"Een bijgebouw als dit maak je niet alleen. Elk zijn eigen specialiteit"
Twee keer, goede keer
Toen de eigenaars uit Sint-Denijs 4 jaar geleden een zwembad lieten plaatsen, werd er meteen ook geïnvesteerd in een bijgebouw. Wat ervoor moest zorgen dat ze meer van hun prachtige tuin zouden kunnen genieten, werd helaas een doorn in het oog. Het koppel klopte uiteindelijk aan bij Houtconstructie Desmyter om dit recht te trekken, en hoewel Desmyter met zijn kennis van het restauratievak, gespecialiseerd is in het in ere herstellen van wat krom is, was afbreken en opnieuw beginnen in dit geval de enige optie.
“Het enige wat we hebben behouden, is het pizza-oventje in de hoek. Al hebben we hem wel een nieuwe façade gegeven zodat hij er nu veel stijlvoller uitziet”, vertelt zaakvoerder Maarten Desmyter. De recuperatiedakpannen hebben ze ook opnieuw gebruikt, maar verder vertrokken de vakmannen van een propere lei.
Een bijgebouw als dit maak je niet alleen, er waren heel wat andere aannemers bij betrokken; een grondwerker, elektricien, metser, schilder, vloerder, dakdekker en schrijnwerker voor het buitenschrijnwerk. De meesten werken in onderaanneming voor Desmyter, die sowieso het project van A tot Z opvolgt zodat de klant er geen omkijken naar heeft.
365 dagen per jaar genieten
“Het koppel wilde er nog graag een afzonderlijke ruimte om te BBQ’en bij en ze wilden vooral dat het bijgebouw ruimer, opener en helderder zou aanvoelen. Verder kregen we alle vrijheid om een voorstel uit te werken. We hebben het gebouw eerst en vooral een stuk langer en ook nog wat breder gemaakt, al was er niet zoveel speelruimte door het zwembad.”
Het bijgebouw bestaat nu uit een open gedeelte met BBQ, waar je van de avondzon kunt genieten en een gedeelte dat ook kan worden afgesloten. “Dat was in het oude bijgebouw niet het geval, maar voor ons is het de normaalste zaak van de wereld. Wie investeert in een bijgebouw met keuken wilt daar toch het hele jaar door gebruik van kunnen maken?” Het bijgebouw lijkt tegen de keerwand te zijn aangebouwd, maar eigenlijk staat de constructie er op.
“Door de constructie op de muur te laten rusten, in plaats van ertegen, spaarden we toch weer enkele centimeters uit.” In het BBQ-gedeelte werd de muur verder opgemetst terwijl in de andere ruimte een houten wand werd geplaatst om het geheel wat te breken en beide ruimtes van elkaar te scheiden.
Houtskeletbouw constructie
Het bijgebouw kreeg goed geïsoleerde en geventileerde houtskeletbouwwanden en een eikenhouten gevelbekleding. Vooraan geven vier grote eikenhouten balken de constructie de nodige steun. Als je goed kijkt, zie je dat de achterste balk niet op dezelfde lijn staat, maar iets meer naar achter werd geplaatst.
“Zo’n overkraging wordt niet zo vaak toegepast in een bijgebouw, maar hier was het heel zinvol. De balk zou anders op een ongelukkige plaats staan, met risico om in het zwembad te eindigen wanneer je erlangs wilt lopen. Het levert ook een mooi detail op: de hoek die het raam nu maakt, zorgt voor meer openheid en een grotere lichtinval.”
De stalen ramen en deuren zijn uiteraard maatwerk. “Het zijn grote stalen schuiframen met één onderbreking per raam. Ik heb een gloeiende hekel aan de typische cottage stijl met veel onderbrekingen per raam, maar anderzijds zijn grote ononderbroken glaspartijen ook niet altijd mooi. Eén onderbreking brengt alles in balans.” Een spatrand onderaan zorgt ervoor dat het opspattend water uit het zwembad niet op het glas terechtkomt.
Lees ook
Traditioneel gebinte
Het zadeldak zorgt voor een ruimtelijk gevoel, en er kwam een traditioneel dakgebinte in. “Voor de structurele stabiliteit was dat niet nodig, minder zou ook volstaan. Een ingenieur zou dus nooit voorstellen om dit type gebinte te maken, maar het geeft het bijgebouw wel de juiste uitstraling. Details als deze maken het verschil en zijn hun meerprijs daardoor meer dan waard.”
Het maken van zo’n gebinte start met een gedetailleerde tekening op groot formaat. “Op basis van die tekening worden alle stukken hier op maat gezaagd. De ronde bogen en afgeronde kepers worden met de hand gemaakt in het atelier waarna alle stukken naar de tuin getransporteerd worden.”
Met zo’n dakconstructie is Desmyter al snel drie dagen zoet: “je moet toch rekenen op twee voorbereidingsdagen in het atelier en een dag montage. Het gaat al snel om een 30-tal pen- en gatverbindingen die met tapjes werden afgewerkt. Zoiets vraagt tijd.”
Om het dak te isoleren, werd gebruik gemaakt van de sarkingmethode.
“We passen die vaak toe wanneer we bijgebouwen maken of boerderijen en schuren restaureren. Op deze manier kan de mooie houten structuur zichtbaar blijven terwijl je toch een modern comfortniveau realiseert.” Op de kepers komt een zichtbare beplanking waarop een dampregulerend scherm wordt geplaatst. Daarna volgt de isolatie, het onderdak, de tengellaten en panlatten en ten slotte de dakpannen. In dit geval zijn dat prachtige, oude Bourgondische tegelpannen.
Finishing touch
Of je een houten bijgebouw al dan niet van een afwerkingslaag voorziet, is een vrije keuze.
“In sommige gevallen is een natuurlijke veroudering mooi, maar eik kan ook minder mooi vergrijzen. Wij pasten hier een transparantie houtbeits toe, die het hout beschermt zodat het egaal en gelijkmatig kan verouderen. En ja, dat moet regelmatig herhaald worden, maar als mensen het niet graag zelf doen, zorgen wij ervoor dat de schilder om de paar jaar langskomt”.
Rond de pizza-oven werd een robuuste, maar fijn afgewerkte keuken geplaatst. “Interieurelementen laten we normaal gezien aan een interieurbouwer over, maar een buitenkeuken van dit formaat maken we nog graag een keer zelf. Het blauwstenen werkblad werd door de steenhouwer geplaatst. Ieder zijn specialiteit.”
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief