Stijn Cox blaast de schrijnwerkerij van zijn vader nieuw leven in
De passie voor hout was er altijd al, maar wanneer wist je dat je ook wilde ondernemen?
“Dat zaadje werd geplant tijdens mijn bachelor aan de Thomas More hogeschool. In de technische aspecten was ik al goed onderlegd, maar ik heb daar nog veel nieuwe inzichten opgedaan. Er werd ook veel meer aandacht geschonken aan zaken als projectmanagement en prijsberekening. Vaardigheden die je als ondernemer hard nodig hebt, maar die je niet meteen leert op de middelbare school.”
“Ik raakte er ook gebeten door technisch tekenen en heb na mijn studies 1,5 jaar als bouwkundig tekenaar in een architectenbureau gewerkt. Ik dacht een hele tijd dat mijn toekomst daar lag, maar wilde uiteindelijk toch terug naar de houtsector. Bij een high-end interieurbedrijf ging ik als technisch tekenaar en werk- en productievoorbereider aan de slag. Daar heb ik echt de kneepjes van het vak geleerd tot ik het aandurfde om me te vestigen als zelfstandige.”
Ben je meteen in hoofdberoep gestart?
“Ik werkte al een tijdje in bijberoep als technisch tekenaar, maar eens ik begon te produceren, heb ik wel meteen de stap naar hoofdberoep gezet. Niet roekeloos, want ik had een appartement af te betalen en was nog maar 23 jaar. Ik wist dat ik in onderaanneming aan de slag kon voor enkele interieurbouwers terwijl ik op zoek ging naar mijn eerste eigen projecten. Mijn broer was ook al in bijberoep aan de slag en werkt zo nu en dan mee in de zaak. Hij heeft niet de intentie om er een fulltime job van te maken. Voor hem is werken met hout eerder een passie naast zijn job als energiedeskundige.”
Konden jullie in de voetsporen van je vader treden?
“Ja en neen. We konden zijn machinepark gebruiken en moesten dus niet helemaal van nul starten, maar door gezondheidsproblemen moest mijn vader een aantal jaar eerder al stoppen met de zaak. We konden dus niet terugvallen op zijn klantenportefeuille, al hebben sommige oude klanten intussen de weg terug gevonden. Mijn papa maakte vroeger vooral bouwpakketten voor andere schrijnwerkers die zich exclusief toelegden op plaatsing. Zo kon hij vaker in de buurt van zijn gezin zijn. Op termijn wil ik daar ook naartoe en in de eerste plaats produceren voor startende schrijnwerkers die zelf de investering in die dure machines niet willen of kunnen doen.”
Hoe goed is je atelier al uitgerust?
“Mijn papa had al een behoorlijk uit de kluiten gewassen machinepark. Met drie verdiepingen biedt het atelier genoeg werk- en stockageruimte, al is het nog wat zoeken om de hoogtes goed te benutten. We zijn gestart met een paneelzaag – die trouwens even oud is als ik, maar nog perfect functioneert – een toupie, een vlak- en vandiktebank en een BlueMax. De oude kantenlijmer hebben we al vervangen door een nieuw exemplaar en in augustus kom onze nieuwe CNC-machine zodat we nog kostefficiënter kunnen werken en steeds meer kunnen inzetten op productie voor andere schrijnwerkers.”
Hoe heb je de eerste klanten weten te strikken?
“We hebben meteen een website gebouwd en veel mensen vinden ons langs die weg. Het grappige is dat we vaak gecontacteerd werden vanuit het Antwerpse terwijl we in Limburg gevestigd zijn. Daar bleek Google voor iets tussen te zitten. Ik heb nog in Antwerpen gewoond en heb daar mijn eerste projecten uitgevoerd. We hadden foto’s van die projecten online gezet, met vermelding van de locatie. Daardoor toonde Google ons vooral aan mensen uit die regio. Nu proberen we dat bij te sturen door in te zetten op SEO en SEA (search engine optimisation en advertising) en die inspanningen beginnen te renderen.”
Hoe maak je het verschil?
“Door heel open en eerlijk te communiceren en de prijzen scherp te houden. We doen geen toegiften op vlak van kwaliteit, maar streven wel naar een zo efficiënt mogelijke productie. Daarom willen we nu ook investeren in die CNC-machine. We willen in zo min mogelijk tijd een zo straf mogelijk resultaat neerzetten. Niet alleen in de productie, maar ook bij het technisch tekenen bijvoorbeeld. We bekijken ook altijd met klanten hoe we een offerte kunnen optimaliseren. Binnenin een kast is kleur misschien minder belangrijk en kan je besparen door voor wit plaatmateriaal te gaan. Je hoeft ook niet overal het duurste plaatmateriaal te gebruiken zolang het maar degelijk blijft.”
Is er een bepaald motto waarnaar je probeert te leven?
Ik geloof dat één individu niet per se veel weet en dat je veel verder komt als je vragen durft te stellen. Als ik bij een project twijfels heb, klop ik aan bij mijn broer, papa, andere vakmannen of leveranciers en vraag ik hen hoe zij het zouden aanpakken. Als je die verschillende meningen naast elkaar legt, kom je tot een oplossing die waarschijnlijk veel beter is dan wat jij oorspronkelijk in gedachten had. Daarom heb ik ook een Bryo traject gevolgd bij VOKA. Het is zo verrijkend om omringd te zijn door starters uit allerhande sectoren. Je haalt er niet alleen veel kennis uit, maar merkt ook dat je niet de enige bent die op bepaalde problemen botst en je kunt samen oplossingen zoeken.”
Heb je nog advies voor anderen die de sprong willen wagen?
“Ik zou hen vooral aanraden om naar hun eigen gevoel te luisteren. Als je wil starten, moet je het gewoon doen. Ook al hebben mensen uit je omgeving misschien hun twijfels. Natuurlijk moet je het vak wel kennen. Doe bijvoorbeeld eerst ervaring op bij een ervaren schrijnwerker, want zonder vakkennis zal het niet lukken. En daarnaast zou ik het iedereen aanraden om in zo’n starterstraject te stappen zodat je een goed netwerk kunt opbouwen. Het is van onschatbare waarde.”