Hoe zit het nu met de markering van brandwerende deuren in België?
Soorten deuren en hun normering
Het is handig om te vertrekken van de basis. Welke soorten deuren bestaan er en wat zijn de gebruikte normeringen in België?
- Industriële en commerciële garagedeuren en poorten
EN13241:2003 + A2:2016 - Ramen en deuren - Productnorm – prestatie-eisen – Deel 1: Ramen en buitendeuren
EN 14351-1:2006 + A2:2016 - Ramen en deuren - Productnorm, prestatie-eigenschappen – Deel 2: Binnendeuren zonder brand- en/of rookwerende eigenschappen
EN 14351-2:2018 - Automatisch werkende deuren voor voetgangers - Productnorm, prestatie-eisen - Schuivende en ronddraaiende buitendeuren voor voetgangers, in eerste instantie ontworpen voor een installatie met een automatische aandrijving
EN 16361:2013 + A1:2016
Bovenstaande deuren of poorten kunnen uiteraard ook brandwerend, inbraakwerend of akoestisch dempend worden uitgevoerd. In het geval van brandwerendheid moeten de deuren en poorten voldoen aan de brandwerende eigenschappen volgens onderstaande norm:
- Voetgangersdeuren, industrie-, bedrijfs- en garagedeuren, en ramen die open kunnen - Productnorm, prestatiekenmerken - Brandwerende en/of rookbeperkende kenmerken. (EN16034:2014)
CE-markering
Zodra bovenstaande normen erkend zijn in alle lidstaten van de Europese Unie, is CE-markering verplicht. Deze erkenning komt tot stand bij publicatie van de norm in het Officiële Publicatieblad van de Europese Unie, waarna deze de status van geharmoniseerde norm krijgt.
Op het ogenblik van publicatie van deze tekst zijn de volgende normen reeds gepubliceerd:
- EN13241
- EN14351-1
- EN16034
Dit betekent dat CE-markering sedert 31/10/2019 reeds verplicht is voor Industriële garagedeuren en-poorten (1) alsook voor ramen en buitendeuren (2). Aangezien ook de norm voor brandwerende en rookwerende eigenschappen reeds gepubliceerd is, moeten diezelfde deuren, poorten en ramen waarvan men deze brandwerende eigenschappen wenst te declareren, CE-gemarkeerd worden.
Aangezien de normen (EN14351-2:2018) en (EN16361:2013 + A1:2016) nog niet verschenen zijn in het Officiële Publicatieblad van de Europese Unie, is het zo dat binnendeuren (3) (al dan niet brandwerend) en automatisch werkende deuren voor voetgangers (4) niet CE-gemarkeerd mogen worden!
Rf of EI1 als klassenindeling voor brandweerstand
Het gebruik van de klassenindeling voor brandweerstand EI1 is mogelijk voor alle brandwerende deuren; ook voor deze waarvoor nog geen CE-markering mogelijk is. Het gebruik van Rf als aanduiding van de klassenindeling voor brandweerstand is in België enkel nog toegestaan waar geen CE-markering mogelijk is.
Met andere woorden, Rf is enkel nog mogelijk voor brandwerende binnendeuren (3) en automatische brandwerende deuren voor voetgangers (4). In alle andere gevallen (1) en (2) is CE-markering verplicht en dient men de klasse aan te duiden met EI1 voor alle in België te plaatsen deuren.
De aanduiding EI is geen geldige aanduiding voor deuren en het gebruik van EI2 is in België niet toegestaan!
Einde gebruik Rf
Op 7 juli 2021 heeft de Belgische overheid een wetsvoorstel ter notificatie ingediend bij de Europese Commissie. Dit voorstel omvat een beperking in tijd van het gebruik van Rf als klassenaanduiding.
Vanaf 1/07/2022 is het gebruik van Rf niet meer toegestaan. Deze beperking werd ingevoerd door de overheid omwille van het uitblijven van de erkenning van de normen (EN 14351-2:2018) en (EN 16361:2013 + A1:2016) als geharmoniseerde norm.
De betekenis van deze datum dient wel nog als volgt te worden verduidelijkt:
- Voor alle nieuwe projecten waarvoor een bouwaanvraag werd ingediend vóór deze datum mag het project verder afgewerkt worden met brandwerende deuren ingedeeld volgens Rf. Anders gezegd is 30/06/2022 de uiterste datum waarbij een bouwaanvraag kan worden ingediend met toepassing van Rf-deuren. Indien de bouwaanvraag is ingediend voor 01/07/2022 mag het project verder vervolledigd worden ongeacht de benodigde tijd voor voltooiing van het project.
- Voor renovaties waarvoor geen bouwaanvraag noodzakelijk is, moet gekeken worden naar de datum van de bouwaanvraag van het oorspronkelijke gebouw. Het Koninklijk Besluit van 7 juli 1994 tot vaststelling van de basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de gebouwen moeten voldoen, omvat de volgende passage:
De technische specificaties die opgenomen zijn in de bijlagen van dit besluit zijn van toepassing op: - de op te richten gebouwen; - de uitbreidingen aan bestaande gebouwen maar beperkt tot het gedeelte van de uitbreiding. De basisnormen zijn niet van toepassing op bestaande gebouwen. Als « bestaande gebouwen » worden beschouwd: - de hoge en middelhoge gebouwen waarvoor de bouwaanvraag werd ingediend vóór 26 mei 1995; - de lage gebouwen waarvoor de bouwaanvraag werd ingediend vóór 1 januari 1998.
Bestaande gebouwen die aan de bovenvermelde voorwaarden voldoen mogen dus nog steeds worden uitgerust met Rf-brandwerende deuren, ook na 01/07/2022. De basisnormen zijn immers niet van toepassing op deze gebouwen. - Voor renovaties die van die aard zijn dat een nieuwe bouwvergunning moet worden aangevraagd, geldt de datum van aanvraag van de nieuwe bouwvergunning als criterium voor het gebruik van EI1 deuren.
Indien een bestaand gebouw uitgebreid wordt met een nieuw op te richten gedeelte dan moet dit nieuw gedeelte wel uitgerust worden met EI1 deuren indien de bouwaanvraag na 30/06/2022 wordt ingediend.
Samenvatting
Soort brandwerende deur |
Rf |
EI1 |
CE-markering |
(1) Industriële en commerciële garagedeuren en poorten |
niet meer toegestaan |
verplicht |
verplicht |
(2) Ramen en buitendeuren |
niet meer toegestaan |
verplicht |
verplicht |
(3) Binnendeuren |
Mogelijk tot 1/7/2022* |
verplicht vanaf 01/07/2022* |
niet mogelijk |
(4) Automatisch werkende voetgangersdeuren |
Mogelijk tot 1/7/2022* |
verplicht vanaf 01/07/2022* |
niet mogelijk |
*Het gebruik van Rf kan langer indien de bouwaanvraag werd ingediend voor 1/7/22 of indien het een bestaand gebouw betreft dat gerenoveerd wordt en dat niet onder het toepassingsgebied valt van het Koninklijk Besluit van 7 juli 1994 tot vaststelling van de basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de gebouwen moeten voldoen.
Bron: Fedustria
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief