Psychosociaal welzijn in het atelier en op kantoor: een onderbelicht thema
Belang van mentaal welzijn
De toolkit werd begin september voorgesteld op het slotevent van het project. ‘PrePS in Wood’ – kort voor Preventie van PsychoSociale risico’s in de hout- en meubelsectoren – kaderde namelijk in het federaal actieplan mentaal welzijn op het werk van minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne. De subsidiëring mag dan wel afgelopen zijn, in zekere zin begint het werk van WOODWIZE nu pas, vertelt directeur Jeroen Doom. Het project wordt intussen breed gedragen door heel wat stakeholders uit de sector die er hun schouders onder blijven zetten. WOODWIZE maakt zelf ook middelen vrij om bedrijven die het welzijn in hun organisatie willen verhogen verder te ondersteunen.
De impact die stress op ons heeft, werd mooi geïllustreerd aan de hand van een glas water. Het absolute gewicht van het glas is niet zo belangrijk, wel hoe lang je het moet dragen. Pak problemen op de werkvloer tijdig aan om je medewerkers gezond, gemotiveerd en aan boord te houden. Het is geen overbodige luxe gezien de krapte op de arbeidsmarkt waar bedrijven uit de sector vandaag mee geconfronteerd worden.
WOODWIZE werkte creatieve en innovatieve oplossingen uit waarmee je het psychosociaal welzijn in je bedrijf in kaart brengt en verhoogt. Niet alleen dat van de medewerkers en leidinggevenden, maar ook dat van de zaakvoerders zelf. “We zagen al vlug in dat hun welzijn een grote impact heeft op dat van de medewerkers, zeker in KMO’s die vaak een familiaal karakter hebben”, vertelt extern consultant Marleen Limbourg van MLAdvisie, die het project mee trok.
Om vaart in het project te brengen, organiseerde WOODWIZE eind november 22 een ‘social hackaton’ waar maar liefst 72 deelnemers 139 ideeën opperden, die in vier groepen geclusterd werden:
- Acties om te sensibiliseren
- Acties om te inspireren
- Acties om te ondersteunen
- Acties om het welzijnsbeleid te activeren
Uitvoerig testtraject
Een focusgroep werd opgezet om de acties verder uit te werken. Carine Helsen (HR-manager bij Norbord), Els Steenberghs (HR-verantwoordelijke bij Lenzo) en allround arbeidsmarktspecialist Fons Leroy zetten als meters en peter hun schouders mee onder het hartverwarmende project. Ze zijn het roerend eens: het project heeft hen minstens evenveel gebracht als het van hen gevraagd heeft. De focusgroep werkte onder andere een Quickscan uit: een laagdrempelige online bevraging waarmee je op een snelle en eenvoudige manier in kaart brengt hoe het in jouw organisatie met het psychosociaal welzijn is gesteld.
De uitgewerkte initiatieven werden uitvoerig getest in een aantal proeftuinen, waaruit onder andere bleek dat bedrijven na de scan nog extra ondersteuning kunnen gebruiken. Wie vragen stelt over het psychosociaal welzijn moet immers ook bereid zijn om met de resultaten aan de slag te gaan, maar kennis omtrent hoe je dat best aanpakt, ontbreekt vaak. Van Gils Keukens stelde zich kandidaat voor een uitgebreider traject. Toen de Quickscan enkele knelpunten blootlegde, werden er gesprekken per afdeling ingepland om te achterhalen waar de verkopers, productiemedewerkers en werkvoorbereiders precies mee worstelden. “Het leverde meteen een aantal quickwins op zoals het opnemen van een nieuw merk in de toonzaal en een uitbreiding van de ruimte om fietsen te stallen”, vertelt medebedrijfsleider An De Bont.
Daarnaast werd het bedrijf door WOODWIZE gecoacht bij de organisatie van individuele welzijnsgesprekken. “Een grondhouding van bezorgdheid en betrokkenheid is bijvoorbeeld cruciaal”, deelt Gill De Schauwer die de rol van coach op zich nam. “Geef medewerkers inspraak in het tijdstip van de gesprekken. Zo’n gesprek vroeg in de ochtend voeren, is niet voor iedereen weggelegd. Een bureau is daarnaast niet de beste locatie omdat het afstand en hiërarchie creëert. Zoek een plek waar je een open gesprekshouding kunt aannemen of ga samen wandelen.”
Wist je dat …
De proeftuinen wezen uit dat de toegenomen digitalisering medewerkers veel stress bezorgt. “Dat je gewaardeerd voelen cruciaal is voor je psychosociaal welzijn hadden we verwacht, maar dat de digitalisering mensen zoveel stress bezorgt, hadden we niet zien aankomen. Ze zijn bezorgd dat ze niet meer zullen meekunnen en hebben angst om uit de boot te vallen”, vertelde Marleen Limbourg.
Het eindresultaat van het project is de gloednieuwe ‘Toolkit Psychosociaal Welzijn’ waar je vanaf oktober zelf mee aan de slag kunt.