Vrienden Gil en Dries startten schrijnwerkerij: “We hadden het niet zo gepland, het is gewoon gebeurd”
Leunden die andere jobs aan bij de sector? Hadden jullie er voeling mee?
“Mijn job absoluut niet”, vertelt Dries. “Ik was vertegenwoordiger bij een groot frisdrankmerk. De enige affiniteit die ik met de sector had, was dat ik zelf mijn huis verbouwd heb. Gil, die van opleiding grafisch vormgever is, werkte wel een paar jaar bij een interieurbouwer en heeft daar kasten leren maken en plaatsen.”
“We hebben het geluk dat we het atelier kunnen delen met een derde schrijnwerker die al twaalf jaar zelfstandige is. Hij heeft ons enorm veel geleerd. We gaan elk onze eigen weg, maar we spelen wel werk aan elkaar door. Zo maken wij bijvoorbeeld geen trappen, maar als een klant het vraagt, geven we die opdracht door aan Emiel." (Schrijnwerk Haegeman, n.v.d.r.)
“En we hebben nog meer duwtjes in de rug gekregen. We konden starten in een hangaar van mijn schoonvader, die een transportbedrijf heeft. Eerst in een klein hoekje, maar intussen hebben we een verdieping in die hangaar gebouwd zodat we boven het atelier ruimte hebben voor een groter magazijn, een refter en een bureau. Doordat we de kosten van zowel het atelier als de machines delen, blijft het behapbaar.”
Komt jouw eerdere werkervaring je vandaag nog goed van pas?
“Absoluut, ik ben het gewoon om te verkopen en ik voel goed aan wat klanten precies willen of nodig hebben. Mijn ervaring in de verkoop heeft er ook voor gezorgd dat we van bij de start heel professioneel overkwamen. De site staat nog niet helemaal op punt, maar we hebben er wel meteen in geïnvesteerd. We hebben best veel tijd gestoken in het vergroten van onze naamsbekendheid, zowel via social media als lokale evenementen.”
“Mensen zien ons logo vaak en horen regelmatig van ons. We merken dat het werkt. We hebben beiden ook een heel uitgebreid netwerk, en die mensen zitten vaak net in een levensfase waarin ze een schrijnwerker nodig hebben om maatwerkmeubilair te maken, een terras te leggen of een tuinhuis te bouwen. Ik denk dat net het feit dat we ook op andere vlakken al ervaring hadden een van de sleutels van ons succes is. Hierdoor is wat startte als een hobby op twee jaar tijd uitgegroeid tot een job in hoofdberoep.”
Wat bieden jullie precies aan?
“Ons aanbod is heel breed: van exterieur tot interieur. We zijn gestart met tuinhuizen en overkappingen en doen dat nog steeds heel vaak. Zo’n 60% van onze projecten is buitenschrijnwerk. De afwisseling vinden we heel leuk, en bovendien is het handig dat je verder kunt werken aan interieurprojecten wanneer het weer te slecht is om buiten aan de slag te gaan.”
Hoe ziet jullie machinepark er dan uit? Beide niches vragen andere machines?
“De kasten maken we momenteel bij een andere schrijnwerker. We hebben er bewust voor gekozen om (nog) niet te investeren in een eigen cnc, kantenlijmer en opdeelzaag. Als je die investering maakt, moet je echt voluit voor maatwerkmeubilair gaan, vinden we, en dat willen we voorlopig niet. Deze oplossing werkt prima.”
“We hebben zelf vooral geïnvesteerd in tweedehands basismachines die we dagelijks nodig hebben, zoals een paneelzaag, vandiktebank en een schaafbank. We kochten ook een bestelwagen en aanhangwagen, maar vorig jaar ging het meeste budget naar de verbouwing van het atelier. Dat we er nu ook een bureau met stalenwand hebben, is heel handig. Klanten kunnen nu tot bij ons komen om te bekijken wat er allemaal mogelijk is. Zo winnen we veel tijd, en het is meteen een soort preselectie. Klanten die de verplaatsing niet willen maken, zullen meestal toch niets kopen.”
“Bovenaan de wishlist staat nu een clark zodat we de zes meter hoge rekken in ons nieuwe magazijn volledig kunnen benutten, gevolgd door een volautomatische paneelzaag.”
Welk project zul je niet snel vergeten?
“Er komen er toch minstens drie in mij op. Zo mochten we iemands vijver rondomrond van een padouk terras voorzien, en daar was ook een heel tof rond terras bij. De voorbije maanden hebben we een muziekstudio ingericht. Die zal me zeker bijblijven omdat het niet alledaags is, en het eindresultaat is echt heel knap. Een derde project waar ik meteen aan moet denken, is een poolhouse met heel grote schuiframen die in de wand lopen zodat je er niets meer van ziet als de ramen geopend zijn.”
Welke waarden en normen dragen jullie hoog in het vaandel?
“Eerlijkheid. Wij proberen altijd tegen eerlijke prijzen te werken, er gewoon een slag naar slaan vind ik een vreselijke praktijk.”
Dat is niet eenvoudig als je een uitgebreide waaier aan mogelijkheden aanbiedt, geeft Dries toe, en zeker niet nu de projecten een steeds grotere omvang aannemen, maar het lukt. “We hebben toch nog nooit ergens zwaar onze broek aan gescheurd.”
“En natuurlijk willen we onze klanten de best mogelijke service bieden. Er kan altijd iets mislopen, maar dan moet het wel zo opgelost raken dat de klant op het einde van de rit tevreden is.”
Voor hobby’s hebben de heren niet veel tijd, maar Dries maakt wel tijd om regelmatig te gaan padellen. De rest van hun vrije tijd gaat naar hun jonge gezin. Afronden doen we met de vraag waar ze binnen vijf jaar met LB Wood Concepts willen staan. “Dat is een moeilijke, maar we willen alleszins blijven groeien. Een eigen atelier lijkt me ook wel fijn, want nu huren we nog. Steeds beter worden in wat we doen en grotere machines kunnen aankopen, dat is waar we naartoe willen.”
We wensen hen alvast alle succes toe!
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief