The Float: drijvende woning van hout en kurk
Studio RAP ontwierp een duurzame drijvende woning, die bijna volledig in natuurlijke materialen werd gerealiseerd. Hout en kurk voeren de boventoon. Het levert een bijzonder eigentijdse woning op waarvan de milieu-impact tot een minimum is beperkt. De vouwen in de gevels en het dak geven de woning een bijzondere uitstraling én zorgden voor een aanzienlijke materiaalbesparing.
Innovatief en duurzaam
“Onze opdrachtgever vroeg ons om een innovatieve en duurzame drijvende woning te ontwerpen aan de pittoreske grachten in het historische centrum van Leiden”, vertellen de architecten. “Ons ontwerp van de hoofdmassa is gebaseerd op het idee dat de woning uit een reeks woonsferen bestaat. Dit uitgangspunt is daarnaast gebruikt om de woning niet als een massief drijvend object te laten ogen maar als een woning met een prettige menselijke schaal. Zo werden er een reeks kleinere modules ontworpen die vervolgens gedraaid zijn richting de weelderige natuur aan de overkant van de gracht. Daarna werden extra panelen tussen de modules geplaatst en gevouwen waarna een eigentijds exterieur en interieur ontstond.”
Kurk
De houtconstructie is uitsluitend bekleed met kurk. Eerst met een isolatielaag van kurk met een lage dichtheid en dan met een buitenste laag kurk met een hoge dichtheid. Ze zijn met elkaar verbonden door twee kurkmortellagen, waardoor gevels ontstonden die kunnen ademen, met een gezond en comfortabel binnenklimaat als resultaat. Studio RAP vond het een dankbaar materiaal om mee te werken: “De gebruikte geëxpandeerde kurk is een puur plantaardig materiaal met een unieke ecologische oorsprong waardoor het gebouw een uitzonderlijk lage ecologische voetafdruk heeft. Daarnaast laat het zich gemakkelijk digitaal bewerken. Zo zijn alle kurkmodules computergestuurd gefreesd wat resulteerde in elegante kozijn- en elementaansluitingen.
Digitale workflow
Bijzonder is dat de woning volledig digitaal gerealiseerd is, van ontwerp tot realisatie. Gebruikmakend van digitale ontwerpalgoritmes genereerde Studio RAP naast het ontwerp ook alle productiedata ter vervaardiging van het hout en het kurk en optimaliseerde de constructeur de vouwen in gevel en dak. “Het voordeel van zo'n volledige digitale workflow is dat alles digitaal en dus variabel blijft, waardoor wijzigingen tot laat in het realisatieproces probleemloos kunnen worden doorgevoerd. Op deze manier kunnen eenvoudig verschillende ontwerpscenario's worden getoetst op planning, technische en financiële haalbaarheid.”
Duurzaamheid stond centraal in deze digitale workflow en gaf richting aan de meeste ontwerpbeslissingen. “We hopen dat het project een voorbeeld kan zijn voor duurzame architectuur en dat het inspireert om ook minder conventionele bouwmaterialen en -methoden te gebruiken”, besluit Studio RAP.
Cooperating parties
-
Architect
Studio RAP -
CLT aannemer
JM Concepten