Financiering voor CO2-opslag doet intrede op Nederlandse woningmarkt
Klimaatverandering tegengaan met klimaatpositieve projecten
Het ‘Natuurhuis’ project wordt het eerste project waarbij de CO2-opslag op deze manier op de markt wordt aangeboden. Het wordt gebouwd met biobased bouwmaterialen zoals hout, hennep en stro. In de groeifase halen deze gewassen CO₂ uit de lucht en eenmaal verwerkt tot bouwmateriaal slaan ze die CO₂ voor meer dan 100 jaar op. Het project slaat meer CO2 op dan dat er tijdens het bouwproces wordt uitgestoten.
Het idee is dat klimaatpositieve projecten zoals deze beter zullen kunnen concurreren met projecten die vervuilende materialen zoals klassiek beton en staal gebruiken wanneer er een geldwaarde aan de CO₂-opslag gekoppeld wordt. De vraag naar biobased materialen zal stijgen waardoor de industrie kan opschalen. Het moet ervoor zorgen dat de bouwsector kan evolueren naar een sector die jaarlijks tonnen CO₂ uit de lucht zal halen, en zo de klimaatverandering helpt tegengaan.
CO₂-opslag vermarkten
Ballast Nedam Development werkt hiervoor samen met de klimaatstichting Climate Cleanup Foundation. In het onderzoekstraject wordt de hoeveelheid opgeslagen CO₂ in biobased gebouwen bepaald, gecertificeerd en financieel gewaardeerd op basis van Europese en internationale richtlijnen. Die CO₂ zit dan gegarandeerd meer dan 100 jaar opgeslagen in biobased materialen.
Alleen bouwprojecten met een positieve invloed op biodiversiteit, gezondheid en circulariteit kunnen een certificaat voor CO₂-opslag verkrijgen en een geldwaarde aan de CO₂-opslag koppelen. Die (deel-)certificaten worden aangeboden aan kopers die willen investeren in natuurvriendelijke, langdurige CO₂-opslag, bijvoorbeeld ter compensatie van hun eigen onvermijdbare CO₂-uitstoot. Sacha Brons, projectleider Construction Stored Carbon bij Climate Cleanup Foundation: “Boeren en bouwers kunnen onze nieuwe klimaathelden worden door samen biobased bouwketens op te zetten, maar er ontbreekt één element: transitiefinanciering. Met behulp van onze koolstof-certificaten kunnen overheden, financiële instellingen en bedrijven die financiering nu bieden.