Houten gezinswoning aan meer
Op een prachtig stukje grond aan een meer in het Beierse Woud bouwden Appels Architecten deze woning met opmerkelijke geometrie. Als een houten sculptuur gaat ze perfect op in de omgeving. Sober, maar ook verrassend ruim. Gitzwarte houten gevelbekleding wordt afgewisseld met grote glaspartijen voor een optimale natuurbeleving.
Sobere luxe
De locatie – een rotsachtige oever vol oude bomen – vroeg om een zorgvuldig ontwerp en daar zijn de architecten meesterlijk in geslaagd. De woning werd zo onopvallend mogelijk ingeplant. Ze lijkt kleiner dan ze in werkelijkheid is en de donkere kleur doet haar goed opgaan in de omgeving. Vanbinnen toont het huis zich verrassend ruim en de vele grote ramen zorgen ervoor dat de prachtige natuur overal in huis aanwezig is.
Er werd gekozen voor een eenvoudige architectuur. De gevel verraadt het centrale idee achter het ontwerp: een perfecte balans tussen open- en geslotenheid. De slaapkamers, badkamers en andere privévertrekken werden ondergebracht in houten kubussen. Daartussen slingert een grote open leefruimte waar het gezinsleven zich afspeelt.
Strakke geometrie
Om de indeling te begrijpen, bekijk je de woning best langs de lange kant: op twee verdiepingen vind je telkens vijf kubussen van gelijke grootte. Waar de gevels bij de privévertrekken werden afgewerkt met een houten gevelbekleding kreeg de leefruimte enorme ramen die het licht tot diep in het huis brengen. Dat wordt nog versterkt door de wisselende plafondhoogtes: de leefruimte overspant soms de twee verdiepingen.
Die afwisseling tussen open en gesloten typeert de architecten: “Het vergemakkelijkt de co-existentie tussen retraite en gemeenschap. De bewoners kunnen zich op elk moment terugtrekken of ervoor kiezen om deel te nemen aan het gemeenschappelijke leven.”
Maar zelfs in die privévertrekken blijft de link met buiten behouden. Achter vouwluiken gaan verschillende ramen schuil. Als de luiken geopend zijn, geniet je van een onbelemmerd uitzicht. Zijn ze gesloten dan vallen ze nauwelijks op in de gevel. Om een zo intens mogelijk contact met de natuur mogelijk te maken, kunnen een aantal schuiframen op het gelijkvloers helemaal in de muur verdwijnen. Zo kan de keuken bijvoorbeeld helemaal geopend worden.
Warm interieur
De soberheid werd doorgetrokken in het interieur, dat dankzij de overvloedige aanwezigheid van hout ook veel warmte uitstraalt. Het massieve hout mocht op verschillende plaatsen zijn houttint behouden en werd elders overschilderd in een witte tint. Het komt het ruimtegevoel ten goede terwijl de structuur van het hout zichtbaar blijft. Op de begane grond werd er een terrazzovloer gelegd. Deze bedekt ook het keukenblok zodat het één geheel lijkt te vormen met de vloer.
Maatwerkdeuren zonder omlijsting en strak ingewerkte kasten gaan op in de wanden zodat de strakke belijning bewaard blijft. Slechts op één plek wordt er afgeweken van de hout-, wit- en grijstinten: de sauna kreeg een donkergroen kleurenpallet. Hij heeft een aparte toegang zodat je nadien meteen een verfrissende duik in het meer kunt nemen. De mozaïek tegeltjes komen ook in de andere badkamers terug, maar dan in een grijze tint.
Cooperating parties
-
Architect
Appels Architekten -
Constructeur
merz kley partner GmbH