Machinepark op maat voor timmer ateljé
Het passieproject dat uit zijn voegen barstte
Sandy en Sylke zijn naast levenspartners ook zakenpartners: vanuit een gedeelde liefde voor hout en interieur richtten ze enkele jaren geleden timmer ateljé op. Interieurvormgever Sandy had op dat moment al 15 jaar ervaring opgedaan in het schrijnwerkbedrijf dat al drie generaties in de familie was. Ouders worden van een tweeling had ervoor gezorgd dat ze nog meer belang gingen hechten aan mooi en praktisch meubilair. Ze besloten hun dromen achterna te jagen, sprongen en lanceerden samen de eigentijdse ‘play all day’ lijn. Een collectie kasten, tafeltjes, krukjes, opbergboxen en andere interieurelementen in multiplex berk, naturel of in zachte pasteltinten, met een speelse en tegelijkertijd strakke vormgeving. Ze waren te koop via verschillende kinderwinkels en een eigen webshop.
Gecharmeerd door hun stijl en overtuigd door hun vakmanschap contacteerden steeds meer mensen en bedrijven Sandy en Sylke voor interieurprojecten op maat. Ze zijn nog steeds bijzonder trots op het resultaat dat ze bij kinderwinkels Mamazoet en Kabine konden neerzetten. Wat begon als een zijproject barstte al snel uit zijn voegen. In 2019 besloten de partners helemaal voor timmer ateljé te gaan en lanceerde ze twee nieuwe lijnen: ‘work all day’ en ‘live all day’. Vandaag voorziet timmer ateljé particulieren en bedrijven van interieurs op maat in uiteenlopende stijlen en materialen.
Test in veerkracht
De veerkracht van Sandy en Sylke werd de voorbije twee jaar stevig op de proef gesteld. Zowel de vliegende start als de coronacrisis vroegen om een flinke portie flexibiliteit en creativiteit. Waar ze twee jaar geleden nog geen eigen atelier of medewerkers hadden, breidt team timmer ateljé zich steeds verder uit. Vier medewerkers ondersteunen Sylke en Sandy bij het technisch tekenen, de productie en de plaatsing. De klanten die hun weg naar timmer ateljé vinden, zijn steevast mensen met oog voor esthetiek en functionaliteit.
Meteen ook een van de sterktes van Sandy: “een interieur moet naast mooi ook praktisch zijn, ik probeer de aanwezige ruimte altijd zo optimaal mogelijk te benutten.” Deze klanten komen uit alle hoeken van het land.
“Ze ontdekken ons via social media of doordat anderen ons aanbevelen en afstand blijkt voor hen van ondergeschikt belang. We merkten de voorbije twee jaar dat je veel kunt bereiken als je bereid bent om heel hard te werken. Gelukkig geloven we beiden voor de volle 100% in timmer ateljé en vinden we steun bij elkaar. Werk en privé lopen sinds de coronacrisis voortdurend door elkaar, maar elke tevreden klant geeft ons weer nieuwe energie. Toen een klant, die onlangs van Gent naar Antwerpen verhuisde, ons opnieuw om een interieurontwerp vroeg, vonden we dat het mooiste compliment.”
Klein in omvang, groots in karakter
Sandy en Sylke weten niet alleen goed wat ze klanten willen bieden, hun hoe hebben ze minstens even helder. Ze kiezen voor een warme en persoonlijke aanpak waarbij de klant tijdens elke schakel van het proces in contact staat met de zaakvoerders zelf. Klanten zien en horen Sandy zowel tijdens de ontwerp- en productiefase als tijdens de plaatsing. Mails en telefoontjes worden steevast door Sylke of Sandy opgevolgd. Dit is niet altijd evident in een groeiend bedrijf, maar de aanpak zit stevig verankerd in het DNA en geen van beide zaakvoerders wil er aan tornen in functie van verdere groei.
“Wij willen niet de grootste worden, maar de komende jaren willen we wel inzetten op de optimalisatie van het bedrijfsproces. Door zoveel mogelijk processen te automatiseren, hopen we meer tijd te kunnen investeren in warme en constructieve relaties.”
Ze ervaren het als een grote troef dat Sandy zowel thuis is in interieurvormgeving als uitvoering. “Als er nog geen plan is, komt Sandy met originele ideeën en een eigen ontwerp. Wordt er wel samengewerkt met een architect of interieurvormgever, dan zal Sandy ook vrijblijvend suggesties geven als dat zinvol is. Soms is er bijvoorbeeld een optimalisatie naar functionaliteit of budget nodig. Onder andere door social media lijken de meest exclusieve interieurs vandaag binnen ieders handbereik, maar er is een prijskaartje aan verbonden dat niet voor iedereen haalbaar is. We schaven dan bij op vlak van materialen of vormgeving zodat we iets kunnen aanbieden dat wel binnen het budget valt, met zo min mogelijk compromissen op vlak van esthetiek.”
Budget mag echter nooit ten koste gaan van een hoogstaande kwaliteit. “We staan erop om degelijke materialen te gebruiken en voor een perfecte afwerking te zorgen. Alleen zo kunnen we duurzaam meubilair maken waar mensen vijf jaar later nog even gelukkig mee zijn. We proberen zo efficiënt mogelijk te werken zodat klanten niet al te lang op hun maatwerk moeten wachten, maar tegelijkertijd willen we ook wat weerstand bieden aan het ‘vandaag besteld, morgen in huis’ fenomeen. Kwalitatief en duurzaam maatwerk produceren, vraagt nu eenmaal tijd.”
