Razendsnelle biobased hoogbouw in hout
Aardverschuiving
Volgens Tim Vermeend, oprichter van The Urban Woods kun je met deze nieuwe aanpak álle denkbare gebouwen maken. “Constructies zijn eenvoudig en snel te repliceren. We maken de gevel constructief. Zo kunnen we alle krachtenschema’s kwijt in de balken en wordt beton steeds meer overbodig. Het modulaire systeem is perfect voor verschillende locaties en toepassingen. Het is flexibel, functioneel en bovenal: eerlijk.”
De vraag naar duurzame bouwoplossingen groeit explosief. “We zien grote veranderingen sinds het akkoord van Parijs. Door de verplichtingen van de EU Taxonomie, die straks dwingt CO₂-impact te rapporteren, lijkt er helemaal een extra inzet te ontstaan. Investeerders staan hiermee meer onder druk om hun portefeuilles drastisch te vergroenen. Traditionele bouwmethoden voldoen straks niet langer aan de eisen. Nu er eindelijk een werkbare oplossing is, reiken wij de sector handvatten om in hoge kwaliteit te bouwen mét respect voor de natuur. Eenmaal de fundering er ligt, bouwen we per drie dagen één woning. Het nieuwe wonen is dus nog sneller ook.’

Met deze nieuwe aanpak kun je alle denkbare gebouwen maken
Hoge torens, lage voetafdruk
The Urban Woods Delft tonen de hoogste houtbouw in Nederland. Zelfs voor de liftschacht en voor de stabiliteit is hout gebruikt en geen beton. 85% van de materialen is herbruikbaar. ‘Dit project bewijst dat we de CO₂-uitstoot drastisch kunnen verminderen’, vertelt Meint Smith, ontwerper bij advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, constructeur van het project. ‘Dankzij nieuwe technieken zoals bouwplaten van gerecycled hout en het slimme stabiliteitssysteem, is de ecologische voetafdruk minimaal. Toch kun je de hoogte in en blijft de indeling 100% flexibel. Tegelijkertijd verbeter je de woonkwaliteit. In hout wonen is aantoonbaar rustgevend en gezond.’

The Urban Woods Delft

The Urban Woods Delft

The Urban Woods Delft
Van Delft naar de rest van Nederland
The Urban Woods is een blauwdruk voor duurzame woningbouw. Na Delft staan steden als Deventer, Amsterdam en Groningen op de planning. ‘We hebben bewust gekozen voor een schaalbaar concept’, zegt Sebastian Monteban, medeoprichter van The Urban Woods. ’We delen onze technieken graag met de sector. Dit is een mijlpaal voor Delft, maar het gaat veel verder; we ontvangen interesse vanuit Polen tot Amerika’.
Persoonlijke woonbundel
Naast de constructieve vernieuwing biedt The Urban Woods ook een nieuwe manier van wonen, met faciliteiten om te delen en aanpasbare ‘woonbundels’. Bewoners kiezen via een app aanvullende diensten zoals wasmachines, werkplekken, extra opslag of een gastenverblijf voor de nacht. Het speelt in op de groeiende behoefte aan flexibel en duurzaam wonen, tegelijkertijd maximaliseert het comfort per vierkante meter.
Net-zero en circulair
Het baanbrekende project in houtbouw werd in opdracht van The Urban Woods ontwikkeld door Urban Climate Architects, samen met CLT-S en Arcadis. “Het low-carbonwoongebouw van tien verdiepingen wordt volledig gebouwd met Cross Laminated Timber (CLT), zonder beton of staal in de kern”, geeft het architetcenbureau met kantoren in Delft en Groningen mee. “Dit markeert een revolutionaire stap in biobased bouwen en schaalbare circulaire houtconstructies. Het gebouw ademt en groeit terug: een volledig biobased casco, met binnenwanden van vlas en houtvezel als isolatiemateriaal. We streven naar een net-zero impact door duurzame materialen en energie-efficiëntie te combineren.”
Flexibel en demontabel
Door slim ontwerp kunnen de ruimtes eenvoudig worden aangepast. “Moet de lay-out veranderen, is dat geen probleem. Aan het einde van de levensduur zijn bijna alle materialen herbruikbaar of biologisch afbreekbaar. Dit maakt circulaire houtbouw een essentieel onderdeel van de toekomst. Met dit innovatieve CLT-project zetten we een nieuwe norm voor biobased hoogbouw.”
Bron: The Urban Woods / Arcadis

CLT (Cross-Laminated Timber) bestaat uit meerdere (kruiselingse) lagen hout,
Over CLT
CLT, of kruislaaghout (Cross-Laminated Timber), is een bouwmateriaal dat bestaat uit meerdere lagen hout, waarbij de houtlagen kruiselings op elkaar liggen. Dit houdt in dat de vezels van de opeenvolgende lagen in elkaar verstrengeld zijn, wat de sterkte en stabiliteit van het materiaal verhoogt. Dit resulteert in een uitstekende structurale stabiliteit, waardoor het geschikt is voor hoge gebouwen en andere structurele toepassingen. De kruislingse lagen verminderen de kans op kromtrekken, splijten of vervormen, wat typisch is voor massief hout in één richting.
CLT wordt vaak gebruikt in de constructie van gebouwen vanwege zijn gunstige eigenschappen, zoals:
- Duurzaamheid: CLT is een hernieuwbaar materiaal dat kan bijdragen aan schone energieprojecten en het verminderen van de ecologische voetafdruk. De levenscyclusanalyse van CLT toont aan dat het een lagere ecologische voetafdruk heeft in vergelijking met traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal, vooral wanneer het gaat om de productie- en transportfase.
- Sterkte en stabiliteit: de kruiselingse opstelling van de houtlagen voorkomt vervorming en zorgt voor een sterke structuur.
- Thermisch goed: CLT heeft goede thermische isolatie-eigenschappen, wat bijdraagt aan energie-efficiëntie. CLT heeft immers een goede thermische massa, waardoor het in staat is om warmte op te slaan en geleidelijk af te geven. Dit helpt in het reguleren van de binnentemperatuur en verlaagt de energiebehoefte voor verwarming en koeling.
- Brandveiligheid: de houtlaag verbrandt langzaam en vormt een beschermende koolstoflaag die de structurele integriteit gedurende een bepaalde tijd behoudt.
- Snelheid van constructie: CLT-elementen worden vaak (in de fabriek) geprefabriceerd, wat de bouwtijd/montage op locatie significant verkort. Dit leidt tot minder bouwafval en een efficiënter gebruik van middelen.

CLT-elementen worden geprefabriceerd, wat de bouwtijd op locatie significant verkort