"Prefab houtskeletbouw is de bouwmethode van de toekomst"
Een upgrade voor de tuin
In 2020 besloten de eigenaars, net als vele anderen, dat hun eigen tuin een grondige upgrade verdiende. Het koppel investeerde in een zwembad mét poolhouse. Voor dat laatste klopten ze aan bij Felke, al meer dan dertig jaar gekend voor zijn kwalitatieve houten bijgebouwen en woonuitbreidingen op maat.
“Elk project begint met luisteren”, vertelt Benoit Cuvelier. “We zetten ons samen rond de tafel en bekijken wat de klant precies voor ogen heeft. Hoe groot mag het bijgebouw ongeveer zijn, welke stijlen en materialen spreken hem aan en hoe wil hij het precies gebruiken? Eens we daar voldoende zicht op hebben, maken we een 3D-tekening zodat de klant zich een goed beeld kan vormen van het gebouw dat we zullen maken. Na goedkeuring maken we een definitief ontwerp en offerte. Als er een bouwvergunning nodig is, helpen we onze klanten graag op weg. In dit geval was dat niet nodig omdat het bijgebouw de grens van 40 m2 niet overschreed.”
Van grondwerken tot afwerking
Het koppel koos voor een modern poolhouse dat helemaal aansluit bij hun villa. Ze wilden een lounge gedeelte dat ze in de zomer helemaal konden openen om zoveel mogelijk van de buitenlucht te genieten, en ook een sauna was een absolute must. Tussen beide ruimtes zit er een sanitaire ruimte met een toilet, douche en kleine kleedruimte. Achteraan, en netjes uit het zicht, werd er nog een berging voorzien die voldoende ruim is om naast de technische zwembadsturingen ook aan allerhande tuinmateriaal onderdak te bieden. Felke neemt het hele traject van grondwerken tot afwerking voor zijn rekening.
“Omdat er ook een zwembad werd aangelegd, vroegen we de grondwerker om ook meteen voor ons de nodige aarde weg te graven zodat we de betonplaat konden gieten.” Felkes specialiteit is vooral het uiterst efficiënt bouwen van de constructies waaruit de bijgebouwen zijn opgetrokken. Ze kiezen daarbij voor houtskeletbouw wanden die grotendeels in hun ruime atelier worden geprefabriceerd.
Prefab werkwijze
“Prefab houtskeletbouw is de bouwmethode van de toekomst. We passen ze dan ook bijna altijd toe, tenzij het om een woonuitbreiding gaat waarbij de aansluiting op de bestaande woning zo complex is dat we de constructie beter ter plaatse maken.”
In het atelier staan grote zaagmachines en een 3-tal enorme tafels waarop de wanden in alle comfort gemaakt worden. “Het hele proces levert enorm veel tijdswinst op. Je kunt je voorstellen dat het veel sneller gaat dan de latten stuk voor stuk op de werf verzagen met mobiel gereedschap en daar alles zonder tafel assembleren. We worden daarnaast niet gehinderd door eventuele slechte weersomstandigheden. We doen dit ook regelmatig voor kleinere aannemers die zelf niet de ruimte of de machines hebben om wanden in hun atelier te maken.”
De klant geniet ook mee van de voordelen. “Op deze manier moeten we hen maar een drietal dagen storen in hun tuin, waar het proces anders twee weken zou duren.” Voor de vloerder en stukadoor is het eveneens een goede zaak, zij kunnen meteen in een droge binnenruimte aan de slag.
Lees ook
19/06/2022 - 14:07Tuinwerken: hype of blijver?
Houtskeletbouw constructie
Er wordt gewerkt met SLS hout, vurenhouten kepers die in dit geval vier centimeter dik en negen centimeter breed waren. Het hout werd gedrenkt om zodat het beter bestand is tegen de omgevingsomstandigheden en zwammen, schimmels en insecten geen kans krijgen. De verticale stijlen en horizontale regels vormen een skelet of kader waartegen een dampopen plaat geschoten wordt, die voor stevigheid, water- en winddichtheid zorgt. Vervolgens werd er een regelwerk voorzien waarop de gevelbekleding wordt bevestigd.
“Zo’n regelwerk is cruciaal”, vertelt Benoit. “Hout wordt altijd nat. Het rooster zorgt ervoor dat het voldoende kan uitdrogen. Doe je dit niet dan komen er vroeg of laat problemen van.”
