Elegant: hét raamprofiel voor wie zowel esthetiek als prestaties belangrijk vindt
Bijzonder strak profiel
Toen Deceuninck in 2020 Elegant lanceerde, ontketende de profielfabrikant een esthetische revolutie. Wie had gedacht dat pvc-profielen even modern en minimalistisch konden ogen als hun aluminium tegenhangers? Met Elegant bewees Deceuninck dat ook kunststof profielen perfect passen bij de hedendaagse, moderne architectuur.
Het kader kreeg een strakkere vormgeving en is in twee inbouwdieptes verkrijgbaar: een 76 mm en een 115 mm variant. Afhankelijk van de gewenste stijl kan het kader met verschillende vleugeldesigns gecombineerd worden. De Origin biedt een oplossing voor zij die houden van een klassieke, landelijke of pastorijstijl. De Abstract biedt een uiterst minimalistisch uitzicht en Infinity een heel subtiele overgang van profielkader naar vleugel. De vleugel kan terugliggend of vlak zijn, en dat laatste is uniek voor kunststof profielen. Rechthoekige in plaats van afgeronde glaslatten dragen verder bij aan de strakke look.
Ongeziene isolatiewaarden
Hoewel kunststof sowieso al uitblonk op vlak van thermische en akoestische prestaties ging Deceuninck ook hier een stap verder. De Infinty vleugel is er namelijk ook in een ThermoFibra uitvoering. De standaard staalversterking maakt hier plaats voor structurele glasvezels die al tijdens het extrusieproces ingebracht worden. Het resultaat? Profielen met dezelfde stabiliteit, maar betere thermische en akoestische prestaties. Bovendien realiseer je als raamfabrikant een enorme tijdswinst: het staal moet immers niet langer apart worden verwerkt en ingeschoven. Doordat ze tot 30% lichter zijn dan staalversterkte ramen krijgen de montageonderdelen het minder hard te verduren en hoeft de installateur, bij montage, niet met al te zware raamelementen te sleuren.
Het kaderprofiel kreeg op zijn beurt een thermische versterking op basis van staaldraadversterkt pvc hardschuim om zo de isolatiewaarden nog verder te verbeteren. “In combinatie met dit kader is Elegant ThermoFibra de best werkende staalloze kunststof raam- en deuroplossing in de markt”, vertelt technical manager Wouter Vanderstraeten. De ThermoFibra Infinity vleugel kan samen met een standaard vast kader een Uf-waarde van 0,88 W/m2K halen. Het draagt hierbij het Passiefhuis certificaat.
Kunststof en aluminium combineren
Geen enkel materiaal is altijd en onder alle omstandigheden de beste keuze. Aluminium en kunststof hebben beide hun troeven. Deceuninck koos er daarom voor om zijn kunststof (Elegant) en aluminium (Decalu) profielen zodanig op elkaar af te stemmen dat ze samen in een bouwproject gebruikt kunnen worden. Ook aan de technische details werd veel aandacht besteed. Decalu en Elegant kregen bijvoorbeeld een identieke beslaggroef, wat zowel voor de fabrikant als de installateur een complexiteitsreductie oplevert, want veel beslagonderdelen zijn dezelfde. Aan de buitenkant werd er gezorgd voor een gelijklopende minimale opdekvoeg.
“Alleen een ervaringsdeskundige houdt ze uit elkaar”, vertelt Wouter Vanderstraeten. “In een schoolgebouw zou je de sterkte van aluminium bijvoorbeeld kunnen uitspelen in de inkomhal door er een vliesgevel te installeren. Polyvalente ruimten kunnen voorzien worden van zeer grote hefschuiframen die de lichtinval en beleving optimaliseren. Wanneer je in de klaslokalen dan voor de kunststof raamelementen Elegant kiest, kan je én het budget én de energieprestaties optimaliseren.”
Om dezelfde kleur voor al het schrijnwerk te kunnen garanderen, ontwikkelde Deceuninck het Smart Colours kleurengamma. Dankzij dit principe matchen alle beschikbare kleurencoatings voor kunststof (Decoroc) en aluminium (Aluroc) perfect met elkaar. Jaren later zullen ze nog dezelfde uitstraling hebben: de veroudering verloopt heel gelijklopend.
Vanaf april zal er ook een nieuwe folie kleurencollectie verkrijgbaar zijn. De grootste toevoegingen zijn een aantal matte folies en daarnaast enkele houtimitatiefolies met een tastbare oppervlaktestructuur.
Ook uit gerecycleerd kunststof: Phoenix
Wie zijn klanten een op en top circulaire oplossing wil aanbieden, kan dat voortaan. Deceuninck biedt ook Elegant-profielen uit 100% gerecycleerde grondstoffen aan. Deze ramenreeks doopten ze Phoenix.
“Al sinds 2012 recycleren we kunststof in onze vestiging van Diksmuide, waar we tot 45.000 ton of 2,3 miljoen oude ramen per jaar kunnen verwerken,” vertelt Wouter Vanderstraeten. “Nu zijn we zo ver dat we circulaire profielen kunnen aanbieden die volledig uit gerecycleerd kunststof zijn gemaakt. We leverden al een 30-tal volledig circulaire Elegant Infinity kozijnen voor een nieuw scholencomplex in Eindhoven en dichter bij huis werd in Aarschot het eerste Belgische project met circulaire profielen opgeleverd.”