Waeles, dat is puur maatwerk
Alles met eigen vakmensen
“Ik ga inderdaad naar de beurs, samen met een medewerker”, opent Ruben het gesprek. “Prowood is maar om de twee jaar en het is zeker de moeite om aanwezig te zijn om de nieuwste producten, machines en oplossingen voor de schrijnwerksector met eigen ogen te kunnen zien.”
Vooraleer we daar dieper op ingaan, willen we graag weten wie en wat Waeles: Puur Maatwerk is. “Zoals de naam al duidelijk maakt, staat Waeles voor puur maatwerk, gemaakt met liefde en vakmanschap. Elk project, zowel bij particulieren als bij professionelen, wordt uitgevoerd met oog voor detail. We opteren daarbij onvoorwaardelijk voor kwalitatieve materialen en een hoogstaande afwerking. We zijn hoofdzakelijk actief in residentiële woningen, maar anderzijds behoren ook horeca- en retailprojecten tot ons takenpakket. Denk aan restaurant / hotels, maar ook kantoren, praktijken, en (overheids)inrichtingen. Een mooi voorbeeld daarvan is het stadhuis van Nieuwpoort, waar we recent voor de dienst toerisme de toon- en wachtbanken hebben gemaakt en geplaatst. Alsook de inrichting van Boury restaurant en hotelkamers werd door ons uitgevoerd. Bij ons gaat het over meer dan louter en alleen meubilair. We nemen de volledige inrichting, althans op het gebied van alles wat met schrijnwerk te maken heeft, op ons, zodat de klant maar één aanspreekpunt heeft en zich verder om niets hoeft te bekommeren. Van het opmeten, tekenen en de productie in ons atelier tot de levering en montage ter plaatse, we realiseren alles met onze eigen vakmensen. Omdat we steeds opteren voor de beste materialen en nauwkeurig maatwerk, kun je wel stellen dat we ons bewegen in het high end segment van het interieur.”
Van houten wagens tot interieur
Waeles: Puur Maatwerk bestempelt zich zichzelf als een jonge en dynamische onderneming, maar aan ervaring is absoluut geen gebrek. “Het bedrijf staat sinds 2016 onder leiding van mijn echtgenote Marie en mezelf, maar wij zijn ondertussen wel al de vierde generatie van ons familiebedrijf. Mijn overgrootvader is eind de jaren 1800 gestart met het maken van houten wagens en wielen. Dat was nog in de tijd dat bijvoorbeeld een houten kruiwagenwiel 40 Belgische Frank kostte. Door de jaren en generaties heen is dat geëvolueerd naar een volwaardig schrijnwerkbedrijf. Mijn vader deed naast binnenschrijnwerk ook buitenschrijnwerk en dakconstructies. Op vandaag ligt de focus volledig op interieurmaatwerk. Door die jaren ervaring kunnen we bogen op een brede achtergrond en vakkennis. Zelf heb ik eerst een opleiding houtbewerking gevolgd en daarna de studie tot interieurarchitect afgerond. Na die opleiding heb ik mij verder gespecialiseerd als meubelontwerper en -maker. Ik ben dan eerst een aantal jaren op mijn stageplaats in Gent blijven werken en in 2011 ben ik thuis in de zaak gekomen. Acht jaar geleden heeft mijn vader de fakkel doorgegeven aan mij. Ondertussen is Marie, die overigens ook zelf interieurarchitecte is, ook actief betrokken in de zaak."
Gedeelde passie voor vakmanschap
Momenteel heeft Ruben een vijftiental medewerkers in dienst. “Dat zijn stuk voor stuk gedreven mensen die onze passie voor vakmanschap in interieurmaatwerk delen. Vaak hebben we ook enkele freelancers en onderaannemers aan het werk, gemiddeld zijn we dagdagelijks met een twintig -tal arbeidskrachten aan de slag.”
Vandaag is het in de sector geen sinecure om personeel te vinden. Hoe ervaart Ruben die situatie? “Gemakkelijk is het nog nooit geweest, maar ik heb wel de indruk dat de juiste personen iets sneller bij ons terechtkomen dan vroeger. Dat zal ook wel te maken hebben met het feit dat we onze naam veranderd hebben naar ‘Puur Maatwerk’, en vrij actief zijn op sociale media. Ook hebben we ondertussen behoorlijk wat naamsbekendheid gekregen door onze maatwerkprojecten en dat spreekt eventuele sollicitanten ook sneller aan.” Daarnaast staan onze medewerkers centraal en geven wij ze de nodige vrijheid en verantwoordelijkheid. Dit maakt dat we weinig tot geen verloop hebben en onze medewerkers de beste ambassadeurs zijn voor eventuele nieuwe collega’s.
Totaalinrichting
De achtergrond van zowel Marie als Ruben in de wereld van de architectuur keert ook terug in de bedrijfsfilosofie. “We werken bijna uitsluitend voor architecten en interieurarchitecten en dat heeft veel, zo niet alles, te maken met het concept van de totaalinrichting waar wij voor staan. Ook als mensen ons rechtsreeks aanspreken, verwijzen we hen eerst naar een (interieur)architect die naar ons terugkomt. Dat betekent dat we vertrekken van een afgeleverd plan, ontwerp of concept dat de architect op tafel legt. De architect focust op ontwerp, wij op uitvoering. Dat is immers een heel belangrijke basis om puur maatwerk te kunnen leveren."
