Wat zijn de 7 voornaamste keukentrends voor 2025 volgens trendwatchers?
Keukentrend 1: milieuvriendelijke materialen
Niet onverwacht gezien de tijdgeest is en blijft de keuze voor milieuvriendelijke materialen. Dat uit zich in duurzaam hout voor keukenkasten en -fronten, terwijl natuursteen en composietmaterialen de aangewezen opties zijn voor werkbladen en spoelbakken. Een belangrijk element is, naast de kwaliteit, de mate van recycleerbaarheid, wat opnieuw aansluit bij de trend rond duurzaamheid, circulariteit en het verminderen van onze ecologische voetafdruk.
Keukentrend 2: rondingen en open nissen
Verschillende bronnen stippen de finale doorbraak van afgeronde vormen aan. Een keukentafel met ronde hoeken, afgeronde legplanken en volledig ronde accenten ogen niet alleen stijlvol en modern, ze brengen ook rust en balans in de keuken.
Onder meer keukenfabrikant Dovy stipt open nissen en open regalen aan. ‘Een must in de keuken’, luidt het. ‘Ze brengen een gevoel van openheid en lichtheid in het interieur. Op de legplanken kan je decoratieve elementen tentoonstellen die als blikvanger dienen.’ Open regalen passen trouwens overal: aan de voorzijde van een kookeiland, langs beide zijden van een kastenwand, of als centraal element om de aandacht te trekken. Net als bij het werken met rondingen ‘zorgen ze voor een frisse uitstraling, maar ook een rustgevend, open gevoel’.
Keukentrend 3: kleuren en combinaties
De tijd dat een keuken, op de spoelbak na, volledig uit houten materialen werd opgebouwd, ligt nu wel definitief achter ons. Hout verdwijnt natuurlijk niet helemaal, maar wordt gecombineerd met glas of metaal. Roestvrij staal met chroom en een zilveren finish zijn in, maar ook koper en brons doen het goed. Bij het hout komen vooral de warmere tinten zoals eikenhout en notenhout naar voren, bij natuursteen (marmer, graniet of imitaties daarvan) loopt het uiteen van contrasterende kleuren zoals wit en zwart of bruin dankzij opvallende aders, maar ook lichtere tinten kunnen met het oog op een rustiger beeld.
Om verder te gaan met de kleuren: in 2025 opteren mensen voor een eerder warm kleurenpalet met oog voor een natuurlijke harmonie. We noteren een duidelijke verschuiving naar rijke, warme kleuren zoals aardetinten, terracotta, keramiekrood, diepgroen, warme blauwtinten en koraalroze, maar ook zwart is een blijver. Grijs en beton boeten aan belangstelling in en de spierwitte keuken lijkt nu wel heel ver weg.
Voortbordurend op de trend naar meer terracotta straalt de zuidelijke keuken kleur in 2025 gezelligheid en zomerse warmte uit die doet denken aan idyllische vakanties aan de Middellandse Zee. In combinatie met lichtere kleuren brengt dat verder een aangename frisheid met zich mee.
Keukentrend 4: verlichting
LED-verlichting is niet alleen energiezuinig, maar ook stijlvol en vormt daardoor de perfect combinatie van functionaliteit en (sfeer)verlichting in de keuken. Dat kan zowel rechtstreeks als discreet verborgen door de LED-verlichting onderaan de legplanken aan te brengen.
In de keuken van 2025 draait alles om gebruiksgemak en toegankelijkheid. Ontwerpers richten zich op het creëren van keukens die gemakkelijk te bedienen zijn, met slimme technologieën die het dagelijks leven eenvoudiger maken en tijdwinst opleveren.
Keukentrend 5: Mid-Century
De jongste jaren doet de retro-trend het steeds beter en dat uit zich in de zogenaamde Mid-Century keuken die de ontwerpen uit de jaren 1950 tot 1970 doet herleven. Weliswaar in combinatie met de recentste ontwikkelingen op vlak van keukenapparatuur. De MidCentury keuken laat zich kenmerken door houten kastfronten in warme notenhout tinten. Hoge kasten bieden veel opslagruimte, terwijl geglazuurde tegels op de achterwand en langs het keukenblok de vintage look vervolledigen. Mensen kiezen ook meer en meer voor naadloze kasten die de ruimte visueel groter maken.
Keukentrend 6: PITT cooking
Een trend die in Nederland steeds meer ingang vindt, is PITT Cooking, één van de laatste ontwikkelingen op het gebied van keukens en interieur design. Wanneer een keuken is ontworpen met PITT Cooking, dan worden de gaspitten en bedieningsknoppen naadloos in het keukenblad geïntegreerd. Het grote voordeel van PITT Cooking is het design. Vrijstaande kookpitten zijn vrij zeldzaam en geven daardoor een zeer bijzondere en exclusieve uitstraling. De klant kan het ontwerp ook zelf beïnvloeden, waardoor de kookzone volledig strookt met de persoonlijke smaak en wensen.
Traditionele kookplaten hebben een vast ontwerp hebben, terwijl bij PITT Cooking de losse kookpitten stuk voor stuk kunnen geplaatst worden. Zowel de grootte, als de afstand tussen de gaspitten is vrij te kiezen, waardoor het systeem zowel in kleine als grote keukens kan. De losse kookpitten zijn verder gemakkelijk schoon te houden.
Het grootste nadeel van PITT Cooking is dat de kookpitten direct in het aanrechtblad geïntegreerd moeten worden. Hierdoor is PITT Cooking alleen mogelijk bij nieuwe keukens of bij aanschaf van een volledig nieuw keukenblad. Is de klant niet langer tevreden met de bestaande situatie, moet het volledige keukenblad vervangen worden. Naast PITT cooking op gaspitten, kunnen er sinds kort ook PITT cooking inductie kookzones vrij in het werkblad geplaatst worden. De stijlvolle inductie kookzones en bedieningsknoppen zijn verkrijgbaar in eigentijdse kleuren, passend bij elk keukendesign.
Keukentrend 7: focus op multifunctionaliteit
Eilanden die doorlopen in eettafels, opbergoplossingen die alleen zichtbaar zijn wanneer dat nodig is, een keukeneiland dat ook dienstdoet als bar of een werkruimte die volledig verdwijnt als ze niet in gebruik is: het concept van multifunctionaliteit is helemaal in. De keuken is functioneel, maar kan op elk ogenblik naadloos opgaan in het interieur. Voordelen zijn de flexibiliteit en de mogelijkheid om de keuken een persoonlijke toets mee te geven.