Milieuprestaties van Belgisch hout zwart op wit bevestigd
De resultaten van het EPD voor Belgisch constructiehout zijn gebaseerd op een volledige analyse van de levenscyclus (LCA) van het materiaal en benadrukken:
- Een lage koolstofvoetafdruk, veel lager dan die van veel conventionele materialen;
- Minder opgeslagen energie, dankzij energie-efficiënte verwerkingsprocessen;
- Prestaties die vergelijkbaar zijn met, of zelfs beter zijn dan die van veel Europese houtsoorten, gedurende de hele levenscyclus.
Objectief milieuvoordeel
Deze indicatoren betekenen dat projectmanagers (architecten, ontwerpbureaus, bouwbedrijven, enz.) die duurzamere projecten willen ontwerpen en de koolstofuitstoot in verband met de bouwactiviteit willen verminderen, nu Belgisch hout in hun projecten kunnen opnemen met een duidelijk gemeten objectief milieuvoordeel.
De publicatie van dit EPD is een belangrijke stap voor de Belgische houtindustrie. Het benadrukt de waarde van korte toeleveringsketens, lokale bevoorrading en de lokale verankering van een hele waardeketen. Dit is een groot voordeel voor wie op een meer verantwoorde en duurzame manier wil bouwen, in lijn met milieukwesties en CO2-neutraliteitsdoelstellingen.
Wat is het EPD?
Het EPD (Environmental Product Declaration) is een gestandaardiseerd document dat een transparante en objectieve beoordeling geeft van de milieu-impact van een bouwproduct gedurende zijn hele levenscyclus, vanaf het moment dat het wordt geproduceerd tot het einde van zijn levensduur. De verklaring is gebaseerd op een strenge levenscyclusanalyse (LCA) die voldoet aan de Europese normen, en biedt gegevens van onschatbare waarde voor alle professionals in de bouw: architecten, aannemers, bestekschrijvers, enz. Kortom, het EPD is een beslissingsinstrument voor het kiezen van duurzame materialen op basis van meetbare criteria.