Hoe Forestplus het schrijnwerkproject van het jaar realiseerde
Laat ons beginnen bij het begin: wat doet Forestplus precies?
“We zijn een familiebedrijf met een geschiedenis die toch al meer dan honderd jaar teruggaat. Forestplus startte als algemene schrijnwerkerij en is dat nog steeds. Vandaag ligt de klemtoon op interieur en maken we keukens, badkamers, dressings en allerhande kasten op maat, maar ook binnendeuren en trappen. We verzorgen daarnaast ook buitenschrijnwerk: ramen, deuren, poorten, gevels en timmerwerk. We produceren niet alleen, maar zorgen ook zelf voor de plaatsing. We zetten graag onze tanden in totaalprojecten.”
Hoe groot is het bedrijf vandaag?
“Vandaag werken hier 25 vakmensen. Ieder heeft zijn eigen specialisatie, maar er is veel kruisbestuiving over de afdelingen heen. Dat zorgt ervoor dat we veel expertise in huis hebben en echte kwaliteit kunnen leveren. Dat vakmanschap ondersteunen we tegenwoordig met een productieproces dat sterk geautomatiseerd en gedigitaliseerd verloopt. Zo kunnen we die kwaliteit op een rendabele manier blijven leveren, want de kostprijs is uiteraard ook van belang.”
“Er werken verschillende familieleden in het bedrijf en omdat we allemaal een andere achtergrond hebben, vullen we elkaar goed aan”, vertelt Augustijn. “Zelf ben ik architect van opleiding terwijl Bert burgerlijk ingenieur is. Hij buigt zich vooral over de werkvoorbereiding en productie, en de automatisering daarvan. Onze schoonbroer is dan weer sterk in het financiële en boekhoudkundige aspect terwijl één van onze neven echt een schrijnwerker pur sang is. Al die kennis in één persoon vinden, is vandaag een onbegonnen opdracht, maar wanneer we onze expertise samenbrengen kunnen we het bedrijf naar een hoger niveau tillen.”
Ik kan me voorstellen dat het vandaag niet evident is om zowel binnen- als buitenschrijnwerk te blijven aanbieden. Het vraagt grote investeringen?
“Om een kwaliteitsvol product te kunnen afleveren en een zekere graad van automatisering te bereiken, zijn grote inspanningen noodzakelijk. We hebben het geluk dat we kunnen steunen op de kennis van de generaties die voor ons kwamen. Zij investeerden ook in het bedrijf en wij bouwen daarop verder. Voor wie vandaag van nul moet starten en de noodzakelijke investeringen wil doen, is het wel een zware dobber. Niet alleen op vlak van investeringen, maar ook omdat je niet meer zo snel vakmensen vindt die verschillende specialisaties aankunnen. Hier wordt de traditionele vakkennis nog intern doorgegeven zodat wij kunnen steunen op bekwame mensen die van heel wat markten thuis zijn. De laatste jaren hebben we ervoor gekozen om sterk te investeren in de automatisering van ons maatwerk. Wanneer we houten ramen en deuren maken, verloopt het proces iets minder geautomatiseerd. Ook omdat de klemtoon daar eerder ligt op unieke stukken of renovaties.”
Welke stappen hebben jullie precies gezet op vlak van automatisering?
“Dat gaat vooral over de integratie van CAD/CAM-systemen om het machinepark efficiënt te kunnen aansturen”, legt Bert Foré uit. “De software genereert nu alle informatie die onze medewerkers aan de machines nodig hebben waardoor zij zich minder met de maatingave moeten bezighouden. Zo gebeuren er minder fouten en kunnen we al die unieke stukken op een efficiëntere manier produceren, want het blijft uiteraard wel maatwerk. Wij zijn niet gespecialiseerd in serieproductie, maar automatiseren op stukniveau en combineren dat met traditionele handvaardigheid om topkwaliteit te kunnen afleveren. Die ontwikkeling is al een 10-tal jaar aan de gang. We zijn ook de stappen vóór het productieproces aan het digitaliseren. Het is een proces dat eigenlijk voortdurend in evolutie is.”
“We hebben ook nog een kleine primeur”, zegt Augustijn enthousiast. “Na alle inspanningen om onze schrijnwerkerij en magazijnen achter de schermen te moderniseren, gaan we nu ook onze kantoren in een nieuw jasje steken. Vooraan komt er een nieuwbouw waar naast kantoren ook een eigen showroom komt zodat we klanten beter kunnen tonen wat we in huis hebben.”
Wat zijn volgens jullie de grote uitdagingen in de sector? En hoe gaan jullie ermee om?
“We worden vandaag met hoge kostprijzen geconfronteerd waardoor budgetbewaking nog belangrijker is. Wij geloven dat we het verschil kunnen maken door de klemtoon te blijven leggen op de kwaliteit. Een breed gamma kunnen aanbieden, is vandaag ook een troef omdat je zo je klanten kunt ontzorgen. We hebben het geluk dat we goed - deels op de werkvloer – opgeleide vakmannen in dienst hebben met de nodige knowhow. Dat in combinatie met een doorgedreven automatisering en digitalisering stelt ons in staat om een goed afgewerkt product te leveren.”
De bouwsector slabakt. Voelen jullie dat ook?
“We merken alleszins wel dat de overflow die de pandemie met zich meebracht nu is gaan liggen. Het werkvolume was toen echt wel geëxplodeerd. Wie ons nu contacteert, moet geen jaar meer wachten voor we het project kunnen opstarten. Het werkt blijft binnenkomen, maar het is voor iedereen knokken om projecten binnen te halen. De kostprijs geeft vaker de doorslag dus waken over een correcte kostprijscalculatie is heel cruciaal.”
"Ook kampt onze sector met een tekort aan goed opgeleide, creatieve vakmensen. Ook wij merken dat het jaar na jaar moeilijker wordt. Dit is deels te wijten aan het onderwijs, maar ook aan onze maatschappij in het algemeen” vindt Augustijn. “Met je handen bezig zijn en iets maken, wordt nog te weinig aangemoedigd en dat is zonde, want dit is zo’n mooi beroep. Als je op het einde van de dag een stap achteruitzet en het resultaat van je werk bewondert, geeft dat alleszins toch veel voldoening. Jonge mensen hebben minder dan vroeger de mogelijkheid om in contact te komen met beroepen of activiteiten die handvaardigheid stimuleren en ontwikkelen.”
Het winnen van de Gouden Baksteen is dan een mooie erkenning van jullie creatieve werk?
“Het project voor Europabank was een heel groot project dat mooi toont wat de voordelen zijn van kiezen voor een algemene schrijnwerkerij die een totaaloplossing kan aanbieden. Op communicatievlak verloopt alles dan veel vlotter. De korte lijnen zorgen ervoor dat er veel minder misverstanden zijn en dat er dus ook minder fouten gemaakt worden.”
“Het project vroeg ook veel expertise, ik denk aan de brandwerende vloeren die tijdens de constructiefase van bovenuit ingewerkt moesten worden omdat we de historische plafonds moesten bewaren. Maar ook aan het bijzondere maatwerkmeubilair dat tot in de puntjes werd afgewerkt. En dan pasten we hier ook nog innovatieve technieken toe, want hier maakten we gebruik van innovatieve 3D-scanningstechnieken. Er is geen medewerker in ons bedrijf die niet zijn steentje heeft bijgedragen aan dit project, dus ook voor hen is het een mooie erkenning van de kwaliteit die ze dagelijks leveren. Het was echt een ‘team effort’ waar we toch twee jaar mee bezig waren.”