Thermowood en crepi
De gevel van het poolhouse werd op twee verschillende manieren afgewerkt. “De meest zichtbare wanden werden afgewerkt in crepi terwijl we achteraan voor thermowood grenen kozen, een budgetvriendelijke en toch duurzame keuze. ”
Esthetisch oogt de combinatie van crepi en hout mooi en het is ook een verstandige keuze vanuit ecologisch standpunt. Het snelgroeiende sparrenhout uit Europese bossen is een milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout. Doordat het langdurig verhit wordt in een speciale oven verandert zowel de structuur als de duurzaamheid van het hout. Met zijn duurzaamheidsklasse 2 is het een uitstekende keuze voor gevelafwerking. “Voor de afwerking met crepi werd er een cementgedragen plaat op het regelwerk bevestigd, dit zorgt ervoor dat de crepi goed hecht.”
Daarmee zijn de wanden klaar voor de werf. “Omdat de wanden aan één kant nog open zijn, kunnen we ze gemakkelijk met een rupskraan opladen, transporteren en weer afladen. Op de werf worden de wanden mechanisch aan elkaar bevestigd en naar binnen toe verder afgewerkt. Tussen de stijlen werd minerale wol aangebracht.
“Samen met een PUR dakisolatieplaat volstaat dit voor een bijgebouw. Het is voldoende om het vorstvrij te houden en het zelfs in putje winter nog snel te kunnen opwarmen en op temperatuur te houden. Dakisolatie is daarnaast ook heel belangrijk om oververhitting in de zomer te voorkomen.”
Zicht op zwembad
Geen geslaagd bijgebouw zonder de juiste ramen en deuren. Grote ramen waren een must om optimaal van het uitzicht te kunnen genieten, maar het koppel wilde die ook graag helemaal open kunnen zetten zodat het in de zomer aanvoelt als zitten op een terras.
“Schuiframen werden hier even overwogen”, herinnert Benoit zich, “maar die kan je maar voor de helft openen en dat zou hier jammer zijn. Het koppel koos daarom voor aluminium vouwramen. Ze isoleren net zo goed als een schuifraam terwijl je ze toch helemaal kunt openen.” Er werden twee vouwramen geïnstalleerd die beiden van de hoek weg openplooien zodat er een volledig open hoek ontstaat. “Ze vouwen naar buiten open. Je moet opletten bij hevige wind, maar bij een storm zou je ze niet openzetten dus dat weegt niet op tegen het esthetische voordeel van ze naar buiten te laten openen.”
Het is een systeem met een stevig prijskaartje. “Er kruipt meer aluminium in, je zit met afzonderlijke glaspanelen en aan het beslag worden hogere eisen gesteld. De montage en plaatsing zijn ook een stuk complexer en vragen meer tijd. Hier werd er met een verzonken dorpel gewerkt wat de prijs nog wat meer de hoogte in jaagt, maar het is wel de ultieme keuze als je binnen en buiten echt in elkaar wilt laten overlopen. Die dorpel moet op exact de juiste hoogte in de betonplaat zitten, wil je het raam nog op een perfecte manier kunnen plaatsen. In dit geval werden ze gemaakt en geplaatst door De Paepe, een firma waar we graag mee samenwerken. Ze komen alles nog eens nameten om zich ervan te verzekeren dat de plaatsing correct kan verlopen.”
Er zijn nog aandachtspunten bij de plaatsing van een dergelijk systeem. Projectleider Maarten van De Paepe vult aan: “De structuur bovenaan moet voldoende zwaar en volledig zelfdragend zijn, als die ook maar een beetje doorbuigt en de profielen belast, gaan de vleugels vroeg of laat slepen.” Ondanks het prijskaartje is het een oplossing die in het high end gamma regelmatig gekozen wordt. Bij moderne gebouwen als deze vaak in aluminium, en in een meer rustiek bijgebouw kan het ook in hout.
Sauna op maat
Via een op maat gemaakte blokdeur in rubberwood kom je in de sanitaire ruimte terecht, en van daaruit wandel je door een glazen deur de sauna in. Geen gestandaardiseerde cabine voor dit koppel, ook de sauna is maatwerk. Hij werd gemaakt door Sauna Abisco. Hoewel Felke in het verleden ook wel eens zelf een sauna maakte, kiezen ze steeds meer voor specialisatie.
“We focussen ons op datgene waar we het sterkst in zijn en dat is het maken van prefab constructies, we doen op onze beurt graag beroep op andere specialisten voor andere aspecten. Bij het maken van een sauna is de houtkeuze cruciaal. Hemlock is een goede keuze omdat het ook in vochtige omgevingen maatvast blijft.”
Dankzij het grote vaste raam – mét gehard glas zodat het niet barst door de hitte en grote temperatuurschommelingen – kan je ook vanuit de sauna genieten van een prachtig zicht op het zwembad en de rest van de tuin.