WOOD SKILLS: West-Vlaamse leerlingen hout tonen wat ze in hun mars hebben
Ontwikkeling beroepscompetenties
Na al die jaren Vlaamse Houtproef vond initiatiefnemer Embuild West-Vlaanderen de tijd rijp voor iets anders. Waar de leerlingen bij de Vlaamse Houtproef gedurende één dag alles uit de kast moeten halen om een werkstuk te maken, kregen ze hier een challenge van een ander kaliber voorgeschoteld. Eentje waar ze een paar maanden de tijd voor kregen, en dat was geen overbodige luxe. De challenge werd ontwikkeld door experten binnen het vakgebied én is gekoppeld aan beroepskwalificaties waardoor de jongeren er belangrijke vaardigheden mee ontwikkelen die ze op de werkvloer nodig zullen hebben.
Uitdagend en pittig. Zo omschreven de leerlingen en leerkrachten de ervaring, maar ook bijzonder leerrijk en voor herhaling vatbaar. Het pilootproject krijgt volgend schooljaar dan ook een vervolg en – als de financiering het toestaat – wordt het verder uitgerold. Elke finaliteit in het houtonderwijs krijgt dan zijn eigen gepaste challenge en Oost-Vlaanderen springt wellicht mee op de kar.
De challenge
Negen teams uit vijf West-Vlaamse scholen namen deel aan deze eerste pilootchallenge. Ze kregen de opdracht om een functioneel en circulair meubelstuk te ontwikkelen van schets en CAD-tekening tot het uiteindelijk eindproduct, met als extra uitdaging dat de productie aan de CNC en de montage niet langer dan anderhalf uur in beslag mocht nemen.
Zelf een meubel ontwerpen, is geen evidente opdracht voor leerlingen uit het vijfde en zesde jaar, maar na een bootcamp ontwerpen bij Howest waren ze klaar om de uitdaging aan te gaan. Elk team werd aan een peterbedrijf gekoppeld dat hen bijstond met advies en/of infrastructuur. Na een feedbackronde werden de ontwerpen bijgestuurd waarna de leerlingen zelf instonden voor het uitwerken van de CAD-tekening en de productie.
De winnaars
De eindresultaten waren te bewonderen tijdens het slotevent waar de jury ook prijzen uitreikte. Jan Desmet, die momenteel voorzitter is van Fedustria, stelde het Veneerhouse van Decospan in Menen voor de gelegenheid ter beschikking. Eén team ging met de award voor het beste project naar huis, maar daarnaast werden de projecten ook beoordeeld op verschillende relevante deelaspecten.
Het waren Tim, Tibo en Floor van 't Saam Diksmuide die met de hoofdprijs aan de haal gingen. Zij maakten een in de hoogte verstelbare kruk die ze in hun praktijkzaal kunnen gebruiken zodat ze niet meer moeten rechtstaan wanneer ze er op hun laptop moeten werken.
De overige awards gingen naar:
- Design en originaliteit: VTI Poperinge met project schommelstoel
- Circulariteit en duurzaamheid: Team Quick Sense van VTI Roeselare, dat eigen connectoren ontwikkelde
- Technische uitvoering: 't Saam Diksmuide met de verstelbare stoel
- Teamwork & communicatie: VTI Ieper met project multifunctionele tafeltjes
- Publieksprijs: ging eveneens naar het team Quick Sense van het VTI Roeselare