Houten XL-sporthal in Sportpark Heikant in Arendonk
De aanloop
Door het groeiend aantal sportclubs in Arendonk was de bestaande sportinfrastructuur al geruime tijd onvoldoende. Sportverenigingen zagen zich genoodzaakt trainingen te organiseren op buitengewone (laatavond)uren of zelfs uit te wijken naar andere zalen buiten de gemeente. Het gemeentebestuur nam het plan voor een nieuw sportcomplex al in 2002 op in een bijzonder plan van aanleg (BPA). Toch zou het nog ettelijke jaren duren vooraleer er groen licht kwam en de bouw effectief van start kon gaan. Het autonoom gemeentebedrijf van Arendonk stelde in april 2023 de ontwerpplannen voor aan de omwonenden en de leden van de gemeenteraad, de omgevingsraad en de sportraad. De werken startten eind 2023 en duurden in totaal 13 maanden.
Toonbeeld van duurzaam bouwen
Bij het project werden heel wat partners betrokken. Het gemeentebestuur gunde het project aan de Arendonkse firma B&R Bouwgroep samen met de architecten van POLO-platform via een ‘design & build’ formule waarbij een hybride CLT/metselwerkstructuur centraal stond. De nieuwe hal is behalve een functioneel sportcomplex ook een toonbeeld van duurzaam bouwen. De volledige structuur van het gebouw werd immers uitgewerkt in duurzaam CLT-hout. De houtbouw, -leverantie en -montage nam de CLT-s uit Westerlo voor haar rekening. CLT-s van haar kant deed beroep op WoodInnovation. De fabrikant van CLT-prefabcomponenten produceerde in totaal 340 kubieke meter glulam (glued laminated timber) voor het project. In de fabriek werden in totaal 13 spanten voorgemonteerd met een totale lengte van 32 meter. Alles werd gecoat met een beschermende lak. In totaal werd in het complex 756 kubieke meter CLT / houtproducten verwerkt.
Maximale energie-efficiëntie
De sporthal is niet alleen een faciliteit om te sporten, maar ook een plek waar inwoners, sporters en supporters samenkomen. Een centrale "sportboulevard" verbindt de sportterreinen met andere multifunctionele ruimtes, zoals een dans- en judolokaal, en maakt van de hal een echte sociale hub. Daarnaast bevat het ontwerp slimme technologieën zoals een gebouwbeheersysteem en vraaggestuurde ventilatie voor maximaal comfort en energie-efficiëntie. De hal wordt volledig fossielvrij verwarmd en gekoeld met behulp van een ‘beo-veld’, waarbij warmte en koeling worden gewonnen uit het grondwater. Een zonneboiler zorgt voor het warm sanitair water in de douches. De elektriciteit wordt ter plaatse opgewekt met zonnepanelen op het dak.
Foto’s © Sébastien Adriaensen