Eigen atelier met nestingmachine
Gezonde concurrentie is noodzakelijk, maar Sandy en Sylke geloven ook in de kracht van specialisatie en samenwerking. “Massief hout verwerken we bijvoorbeeld niet zelf, we werken liever samen met een specialist ter zake. We verwerken fineer, maar maken het niet zelf, en ook voor natuursteen en het lakken van de meubels doen we beroep op een vaste partner.”
Een jaar lang maakte Sandy alle stukken met de machines van een collega schrijnwerker, maar naarmate timmer ateljé groeide drong een investering in een eigen machinepark zich steeds meer op. Sandy en Sylke maakten een interessante keuze wat de grote machines betreft: ze opteerden voor de combinatie nestingmachine en kantenlijmer.
“Hoewel nestingmachines in andere delen van de wereld enorm ingeburgerd zijn, is er hier nog een zekere terughoudendheid. Wij Belgen zijn niet snel geneigd om af te stappen van de traditionele combinatie van opdeelzaag en CNC-machine. Voor een productie als de onze zag ik echter wel onmiddellijk de voordelen in van een machine die deze bewerkingen kan combineren.”
De ideale match
“Een bezoekje aan een Nederlands bedrijf waar gewerkt wordt met de nestingmachine die we voor ogen hadden, trok ons helemaal over de schreef. Naast het feit dat de machine zowel het boren als het frezen voor zijn rekening neemt, sprak ook het plaatsbesparende karakter ons sterk aan. Ons atelier is niet zo groot, met een opdeelzaag, CNC-bewerkingscentrum en kantenlijmer zou het hier wel heel krap beginnen aanvoelen.”
De machine past daarnaast goed bij de productieflow die Sylke en Sandy willen aanhouden. “Het is niet zo dat een vaste medewerker één bepaalde machine aanstuurt, we zijn een klein team en iedereen doet hier alles. Na het opleggen van een plaat op de nestingmachine, kan de medewerker ongeveer een kwartier lang iets anders doen. Kantenband aanbrengen op de stukken die voordien bewerkt werden bijvoorbeeld, of alvast iets monteren. Voor een bedrijf met een grotere en meer seriematige productie is de combinatie van een opdeelzaag met CNC-bewerkingscentrum misschien wel de meest efficiënte optie. Hét ideale machinepark bestaat niet, alles hangt af van de manier waarop je de productie wilt organiseren en aanpakken.”
Productieproces doorgelicht
Al voor de komst van de nieuwe machines, werkten Sandy en Sylke met een tekenprogramma dat hun toeliet om 3D-voorstellingen voor de klant te maken. Vandaag werken ze met drie softwarepakketten, die zorgvuldig op elkaar moesten worden afgestemd. Zodra de klant het project goedkeurt, wordt er met behulp van de CAD-software een gedetailleerde technische tekening gemaakt. Vervolgens gaat de schnitt profi(t) software ermee aan de slag.
“Dit is een optionele plaatoptimalisatiesoftware die ervoor zorgt dat alle stukken zo optimaal mogelijk uit de platen gehaald worden en je dus zo min mogelijk afval produceert.” Vervolgens wordt de data doorgestuurd naar de nestingmachine, die eerst alle nodige boorbewerkingen uitvoert en vervolgens alle onderdelen uit het plaatmateriaal freest.
“De stukken worden er ook van een etiket voorzien dat alle informatie over de verdere verwerking bevat, denk aan informatie over eventuele extra bewerkingen, het aanbrengen van kantenband en de montage.” Sandy en Sylke investeerden daarnaast in een tweedehands kantenlijmer, iets wat ze starters zeker kunnen aanbevelen. “Nieuw viel een kantenlijmer van dit kaliber buiten ons budget, maar een jonge occasie is betaalbaar en gaat nog vele jaren mee.”
Intense periode
Zowel Sandy als Sylke ervoeren de installatie- en opstartfase als een behoorlijk intense tijd.
“Het ging niet om een kleine aanpassing, we moesten wennen aan een hele nieuwe manier van produceren. Op het moment zelf leek alles tergend traag te verlopen, maar achteraf gezien was de aanpassingsperiode relatief kort, zeker als je bekijkt wat er in die periode allemaal gebeurd is. Ik sta er echt van versteld hoe snel Sandy zich heeft ingewerkt in de software en de bediening van de machine. Hij ontwikkelde heel wat nieuwe vaardigheden en moest inzicht in programmeren krijgen. De eerste hindernis, namelijk het installeren en afstellen van de machines, namen we vlot, maar alle software optimaal met elkaar doen communiceren was een iets grotere uitdaging. De softwareleverancier en machineleverancier gingen constructief aan de slag om alle plooien zo snel mogelijk glad te strijken. We kunnen zeggen dat onze productie na drie à vier maanden echt optimaal liep.”
Verder investeren in automatisering zullen Sandy en Sylke alleen doen als het binnen hun bedrijfsvisie past. In eerste instantie zal er vooral worden ingezet op het automatiseren van de administratie. Zo moet tijdsregistratiesoftware hen meer inzicht geven in hun kostenstructuur zodat het opmaken van offertes efficiënter en correcter kan verlopen. “We zijn toe aan wat meer rust en stabiliteit. In software die ons dat kan bieden, investeren we dus met plezier.”
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief