Steeds dikker wordende isolatie vraagt om de juiste oplossingen
Goed verankeren
Om isolatiepluggen de optimale sterkte te geven, moeten ze natuurlijk goed verankerd worden. Bij het boren in de gevel kies je vanzelfsprekend een boor met de juiste diameter. Daarnaast is het ook belangrijk het correcte boortype te gebruiken. Door gebruik te maken van een boor met een goede snijeigenschap vermijd je beschadigingen tijdens het boren. Dit is van belang als je de isolatiepluggen monteert in snelbouwstenen of andere holle stenen. Bij het perforeren kunnen de kamers van de steen breken. De juiste boor kan dit vermijden. De Sharpware SDS+ boren type PS0761 zijn speciaal ontwikkeld voor de veilige verankering van de isolatiepluggen van Smart.
Wat met koudebruggen?
Bij de montage van isolatiepluggen wordt de isolatie onvermijdelijk geperforeerd en krijg je een koudebrug. Dat is niet alleen nadelig voor de isolatiewaarde van het gebouw, maar kan ook aftekeningen geven op de buitenpleister als het vriest. Daarom kies je het best voor een verankering uit kunststof. De Smart pluggen hebben een kunststof nagel, die een koudebrug uitsluit, of een stalen nagel. De stalen nagels zijn uitgerust met een kunststof kop. Zo wordt het warmteverlies beperkt.
Twee-in-een-oplossing
Bij een gemetselde façade gebruik je naast isolatiepluggen ook spouwankers. Een gewone isolatiebevestiging kan je niet gebruiken in combinatie met spouwankers. Toch wordt deze twee-in-een-methode veel toegepast. De trekkracht die de buitengevel heeft op de spouwankers is veel te groot voor dat soort plug, zeker bij stormweer. Door een te grote trekkracht verliest het spouwanker zijn functie, ontstaan er scheuren of kan een deel van de gevel vallen.
Daarom heeft pgb-Europe een oplossing gezocht en gevonden. Ze ontwikkelde samen met pgb-Polska, de productievestiging in Polen, een isolatieverankering waar de spouwankers ook als nagel kunnen dienen: de Smart IPW. De plug an sich is sterk genoeg om de isolatie op zijn plaats te houden, dus kan je tijdens de plaatsing nog wachten met het inslaan van de spouwankers. Als het spouwanker dan later in de plug wordt geslagen, is ze stevig genoeg om zowel de isolatie als de façade op zijn plaats te houden. De pluggen en spouwankers kunnen als pakket worden aangekocht, maar ze zijn ook afzonderlijk beschikbaar. Zo kan je elke isolatiedikte met elke voorgeschreven spouwbreedte combineren.
De standaard gegolfde spouwankers kan je verzinkt krijgen of in inox A2. De keuze van het materiaal maak je afhankelijk van de omgeving waar je ze plaatst, zoals beschreven in Eurocode 6. Voor een strak uitzicht van de gevel wordt er vaak gekozen voor een gelijmde façadesteen. Om dat uitzicht te behouden, worden er speciaal platte spouwankers ontwikkeld. Die zijn sowieso uit inox A2 gemaakt worden. De spouwankers worden ingebracht in de pluggen met een speciaal hulpstuk. Hierdoor vermijd je dat tijdens het inslaan van het spouwanker het wordt krom geslagen.
Meer weten? Bekijk alle SMART isolatiebevestigingen van pgb-Europe