Galle Houtbewerking over duaal leren: "Het is de beste rekruteringstool"
Wat doet Galle Houtbewerking precies?
“Galle Houtbewerking is een schrijnwerkerij in de brede zin van het woord: wij bieden zowel binnen- als buitenschrijnwerk aan. Wij maken onder andere badkamers, keukens, dressings, allerhande meubilair op maat, binnendeuren, leggen terrassen, verzorgen gevelbekleding, poorten en overkappingen. Het bedrijf is minstens even oud als België, verder gaan de gegevens niet terug. Mijn broer en ik vertegenwoordigen al de zevende generatie binnen het familiebedrijf. Ons 1500 m2 grootte en behoorlijk hoogtechnologische atelier is gelegen in Moerzeke, en we hebben momenteel vier vaste medewerkers in dienst. Daarnaast werken er regelmatig studenten in het bedrijf, zowel via stages als duaal leren.”
Hoe bevalt het stelsel van duaal leren jullie?
“Heel goed. We waren een van de eerste bedrijven uit de sector die een leerplek aanboden. We boden al vaak stageplaatsen aan, maar zo’n stage is meestal te kort om jongeren echt iets bij te brengen. Via duaal leren kan je hen veel beter opleiden en enthousiasmeren voor de stiel. Momenteel is hier voor de derde keer iemand een duaal traject aan het afleggen. De eerste leerling die we hebben opgeleid, is hier nu vast in dienst. De tweede besloot verder te studeren en is de opleiding houttechnologie aan de HOGENT gaan volgen en wat Karel betreft is het nog even koffiedik kijken, maar hij is alvast goed gestart.”
Wat is volgens jou het grootste voordeel voor de leerlingen?
“Wij kunnen hen veel beter aanleren hoe ze met de hedendaagse machines moeten werken. Ik vind niet dat scholen up-to-date moeten blijven wat de laatste machines en technologieën betreft. Het kost handenvol geld en ze worden daar amper gebruikt. Wij moeten sowieso voortdurend investeren in ons machinepark om concurrentieel te blijven, en bij ons wordt de capaciteit beter benut. Een school kan zijn beperkte middelen beter anders investeren.”
En voor jullie als bedrijf: wegen de voordelen op tegen de tijd die je er in moet investeren?
“Op één leerling na heb ik alleen maar positieve ervaringen met leerlingen die in mijn bedrijf stage liepen of er een duaal traject volgden. Met jongeren die zonder praktijkervaring van de schoolbanken komen, heb ik veel meer moeite. Het kost veel meer tijd en geld om hen op te leiden. Via leren op de werkvloer merk je snel of iemand potentieel heeft. Voor ons is het dé beste rekruteringstool.”
Wat Jan Galle wel mist om jong talent te kunnen aantrekken, is een instantie of label dat bedrijven uit de sector op een onafhankelijke manier beoordeelt. “Je kunt je als stielman niet voldoende onderscheiden van andere bedrijven uit de sector. Het is voor starters moeilijk om in te schatten wat ze in een specifiek bedrijf kunnen leren. Kom ik in een bedrijf terecht waar ik heel mijn leven trappen moet maken of binnendeuren moet plaatsen, of in een bedrijf met een heel diverse waaier aan activiteiten?” Volgens Jan zou zoiets ervoor kunnen zorgen dat het juiste talent op de juiste plaats terechtkomt.
Duaal leren?
Na een proefproject dat gedurende twee schooljaren liep, werd het stelsel van duaal leren in 2019 breed uitgerold. Het moet een kwaliteitsvol en volwaardig alternatief bieden naast de ‘klassieke’ onderwijsvormen in het secundair onderwijs. Leerlingen die voor een duale opleiding kiezen, brengen een groot deel van hun tijd door in een bedrijf en verwerven dus veel van hun competenties op de werkvloer.
Het is veel intensiever dan een stage en de leerlingen ontwikkelen meteen ook de nodige arbeidsattitudes. Werkt de leerling minder dan 20u per week op de werkplek dan wordt er een Stageovereenkomt Alternerende Opleiding afgesloten. Wordt er meer dan 20u per week gewerkt dan gaat het om een Overeenkomst Alternerende Opleiding (OAO). Via een OAO bouwt de jongere socialezekerheidsrechten op en krijgt hij een vergoeding. Als bedrijf moet je hiervoor erkend zijn.
Meer weten: Woodwize | Onderwijs - Duaal Leren