Interieurbouwer Jos Heylen plukt de vruchten van investeringen in vloerverwarming en zonnepanelen voor energiezuinige meubelproductie
Investeren in zonnepanelen: een must
De plannen voor de zonnepanelen lagen al in 2020 op tafel, vertelt Jos Heylen, maar ze lieten even op zich wachten. Sinds deze zomer leveren 350 zonnepanelen voldoende energie om het atelier van stroom te voorzien. “Omdat we ook een eigen hoogspanningscabine hebben, kunnen we alle opgewekte elektriciteit op verlofdagen of tijdens het weekend op het net zetten. Nu de prijzen zo hoog liggen, leveren de zonnepanelen ons zo tot € 1.000 per week op.”
Investeren in zonnepanelen is volgens Jos Heylen een no-brainer: “In een productieomgeving verbruik je energie op het moment dat de zon ze levert. Ik zie alleen voordelen. In de nabije toekomst zou je als bedrijf ook een vergoeding kunnen krijgen als de door jou opgewekte energie kortstondig gebruikt mag worden om het elektriciteitsnet te stabiliseren. Die piste gaan we zeker onderzoeken.”
Zuinig met de verwarming
Verwarmen doet Jos Heylen met gas. Het kostte hem voor de energiecrisis om en bij de € 4.500 om het atelier met een vloeroppervlakte van 3.200 m2 te verwarmen. Zelfs na de prijsstijgingen blijft het totale kostenplaatje zo behapbaar. Dat is bij sommige collega’s wel anders, vertelt hij. Als je een getal van vijf cijfers met dezelfde factor vermenigvuldigt, krijg je meteen een minder rooskleurig verhaal.
Hoewel het nieuwe atelier drie keer zo groot is als het oude ligt die kost nu 1/3e tot de helft lager. “Het vorige atelier werd in 2004 gebouwd en was dus ook nog niet zo oud, maar de normen zijn vandaag toch een stuk strenger. Het gebouw is goed geïsoleerd, de burelen kregen driedubbel glas en ik besloot het atelier te verwarmen met vloerverwarming.”
Dat laatste was geen evidente beslissing, de meerprijs was aanzienlijk en het maakt het bouwproces een stuk complexer. Toch is hij zeer blij met die keuze, zeker gezien de huidige omstandigheden. “Het is veel energiezuiniger, zorgt voor een constante temperatuur en stof wordt niet onnodig rond geblazen. Dat was vroeger met de warmteblazer wel anders. Hoger in het atelier was het dan 25 °C en lager soms slechts 10 °C, als de poort net openging. Ik had erop gerekend dat de investering na een jaar of tien terugverdiend zou zijn, maar het ziet er nu naar uit dat dit binnen vijf jaar al het geval zal zijn.”
Investeren met visie
In het atelier werd verder energiezuinige ledverlichting voorzien, met bewegingssensoren in ruimtes die niet voortdurend gebruikt worden, en met daglichtsturing zodat de verlichting afneemt naarmate er meer daglicht het atelier binnenstroomt. “Ik moest al die investeringen niet doen, op mijn leeftijd had ik ook gewoon kunnen uitbollen in mijn vorige atelier, maar ik weet hoe belangrijk het is om nu te investeren in duurzame gebouwen. Het komt de toekomstige waarde van het gebouw ook alleen maar ten goede.”
Toch let Jos Heylen ook nog op de kleintjes: de verwarming ging ook bij hem een graadje lager. “Daarnaast doven we de lichten in de toonzaal nu al rond 20u30. Vroeger brandden ze tot 23u, maar ik betwijfel of ons dat ooit één extra klant heeft opgeleverd.”
Een andere tip die hij graag meegeeft, is om zeker je persluchtinstallatie onder de loep te nemen. “Persluchtlekken kunnen je veel geld kosten. Stofafzuiging is een andere grote kostenpost. Laat de installatie niet nodeloos aan staan, maar schakel hem anderzijds ook niet uit als je hem een half uur later weer nodig hebt. Het opstarten levert een enorme piek in je verbruik op.”
Meer tips om energie te besparen? Lees ook:
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief