Heropleving na kelderende volumes in de hout- en meubelindustrie
Stijgende omzet, dalende volumes
In totaal tekende de textiel-, hout- en meubelindustrie in 2022 een omzetstijging van +11% op, om zo uit te komen op een totale omzet van 12 miljard euro. Op het eerste zicht lijkt er dus weinig aan de hand, maar die omzetstijging is vooral het gevolg van de doorrekening van de gestegen grondstof- en energieprijzen. De volumes daalden.
Karla Basselier, CEO van Fedustria, zegt er het volgende over: “De conjunctuur deed het minder goed sinds het najaar 2021, toen het economische herstel onderuitgehaald werd door de exploderende energie- en grondstoffenprijzen. In het voorjaar van 2022 volgde de Russische invasie in Oekraïne, met opnieuw verstoringen in de toeleveringsketen als gevolg. Het ondernemers- en consumentenvertrouwen daalde; de consument hield de vinger op de knip en stelde grote uitgaven uit. Sinds maart 2023 veerden het ondernemers- en consumentenvertrouwen opnieuw licht op. Fedustria verwacht een langzaam herstel van de activiteit, dat zich pas in de tweede jaarhelft effectief zal laten voelen.”
De cijfers: de meubelindustrie
De omzet steeg met slechts 1,2% in de eerste 9 maanden van 2022 t.o.v. dezelfde periode van 2021. De afzetprijzen stegen met 15,2% terwijl de omzet in volume met 14% daalde.
- Kantoor- en winkelmeubelen groeiden als enige zowel in waarde (+25,8 %) als in volume (+3,9 %).
- De keukenmeubelen hielden stand (+8,1 % in waarde en -3,1 % in volume).
- Het woonmeubilair kreeg rake klappen: -15,7 % in volume bij een quasi stabiele omzet.
- Matrassen en bedbodems kenden een terugval met 35,8 % in waarde en 38,7 % in volume.
Actieplan 2023
Basselier pleit voor een ambitieus Vlaams, federaal en Europees industriebeleid op lange termijn met een duidelijke strategie om de concurrentiekracht te versterken, de maakindustrie hier te blijven verankeren en talent aan te trekken.
Concurrentiekracht versterken
Verder inzetten op innovatie, duurzaamheid en circulariteit is cruciaal om die concurrentiekracht te versterken. Karla Basselier: “Als federatie ondersteunen wij dit, want alle bedrijven zullen de omslag naar een circulaire economie moeten maken. Begeleiding en financiële steun van overheidswege, geflankeerd door fiscale stimuli, zijn daarbij essentieel. Sowieso willen we vanuit Fedustria ook onze eigen dienstverlening rond circulariteit, recyclage en duurzaamheid verder uitbreiden. Er dienen zich dan ook tal van opportuniteiten aan, zoals de recyclage van textiel, het maximaal inzetten op het gebruik van hout als duurzame grondstof o.a. in de bouw, enzovoort.”
Voorzitter Jan Desmet (Decospan) voegt eraan toe: “De rol van erkende wetenschappelijke onderzoekscentra, zoals Centexbel voor textiel en Wood.be voor hout en meubel, mag niet miskend worden. Investeren in innovatie is enorm belangrijk voor de toekomst van onze maakindustrie.”
Verder moet de concurrentiepositie van de bedrijven beschermd worden door het drukken van loonkosten en de te hoge inflatie.
De cijfers: de houtverwerkende industrie
De omzet steeg tijdens de eerste 9 maanden van 2022 met 18,4 % t.o.v. dezelfde periode van 2021. Het productievolume daalde echter met 20,4 % terwijl de afzetprijzen fors stegen (+38,8 %).
- Bij de verpakkingen steeg de omzet met meer dan de helft (+53,0 %). Rekening houdend met de stijging van de afzetprijzen komt dit echter neer op een daling van het productievolume met 12,2 %.
- De omzet van plaatmaterialen kwam 18,1 % hoger uit, maar in volume lag de activiteit 20,2 % lager (stijging afzetprijzen +38,3 %).
- De overige houtverwerking groeide als enige zowel in volume (+25,9 %) als in waarde (+39,2 %) (stijging afzetprijzen +13,3 %).
- De bouwelementen kwamen zowel in volume (-31,6 %) als in waarde (-5,1 %) lager uit, bij een prijsstijging van 26,5 %.
Lokale verankering
Een aantal nieuwe ambitieuze Europese initiatieven komen op de bedrijven af, zoals de Europese textielstrategie en de Green deal. Willen we de lokale maakindustrie veiligstellen dan moeten bedrijven ademruimte krijgen om te kunnen blijven ondernemen. Het sneller en efficiënter verlenen van vergunningen is absoluut noodzakelijk, aldus Fedustria. Een wetgevende standstill waar mogelijk, en meer administratieve eenvoud zijn wenselijk.
Talent aantrekken
Geen maakindustrie zonder talent. Het technisch en beroepsonderwijs zou baat hebben bij een verhoogde inzet op duale opleidingen. Karla Basselier: “Samen met onze opleidingscentra, Cobot voor textiel en Woodwize voor hout en meubel, promoten we ook zelf duaal leren, en dat recent nog tijdens de Week van Duaal (24-28 april 2023). Onze bedrijven staan klaar om via mentoren leerlingen te coachen op de werkvloer.”
Verder wil Fedustria het imago van de textiel-, hout- en meubelindustrie bij de jongeren verder optimaliseren en meer jongeren warm maken voor een job in de sector. Een trendrapport over de textiel-, hout- en meubelindustrie van de toekomst, een jongerenstrategie gericht op Gen Alpha, en een Urban Crafts-actie gericht op Gen Z zijn alvast in de maak.
Lees ook:
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief