De Belgische meubelindustrie in 2022: stijgende kosten zetten competitiviteit en marges onder druk
In snelheid gepakt
Na een goed jaar 2021 met een omzetstijging van net geen 10% startte de Belgische meubelindustrie met voorzichtig vertrouwen in het jaar 2022. Fabrikanten hielden er rekening mee dat er na de sterke vraag tijdens de coronacrisis een lichte terugval zou kunnen zijn, maar werden in snelheid gepakt door de forse inflatieopstoot, de energiecrisis en de inval van Rusland in Oekraïne eind februari.
Deze ontwikkelingen leidden tot ongeziene prijsstijgingen voor zo goed als alle grondstoffen en materialen, wat pas echt voor een vrije val van het consumentenvertrouwen zorgde en een rem zette op de consumptie van duurzame investeringsgoederen. De vraag naar meubelen is dan ook sinds het tweede kwartaal van dit jaar fors teruggevallen, temeer omdat consumenten hun gezinsbudget post-corona opnieuw konden besteden aan vrije tijd (o.a. horeca, reizen...) of het geld met het oog op de nakende winterperiode vaak ook steeds meer nodig hebben om de hoogoplopende energiefacturen te betalen.
Eerste semester 2022: Omzetstijging in waarde, maar daling in volume
In het eerste semester van 2022 bedroeg de omzet van de Belgische meubelindustrie 1.190,5 miljoen euro, een stijging met 2,9% in vergelijking met het eerste semester van 2021. Tijdens dezelfde periode stegen de afzetprijzen echter met 15,7%, waardoor we in reële termen (volume) een de facto omzetdaling van 13% noteren. In 2021 steeg de omzet in vergelijking met 2020 nog met 9,9%.
Deze prijsstijgingen zijn terug te voeren op de gestegen grondstof-, materiaal-, energie- en loonkosten, mee aangevuurd door de hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne.
Kantoor- en winkelmeubelen kenden een markante omzetstijging, zowel in 2021 als in het eerste semester van 2022. Woonmeubilair kende met een plus van net geen 15% een goed jaar 2021, maar de activiteit viel in de eerste helft 2022 toch wat terug tot een bescheiden omzetstijging van 1,9%. Keukenmeubelen blijven populair en volumes konden op peil worden gehouden.
Bestellingsniveau en buitenlandse handel
Volgens de maandelijkse enquête van de Nationale Bank van België daalden de ontvangen bestellingen in de Belgische meubelhandel tijdens de eerste 8 maanden van 2022 gecumuleerd met 4,3%. Enkel in januari en april konden nog positieve cijfers worden opgetekend.
In de eerste helft van 2022 steeg de uitvoer van Belgische meubelen (inclusief doorvoer) in waarde met 1% in vergelijking met de eerste helft van 2021. Rekening houdend met de kostprijsstijging betekent dit echter wel een daling in volume. Er werd voor net geen 870 miljoen euro aan meubelen geëxporteerd, waarbij Frankrijk nog altijd de belangrijkste uitvoermarkt voor Belgische meubelen is en een stijging met 8,5% liet optekenen. De uitvoer naar Nederland daalde met 0,9% en die naar Duitsland met 2,8%. Binnen de EU werd Spanje de 4de exportmarkt.
In lijn met de daling van de vraag daalde de waarde van de invoer van meubelen met 5,2% globaal, de invoer vanuit andere landen uit de Europese Unie zelfs met 18,5%. China (+14,4%), Indonesië (+51,2) en Vietnam (+57%) verhoogden hun belang op de Belgische meubelmarkt. De daling van containerprijzen en het opheffen van coronabeperkingen kunnen hierin zeker een rol hebben gespeeld, maar ook in 2021 nam de invoer uit deze landen reeds toe.
Vooruitzichten: verwachte verzwakking van de economische activiteit
Volgens de vooruitzichten van het Federaal Planbureau zou de Belgische economie in 2022 met 2,6% groeien en slechts met 0,5% in 2023. Door de galopperende inflatie zal de economische groei stilvallen in het vierde kwartaal van 2022 en in het eerste kwartaal van 2023. In de EU, de belangrijkste exportzone voor de meubelindustrie, zou de economische groei in 2022 2,7% bedragen. In 2023 zou de EU-economie naar verwachting met 1,5% groeien (EU-Economische vooruitzichten zomer 2022). De verwachte verzwakking van de economische activiteit in 2022 en in 2023 in België en de EU maakt dat de vooruitzichten voor een toename van de activiteit in de meubelindustrie heel somber zijn.