Gouden Baksteen 2024: houtbouwers en schrijnwerkers vallen in de prijzen
“2023 was geen makkelijk jaar voor de bouwsector. Negatieve berichten namen meer dan eens de overhand. We vinden het belangrijk om de bouwsector ook geregeld positief in de kijker te zetten”, aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. Gingen dit jaar met een Gouden Baksteen naar huis:
- BildIn uit Asse werd Belofte van het Jaar
- Schrijnwerkers- en interieursbedrijf SD uit Herentals mag zich de Werkgever van het Jaar noemen
- De award voor Digitale Onderneming van het Jaar gaat naar Woema uit De Pinte
- H3 Houtskeletbouw uit Westerlo mag met de titel Duurzame Onderneming van het Jaar naar huis
- ForestPlus uit Eeklo won in de categorie Project van het Jaar
- De prijs voor de verdienstelijke politieke persoonlijkheid of organisatie met een positieve impact op de bouwsector, ging naar minister David Clarinval.
De hout- en schrijnwerksector was dus goed vertegenwoordigd onder de winnaars. Dit is hoe ze de jury en het publiek wisten te overtuigen:
Werkgever van het Jaar: Schrijnwerkers- en interieursbedrijf SD
Bestuurder Stijn Dirken, rechterhand Jef en HR-verantwoordelijke Femke kunnen terugvallen op een team van 60 vakmensen die zich dagdagelijks met goesting en passie inzetten. De drie kernwaarden zijn vakmanschap, 1 aanspreekpunt en ‘one team’. Bij SD staat de teamgeest centraal, maar mét aandacht voor het persoonlijk leven van elke medewerker. Nieuwe werknemers krijgen een uitgebreide onthaalprocedure en tijdens teambuildingactiviteiten en het maandelijks SD-café werkt het bedrijf aan de teamspirit. SD besteedt veel aandacht aan opleidingen en lerende jongeren of stagiairs vinden bij SD een oefenplek. Het bedrijf gaat zelfs gericht naar hen op zoek.
Lees ook:
Digitale Onderneming van het Jaar: Woema
Simon Suys doet met Woema aan “houtbegaafd bouwen”. Op digitaal vlak is BIM essentieel voor het succes van de prefab-projecten. BIM slaat alle aspecten van een gebouw, waaronder geometrie, materialen en kosten, gedetailleerd op in een gedeeld 3D-model. Het centraliseren van projectinformatie bevordert de efficiëntie van samenwerking tussen architecten, ingenieurs en bouwteams. Het feit dat Woema van de eerste tot de laatste stap gedigitaliseerd is, gaf voor de jury de doorslag. Woema gebruikt digitalisering als hefboom om flexibeler, sneller en efficiënter te werken. Maar ook om de werknemers te ontzorgen, zodat zij zich kunnen toespitsen op hun sterktes.
Lees ook:
Duurzame Onderneming van het Jaar: H3 Houtskeletbouw
Al van bij de oprichting van het bedrijf, nu 20 jaar geleden, lag de focus op ecologisch verantwoord bouwen. Het bedrijf mag zichzelf dus pionier noemen. Het bouwt energie-neutrale woningen voor particulieren, waarbij erg veel aandacht gaat naar ecologisch verantwoorde materialen die natuurlijk en circulair inzetbaar zijn. Ook de bedrijfsprocessen zijn geënt op duurzame procedures en relaties. Welzijn en veiligheid op het werk staan centraal. H3 Houtskeletbouw werkt binnen een beperkte actieradius zodat heel wat verplaatsingen van en naar de werven met de speedpedelec kunnen gebeuren.
Lees ook:
Project van het Jaar: ForestPlus
ForestPlus diende het Gentse project EuropaBank bij de jury in. Het gebouw kenmerkt zich door een groot hoofdvolume waaraan doorheen de jaren verschillende naastliggende panden toegevoegd werden. De opdracht van Oost-architecten bestond erin een eenheid te creëren met een duidelijke circulatie binnen een uniek en mooi concept. De werken werden gefaseerd uitgevoerd zodat het kantoor operationeel kon blijven tijdens de werkzaamheden. Door de ligging van het gebouw werd dit een waar huzarenstuk. De verbouwing nam 2 jaar in beslag. Naast de constructiewerken was Forestplus verantwoordelijk voor het produceren en plaatsen van de binnendeuren en het maatmeubilair. Vooral de eigen inbreng van ForestPlus in het geheel overtuigde de jury.