Woonhuis Lichtenberg
Deze bijzondere houten woning vind je in De Lichtenbergwijk in Amersfoort, waar het oude ziekenhuisterrein plaatsmaakte voor een nieuwe groene woonwijk. Na het historische hart is dit de oudste wijk in Amersfoort. 9graden architectuur verrijkte die authentieke omgeving met een eigentijdse woning opgetrokken uit natuurlijke materialen. Het huis dat grenst aan de bossen van de Veluwe en uittorent boven het historische centrum doet tegelijkertijd modern en traditioneel aan.
Traditionele technieken, eigentijds toegepast
Yaike Dunselman is één van de oprichters van 9graden architectuur en hij ontwierp dit opmerkelijke huis voor zijn eigen gezin. Het kreeg een brede, transparante benedenverdieping met daarop twee verticaal georiënteerde verdiepingen. Het strakke en eigentijdse ontwerp werd uitgevoerd in natuurlijke materialen en met veel aandacht voor traditioneel vakmanschap. Dat die combinatie werkt, blijkt onder andere uit de reeks awards die het architectenbureau ervoor kreeg, waaronder een ‘best architects 23 award’, een Nationale Houtbouwprijs en de stadsbouwprijs Amersfoort.
Op de betonnen grondvloer na bestaat het huis bijna volledig uit hout. Het is een houtskeletbouwwoning die ook volledig met hout werd afgewerkt. Zo werden de wanden vervaardigd uit gelamineerd vurenhout en werden er voor de verdiepingsvloeren massieve balken gebruikt. Deze balken komen ook bij de trappen weer terug. De keuken en andere maatwerkmeubels werden uit hetzelfde gelamineerd vurenhout gemaakt. Het werd enkel met een UV-beschermer behandeld om ter vermijden dat het hout na verloop van tijd te donker of te geel zou worden. Voor het buitenschrijnwerk – de gevel, ramen, deuren en het terras – werd er gekozen voor Accoya. Dit gemodificeerde hout draagt door zijn lage CO2-voetafdruk bij aan een circulaire, biobased economie en moet qua stabiliteit en duurzaamheid niet onderdoen voor tropisch hardhout.
Rieten gevel
Yaike Dunselman koos bewust voor natuurlijke en ecologische materialen. “Ik ben er een beetje klaar mee dat we denken dat de aarde maakbaar is”, zegt hij daarover. “Ik denk dat we net moeten leven naar haar wetmatigheden en kwetsbaarheden. We hebben dat hier proberen doen door een zacht, aanraakbaar en kwetsbaar huis te bouwen, dat door het vele hout ook heel aangenaam en warm aanvoelt.”
Doordat er materialen met hoge isolatiewaarden gebruikt werden, sloegen de architecten erin om op een low-tech manier een energieneutraal huis met aangenaam binnenklimaat te realiseren. Het werd geïsoleerd met biobased vlaswol en glaswol, dat van gerecycleerd glas gemaakt wordt. Ook het riet waarmee de gevel werd bekleed, isoleert goed.
De rieten gevel is opmerkelijk, maar doet het huis ook perfect aansluiten bij de omringende natuur. Opvallend is het traditionele rietvlechtwerk waarmee de rietdekker diverse randdetails vormgaf. Metalen dakranden en waterslagen werden hierdoor geminimaliseerd. Zowel het riet als het hout zullen natuurlijk vergrijzen. “Het verloop van de tijd mag aan het gebouw worden afgelezen”, vindt de architect. “Zo kunnen we als mens stilstaan bij de natuurlijke fenomenen van de aarde.”
Cooperating parties
-
Architect
9graden architectuur -
Aannemer
Morrenbouw