Deceuninck lanceert Carbon Calculator om partners te helpen bij het verminderen van emissies
De meeste bedrijven hechten steeds meer belang aan duurzaamheid. “Terecht, want de Europese Unie versterkt geleidelijk aan het juridische kader rond dit onderwerp. In 2023 heeft de EU de Richtlijn met betrekking tot Duurzaamheidsrapportering door Ondernemingen (Corporate Sustainability Reporting Directive of CSRD) ingevoerd, waardoor het voor 50.000 ondernemingen in de EU tegen 2028 verplicht is een duurzaamheidsverslag te publiceren.”
Deceuninck zelf berekent zijn koolstofvoetafdruk al sinds 2019 aan de hand van het Greenhouse Gas Protocol, een wereldwijd gestandaardiseerd kader. “Dankzij deze systematische aanpak en een toegewijd investeringsplan zijn wij in staat om over de jaren heen een aanzienlijke vermindering van onze koolstofvoetafdruk te realiseren.”
Waartoe engageert Deceuninck zich?
“Het SBTi (Science Based Targets Initiative) is een wetenschappelijk onderbouwde manier die laat zien hoeveel een bedrijf dient te reduceren en hoe snel. De doelstellingen van Deceuninck op korte en lange termijn zijn daarop gebaseerd én officieel goedgekeurd. Het doel is om de netto-emissie tot nul te herleiden. De klimaatdoelstellingen van Deceuninck zijn daarmee in lijn met de campagne “Business Ambition for 1.5°C”. Op korte termijn streven we ernaar om onze absolute broeikasgasemissies van scope 1 (directe emissies) en 2 (aankoop van energie) tegen 2030 met 60% te verminderen ten opzichte van 2021, en onze scope 3-emissies per ton productie met 51,6% te verminderen. We versnellen ook het gebruik van gerecycleerde materialen en werken samen met leveranciers aan decarbonisatiedoelstellingen."
Kunnen jullie daar concrete voorbeelden van geven?
“Met onze hypermoderne recyclingfabriek in Diksmuide onderscheiden we ons als sectorleider in de circulaire economie. Door de lokale verwerking van materialen, met uitzondering van vervuild PVC dat elders wordt gerecycled, vermijden we transport en waarborgt Deceuninck hoogwaardig gerecycled PVC op lange termijn. We streven niet alleen naar een maximale recyclagecapaciteit van 40.000 ton, de totale investering van €25 miljoen maakt onze recyclagestrategie ook toekomstbestendig. Verder lanceerden we bijvoorbeeld R&D-samenwerkingen om de kwaliteit van recycling te verbeteren en waardevolle fracties te valoriseren.
Een van de belangrijkste principes is om productontwerp 100% recyclebaar te maken. Leent PVC zich daar wel goed toe?
“Het gebruik van gerecyclede materialen is een van de belangrijkste criteria die onze productontwerpteams gebruiken in het ontwerpproces. Ze passen de richtlijnen van Design for Recycling toe van EPPA, de Europese branchevereniging van leveranciers van PVC-raamsystemen.
PVC is sowieso een waardevol materiaal dat acht keer gerecycled kan worden zonder zijn mechanische eigenschappen te verliezen. Als het minstens 35 jaar wordt geïnstalleerd, heeft het een potentiële levenscyclus van 280 jaar of meer!”
Blijft de kwaliteit zo lang gegarandeerd?
“De kwaliteit van het gerecyclede materiaal is van het grootste belang om de kwaliteit van het eindproduct te garanderen. Daarom investeren we in volledig geautomatiseerde processen die andere afvalstromen elimineren uit de PVC-fractie. Alle gerecyclede materialen voldoen perfect aan de certificeringen. Daarnaast investeren we ook in co-extrusie productielijnen die nieuw PVC combineren met gerecycled PVC in onze producten en onderzoekt de R&D afdeling innovatieve oplossingen om het gebruik van gerecycled materiaal nog verder op te schalen.”
Deceuninck gaat er prat op niet alleen eigen ‘afval’, maar ook dat van haar klanten te verwerken …
“Het gerecycled PVC-materiaal dat wordt gebruikt in de productie, is inderdaad een combinatie van afval na consumptie afkomstig van onze eigen recyclagefabriek, afval afkomstig van onze eigen productie en pre-consumentenafval van onze klanten. Het productassortiment van Elegant bijvoorbeeld bevat een hoog niveau aan gerecycled materiaal, tussen 15% en 30%, gecertificeerd door het Vinylplus productlabel. En dan is er ook nog Phoenix, onze 100% gerecycleerde profielreeks voor ramen en deuren.
Die knowhow willen jullie delen met de klanten, onder meer met de nieuwe Carbon Calculator.
“We willen onze klanten aanmoedigen om zich meer bewust te zijn van hun impact op het milieu. Daarom hebben we de koolstofcalculator ontwikkeld. Dat is een tool waarmee koolstofemissies kunnen berekend worden op basis van dezelfde internationale standaard, GHG. De intuïtieve tool bevat informatie over de manier waarop de gegevens verzameld en ingevoerd kunnen worden. In verschillende stappen verstrekt de gebruiker informatie over stroomverbruik, logistieke activiteiten, het gebruik van airconditioning, zakelijke verplaatsingen enz. Op basis van de ingevoerde gegevens berekent de tool de totale koolstofuitstoot en maakt een volledig verslag aan. De berekening kan elk jaar opnieuw gemaakt worden, zodat de gebruikers hun vooruitgang op het vlak van duurzaamheid kunnen volgen.”
Wat kun je zelf doen?
Deceuninck gaf ons ook enkele tips om zelf te werken aan de koolstofvoetafdruk:
1. Overstappen op hernieuwbare energie
“Overstappen op zonne- of windenergie verlaagt je CO2-uitstoot. Het betekent niet dat je moet investeren in je eigen panelen of windmolenpark. Gewoon een abonnement nemen bijvoorbeeld op een contract voor hernieuwbare energie levert grote CO2-besparingen op.”
2. Kies voor een toeleveringsketen die zijn koolstofvoetafdruk verlaagt
“De grootste bron van koolstofuitstoot voor kleine en middelgrote bedrijven is in de meeste gevallen hun toeleveringsketen en de CO2 die wordt gegenereerd bij de productie van de materialen en producten die hun leveranciers maken.”
3. Recycleer meer
“Door de hoeveelheid materiaal die je recycleert te verhogen, belandt het niet langer op de vuilnisbelt en wordt het terug in de productie wordt gebracht als onderdeel van de circulaire economie. Een andere grote en relatief eenvoudige winst voor fabrikanten en installateurs is een investering die we hebben gedaan in een van 's werelds meest geavanceerde PVC-recyclagefaciliteiten ter wereld levert grote koolstofbesparingen op van wel 90.000 ton per jaar.
4. Maak gebruik van de GoBag
“De GoBag is een adequate oplossing voor het recupereren van uitgebroken schrijnwerk dat vervolgens wordt gerecycleerd tot grondstof voor het maken van nieuwe raamprofielen. In de gele zak kan je makkelijk uitgebroken schrijnwerk met glas kwijt. Bovendien Met beslis je zelf waar en wanneer het uitgebroken schrijnwerk wordt opgehaald. GoBag kost je minder dan een container met gemengd bouwafval en de kosten lopen niet op als het even wat langer duurt om de zak te vullen.” Meer info, zie www.gobag.be