Respect voor elk ontwerp
De totaalaanpak slaat op alles wat binnenschrijnwerk en interieurmaatwerk betreft, zowel maatmeubilair, keukens, badkamers en ander interieurmaatwerk met bijvoorbeeld ook deuren en wandbekledingen. Het type projecten dat wij uitvoeren, vormt immers een samenhangend geheel en vaak is dat moeilijk uit elkaar te trekken. Wandbekledingen, (schuif) deuren, kastenwanden lopen in elkaar over, of zijn uitgelijnd met vloeren, plafonds en bestaande wanden. Wij gaan dus eigenlijk de volledige woning onder de loep nemen en het hele verhaal uittekenen en opvolgen. We gieten dat in een technisch uitvoerbaar plan zonder de rode draad van het concept te verliezen Dankzij onze achtergrond als interieurarchitect weten we functionaliteit en design te verzoenen, en de architect te ondersteunen in hun materiaalkeuzes en technische uitvoeringsdetails. Uiteraard steeds met het nodige respect voor het gemaakte ontwerp.”
Prowood: een must
Zoals we in het begin al hebben aangegeven, willen we graag weten wat Prowood voor Ruben en zijn bedrijf betekent. “Gezien de beurs maar om de twee jaar plaatsvindt, is het voor ons een must om daarnaar toe te gaan. Als je je vak au serieux neemt en niet even tijd wilt spenderen voor een bezoek aan Flander Expo, dan denk ik dat je eigenlijk niet goed bezig bent. Het is enkel op de beurs dat je de nieuwste ontwikkelingen in ons werkgebied met eigen ogen kunt zien. Of ik met specifieke verwachtingen of voor bepaalde leveranciers ga? Niet bepaald, ik laat me graag een beetje verrassen. Ik heb geen spectaculaire verwachtingen’, maar hoop wel daar nieuwe zaken te ontdekken die interessant kunnen zijn qua materiaal, meubelbeslag en machines. Ik heb op Prowood destijds een in de hoogte verstelbare ergonomische tafel ontdekt (van Fleetwood, nvdr) en aangekocht. Ondertussen hebben we er al een tiental in het atelier staan en onze mensen zijn echt heel tevreden over hun ergonomische ‘montagetafel’. Was ik niet naar de beurs geweest, dan was ik daar niet of pas veel later van op de hoogte geweest. Dergelijke zaken hoop ik ook nu weer te ontdekken. Het is altijd interessant om oplossingen te leren kennen waardoor wij productiever te werk kunnen gaan.”
Nieuwe freesmachine
Ook een opsteker zijn de contacten met de leverancier. “Het is altijd mooi meegenomen om mensen waar je bij manier van spreken al jaren mee mailt of belt, ook in levenden lijve te kunnen ontmoeten. Elkaar een keer face to face kunnen zien, bevordert de werkrelatie. Dit jaar gaan we zeker de stand van Haco een keer bezoeken omdat we bij hen onlangs een nieuwe CNC machine hebben aangekocht. Die staat momenteel nog in bestelling en we willen graag de kans aangrijpen om onze laatste aankoop nog een keer ‘live’ te zien. We hebben er trouwens al één staan en die vormt vandaag het kloppend hart van de productie. Maar we merken ook dat het onze bottleneck is. Quasi ieder stuk dat hier geproduceerd wordt, gaat over die machine. We willen er graag een tweede van hetzelfde type bij om de productie te kunnen stroomlijnen en het risico van stilstand uit te sluiten, mocht er zich een keer een probleem of defect voordoen. In tijden van alsmaar kortere deadlines is dit een must.”
Hedendaagse ontwikkelingen
Ten slotte willen we ook weten of er bepaalde actuele ontwikkelingen of trends zijn die vandaag opvallen. “Er zijn inderdaad enkele opvallende ‘ontwikkelingen’ die wel wat meer zijn dan een trend die kortstondig opduikt en snel weer verdwijnt. Wat bijvoorbeeld vandaag opvalt, zijn de ronde vormen. Dat zie je nu echt vaak in de nieuwe interieurontwerpen, terwijl een bocht of een rond bovenstuk pakweg vijf jaar geleden eerder uitzonderlijk was. Nu is het eigenlijk bijna standaard geworden. Doordat de vraag zoveel voorkomt, hebben wij er ons ook in kunnen specialiseren. Qua kleuren en fineren zien we veel aardetinten en ook brons en messing duiken nog steeds en regelmatig op in hedendaagse creaties. De ‘look’ van de jaren 60 is duidelijk terug in opkomst met donkerder kleuren en terracotta tinten en afwerkingen in satijn en zelfs hoogglans vernis. Een tijd geleden moest alles zo mat mogelijk zijn, tot in het extreme zelfs, maar die vraag is stilaan voorbij. Ook de typische stijl van de meubelen uit de sixties en seventies keert terug. Wat we ook meer en meer zien, is het gebruik van textiel in de ontwerpen. Transparante of semi-transparante textielstof als opvulling in de plaats van een paneel bijvoorbeeld of het bekleden van meubelonderdelen met textiel, komt tegenwoordig regelmatig voor. Ook daar hebben we ons als maatwerkbedrijf de laatste jaren op toegelegd. In de beste kwaliteit natuurlijk, want dat is en blijft ons stokpaardje!”
Meer info: www.waeles.be - www.prowood-fair.be
Foto Marie en Ruben © Jan D'Hondt / Ateljé D