Herbruikbare hoekverbinder bekroond door Circuit Circulair
Plaatmateriaal recupereren
Esther bedacht het concept tijdens haar studies aan het KASK in Gent. Inmiddels is het uitgegroeid tot een echt bedrijf. De HITCH-verbinder, zoals Esther hem doopte, is een stalen hoekverbinder die divers plaatmateriaal eenvoudig aan elkaar klemt zonder het gebruikte materiaal te beschadigen. Daardoor is elke constructie integraal demonteerbaar en zijn alle onderdelen opnieuw inzetbaar voor andere toepassingen. Met andere woorden: een handige en eenvoudige recuperatietool die de reststromen van gebruikt plaatmateriaal terug opneemt in het circuit.
Springplank
Ze kreeg van de Stad 30.000 euro om het concept verder uit te werken. Hiermee kon ze een samenwerkingsmodel op poten zetten met heel wat Gentse sociale partners, bouw- en maatwerkbedrijven. Esther Laga: “Dankzij Circuit Circulair kreeg ik niet alleen bijzonder waardevol advies van experten, maar kreeg ik ook toegang tot een breed netwerk met cruciale actoren. Zij hielpen me om een groot aantal mijlpalen af te vinken. Circuit Circulair was voor mij dé springplank om nieuwe budgetten binnen te halen en het Hitch-verhaal de komende jaren grondig te verbreden”.
Het wierp al zijn vruchten af: het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen bouwt er nu al de wanden voor haar tijdelijke tentoonstellingen mee.
Circuit Circulair
Met Circuit Circulair wil de stad Gent innovatieve circulaire projecten meer kans tot slagen bieden. In 2023 wordt een nieuwe editie gelanceerd. Wie een creatief circulair concept heeft, kan zich kandidaat stellen. Een jury zal opnieuw drie laureaten uitkiezen.
Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat (Groen) is trots dat Gentse projecten dankzij dit initiatief verder kunnen pionieren: “Klimaattransitie gaat niet alleen over directe CO2-uitstoot, maar ook over de wijze waarop we met onze materialen omgaan. Daarom geven we met Circuit Circulair circulaire projecten graag een duwtje in de rug.”