Woodwize onder de loep: maak kennis met de opleidingsdiensten
Danny: “Ondersteuning bij opleiding en subsidiëring zijn onze twee pijlers. Hebben bedrijven nood aan opleidingen, dan komen ze vaak naar ons toe. Wij bekijken hun behoeften, adviseren over geschikte opleidingsmogelijkheden, leggen contacten tussen leveranciers en klantbedrijven en starten een opleidingsdossier op om subsidies aan te vragen.”
Professionele contactopvolging
Danny: “Bij specifieke vragen kijken we intern welke consulent de meeste expertise heeft. Ook krijgen we regelmatig de vraag om bedrijven te screenen zodat ze als leerwerkplek voor duaal leren erkend kunnen worden. We bespreken dan samen met het bedrijf welke opleidingsmogelijkheden er zijn en of ze die veilig kunnen aanbieden. Na een eerste contact via e-mail of telefoon maak ik meestal een afspraak om langs te gaan en onze werkwijze toe te lichten. Fysiek contact blijft de beste aanpak om een goede samenwerking op poten te zetten. Je leert het bedrijf, hun activiteiten en je eerste aanspreekpunt kennen.”
Peter: “Mijn contacten bestaan uit een gezonde mix van bedrijfsbezoeken, telefonische besprekingen en correspondentie via e-mail.”
Rode draad bij eerste kennismaking
Peter: “Bij elk nieuw contact geef ik een beknopte uitleg over Woodwize, de interne organisatie en de vier pijlers: Opleiding, Aansluiting Onderwijs-Arbeidsmarkt, HR-advies en Veiligheid & Welzijn. Daarna bekijken we de vraag en behoeften van het bedrijf en in functie daarvan bespreek ik de opleidingsmogelijkheden, eventuele financiële tussenkomsten en kortingen. Meestal sluiten we af met praktische afspraken.”
Danny: “Ik begin meestal met uit te leggen wie we zijn, wat we doen en waar we voor staan. Na een rondgang in het bedrijf demonstreer ik kort hoe je een account maakt op de Woodwize-site en toon ik alle mogelijkheden, zoals het opmaken van een activiteitenlijst en personeelsbestand, het opstellen van een erkenningsaanvraag als leerwerkplek, het opmaken van opleidingsplannen waarbij zowel interne als externe opleidingen gekoppeld kunnen worden. Ook het luik Veiligheid en Welzijn en onze ondersteuning komt uitgebreid aan bod. Daarnaast bied ik aan om hen tijdens een volgende afspraak te begeleiden bij het opstarten van OTJ-procedures.”
Werkgevers overtuigen om van start te gaan met een opleidingsbeleid/plan
Danny: “Werkgevers worden al lang geconfronteerd met een war for talent op de arbeidsmarkt. Ze beseffen dan dat investeren in de ontwikkeling van hun eigen personeel een oplossing kan bieden. Zo zorgt het ontwikkelen van polyvalente vaardigheden voor continuïteit in de productie, bijvoorbeeld bij afwezigheid van een werknemer. Bovendien draagt het bij aan het behoud van personeel dat anders misschien op zoek zou gaan naar een meer uitdagende functie. Onze opleidingen komen vaak in aanmerking voor tussenkomsten via het Vlaams Opleidingsverlof, en dat helpt natuurlijk. Grotere bedrijven zijn trouwens verplicht individuele opleidingsplannen op te stellen.”
Peter: “Bedrijven pakken de opleidingen niet altijd structureel aan. Nochtans kan het plannen van opleidingen veel organisatorische problemen voorkomen, omdat iedereen intern op de hoogte is.”
Plaats voor opleidingen in de houtsector
Danny: “Er is zowel een spontane vraag naar opleidingen, als een verplichte, bijvoorbeeld naar veiligheidstrainingen. Steeds meer bedrijven investeren in moderne productiemachines. Daarom is het nodig te investeren in voortdurende bijscholing van het personeel.”
Peter: “De digitalisering en automatisering van houtbewerkingsmachines, logistiek, administratie en vernieuwende productietechnieken hebben inderdaad geleid tot een groeiend besef van het belang en de noodzaak van opleiding.”
Meest voorkomende bedrijfsvragen
Danny: “Ik krijg vaak vragen over opleidingen die samengaan met de aanschaf van nieuwe (productie)machines, zoals CNC-machines, opdeelzaagmachines, kantenlijmers, maar ook traditionele houtbewerkingsmachines.”
Peter: “Meestal gaan de vragen over technische opleidingen, te volgen procedures, prijzen, financiële tegemoetkomingen, administratieve opvolging en organisatie.”
Belang interne cultuur
Danny: “Het is ideaal wanneer de zaakvoerder erkent dat investeren in opleidingen lonend is en ook de werknemers openstaan voor opleidingen. Soms vertonen oudere werknemers wat weerstand, maar na afloop zijn ze vaak tevreden en staan ze open voor nieuwe opleidingen.”
Peter: “In ideale omstandigheden maken opleidingen al structureel deel uit van de interne werking van een bedrijf. Dan hoeft niemand meer overtuigd te worden van het belang ervan en kan er direct worden gestart met het bevragen, plannen en organiseren.”
Verschil opleidingen tussen kleine en grote bedrijven
Peter: “In grotere bedrijven gebeurt dit vaak planmatig, in kleinere organisaties meer ad hoc.”
Danny: “Grotere bedrijven zijn inderdaad al bezig met interne opleidingen, al dan niet verplicht. Woodwize wordt vaak verwelkomd omdat het alle nodige ondersteuning biedt. Bij kleinere bedrijven, waar de zaakvoerder zelf ook nog vaak actief is in de productie, is dit anders. Daar is het aan te raden om de opstart samen te doorlopen. Kleinere bedrijven zijn ook vragende partij om samen opleidingsplannen op te stellen, bijvoorbeeld bij de start van een nieuw schooljaar.”
Verschil in leeftijd van inschrijvingen voor opleidingen
Peter: “We komen mensen van alle leeftijden tegen zoals schoolverlaters, die hun kennis willen uitbreiden, of mensen die op latere leeftijd meer polyvalent inzetbaar willen worden.”
Danny: “Bij externe opleidingen is er niet echt een verschil, omdat die vaak nieuw zijn voor iedereen. Omdat interne opleidingen vaak worden gebruikt om nieuwkomers met beperkte ervaring intern op te leiden, treffen we hier doorgaans meer jongeren aan.”
Wie is Peter Deryckere?
- Sectorconsulent voor opleidingen
- Regio: Antwerpen, Limburg en Vlaams Brabant
- Aantal jaren dienst: 14 jaar
Wie is Danny De Wolf?
- Sectorconsulent voor opleidingen
- Regio: Oost- en West-Vlaanderen
- Aantal jaren dienst: 5 jaar