SWOT op de toekomst: de visie van Mark Beukert (Gealan)
Wat is volgens jou de grootste uitdaging voor de ramen- en deurensector? En hoe moeten we daar best op antwoorden?
Marc: “Zonder twijfel duurzaamheid. Hoe zorgen we ervoor dat we in de nabije toekomst onze profielen zo maken dat ze voldoen aan de duurzaamheidscriteria? Ik denk dat dit voor iedereen in de sector de grootste uitdaging is. We moeten spaarzamer omspringen met grondstoffen en manieren vinden om gerecycleerd materiaal te gebruiken terwijl we toch de kwaliteit behouden zoals we die gewend zijn. Hoe maken we onze producten koolstofneutraal of zelfs koolstofnegatief?”
“Zelf zijn we inmiddels zover dat we reeds meer dan 60% gerecycleerd materiaal kunnen inbrengen bij de productie van onze pvc profielen, afhankelijk van de geometrie van het specifieke profiel. Daarnaast onderzoeken we volop hoe we, gecertificeerd biobased pvc kunnen inzetten in onze projecten.”
In welke technologie of innovatie zie je een grote opportuniteit? Waarom?
Marc: “De sector kan nog veel bereiken door in te zetten op digitalisering. Als we erin slagen om doorheen de hele logistieke keten onze systemen aan elkaar te linken, kunnen we gedurende het hele traject de kans op fouten minimaliseren. Dat start al bij de tekeningen: hoe garanderen we dat de bouwaannemer aan de slag gaat met de tekeningen zoals die door ons werden uitgewerkt? Want alleen dan weten we precies wat de eindklant krijgt. Wij ontwikkelden alvast planningssoftware waarmee architecten onze elementen heel gemakkelijk kunnen integreren in BIM (Building Information Modeling).”
“Ik ben ervan overtuigd dat digitalisering steeds belangrijker wordt. Op alle vlakken. De markt vraagt er ook om, we willen allemaal zo snel en efficiënt mogelijk werken. Het helpt ook bij de kwaliteitsborging. Daarom maakten we een IPS chip die in het raamkader ingebouwd kan worden. Via een app kan je dan onder andere zien uit welke onderdelen het raam bestaat. De eindklant kan via die app een schadegeval doorgeven en zo de nodige service krijgen. De servicemonteur kan op zijn beurt precies aangeven welke werkzaamheden hij heeft uitgevoerd. Zo kunnen we het raam gedurende zijn hele levenscyclus volgen.”
Op welke speerpunten zet jouw bedrijf momenteel vooral in? Wat wil je daarmee bereiken?
Marc: “Enerzijds op het milieuvriendelijk maken van onze producten. Zo hebben we in Nederland reeds een opname van enkele van onze producten in de Nationale Milieudatabase (NMD). Aannemers kunnen die tool gebruiken om per project te bekijken welke producten in dat specifieke geval het milieu zo min mogelijk belasten. Nederland is een koploper op dat vlak, maar ik geloof dat dergelijke initiatieven op termijn in heel wat landen verplicht zullen worden. Aannemers zullen moeten kiezen voor producten die zo milieuvriendelijk mogelijk zijn.”
“Daarnaast zijn we onze GEALAN-acrylcolor® sterker in de markt aan het zetten, want kleur bij profielen blijft kleur een belangrijk element. Meestal worden er folies gebruikt om ze van kleur te voorzien, maar Gealan gelooft heel sterk in acrylcolor. Het is een PMMA toplaag die echt onlosmakelijk verbonden is met het profiel en dus heel duurzaam is. Het is zeer kleurvast – UV-straling heeft er nauwelijks effect op – en krasbestendig. Wij passen het al ruim veertig jaar toe dus het heeft zijn deugdelijkheid al bewezen. Hoog tijd om de markt er meer en meer van mee van te laten profiteren.”
Wat zal volgens jou de economische dynamiek zijn in 2024? (verwachtingen op vlak van inflatie, recessie, koopkracht, opdrachten in de bouwsector)
Marc: “Wij zien dat de renovatiemarkt relatief stabiel blijft, maar de nieuwbouwmarkt valt stil. Projecten worden uitgesteld of zelfs helemaal afgelast. Dat heeft zeker met de prijsstijgingen te maken, maar ook met milieuoverwegingen en de rentestand. De markt krimpt en dat zullen we waarschijnlijk ook in 2024 nog voelen. Ik verwacht dat de renovatiemarkt wel op peil zal blijven. Als er weinig tot niet gebouwd wordt, zullen mensen meer investeren in de renovatie van bestaande gebouwen. Ze vervangen hun oude houten ramen door kunststoframen, plaatsen een dakkapel of kiezen voor een uitbouw.”
Hoe denk je in 1 tot 3 woorden over:
- Circulair bouwen: “moeten we doen”
- Recyclage: “moeten we doen”
- Renovatiegolf: “blijft stabiel”
- Schrijnwerkers: “geweldig mooi vak”
- AI: “noodzaak”
- Ruimtereizen: “gave ontwikkeling”
Uitsmijter: waar en hoe woont de mens in 2100?
Marc: “We zullen denk ik steeds geconcentreerder gaan wonen in steden en onze woningen zullen volledig energieneutraal zijn. Gebouwen zijn duurzaam en worden digitaal aangestuurd. Kijk bijvoorbeeld naar wat vandaag al mogelijk is bij auto’s. We kunnen de deur vanop afstand openen en hebben lane assist en adaptive cruise control om ons onderweg te begeleiden. In gebouwen zal het niet anders zijn. We zullen ze vanop afstand openen of afsluiten met een app. Geopende ramen zullen automatisch sluiten als het slecht weer is en rolluiken of screens gaan vanzelf naar beneden als er veel zon is. Veel van die zaken zijn nu al mogelijk, maar tegen 2100 zal het gemeengoed zijn. Als we boodschappen in onze armen hebben, gaat de deur automatisch open zodra de camera ons gezicht herkent. Nieuwe woningen en appartementen zullen vooral in fabrieken gebouwd worden zodat de kwaliteit beter gewaarborgd kan worden. Het prefab bouwen is een interessante ontwikkeling die ik nog verder tot bloei zie komen.”
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief