Nood aan steun om nieuwe arbeiders op te leiden
Dat onmiddellijk inzetbare krachten nauwelijks te vinden zijn, beseffen de bouwwerkgevers. Ze vissen samen met bedrijven uit andere sectoren in de vijver van laaggeschoolden en langdurig werklozen. Alle handen zijn welkom, maar uiteraard hebben deze mensen een opleiding nodig.
De bouwkmo’s dreigen de concurrentieslag te verliezen met grotere bedrijven die vaak beschikken over eigen opleidingsfaciliteiten. Er zijn heel wat steunmaatregelen om de instroom te bevorderen, zoals de RSZ-verminderingen voor eerste aanwervingen of voor laaggeschoolde jongeren en 58-plussers, en er is het VOV (Vlaams Opleidingsverlof). Het daarin voorziene aantal opleidingsuren volstaat voor huidige werknemers, maar niet om nieuwe bouwarbeiders op te leiden.
“Met andere woorden, het huidige aanbod volstaat niet voor de huidige arbeidsmarktsituatie”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Om de drempel voor de bedrijven te verlagen om mensen aan te werven en de broodnodige ruimte te krijgen om opleiding op de werkplek te voorzien, is meer nodig.”
Bouwunie pleit dan ook voor een significante lastenverlaging voor het eerste jaar van tewerkstelling voor elke bijkomende aanwerving van een arbeider die nog geen bouwopleiding volgde, en dit specifiek voor bedrijven met minder dan 20 werknemers.
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief