneel met vocht in aanraking komen. Tegen permanente blootstelling aan de weersinvloeden zijn ze vooralsnog niet bestand.
Met dank aan www.houtinfobois.be