Geert Wieme & Thijs Messiaen: "Onze handen zijn onze belangrijkste machines"
Avani Interior zorgt voor de hartslag doorheen uw interieur
Beide heren stampten in volle coronacrisis een nieuw bedrijf uit de grond. Avani betekent de aarde. De naam is een knipoog naar de natuurlijke materialen die ze met veel respect bewerken. Met massief hout, staal en natuursteen creëert Avani Interior eigenzinnige keukens en leefruimtes. Soms gedurfd, altijd tijdloos dankzij de puurheid en eenvoud van de levende materialen. De waarden vertaalden zich naar de slogan ‘de hartslag doorheen uw interieur’ en voor die hartslag zorgen ze zowel bij professionele als particuliere klanten, die bereid zijn te investeren in duurzame materialen en het ambachtelijke maakproces. Het resultaat is een tijdloos interieur dat een leven lang meegaat. Om de klant een totaalpakket te kunnen aanbieden, werken Geert en Thijs samen met andere vakmannen die de afwerking van de muren, vloeren en het textiel voor hun rekening nemen.
Avani Studio zorgt voor het ontwerp en Avani Atelier staat in voor de uitvoering. Geert en Thijs nemen trajecten van A tot Z voor hun rekening, maar ze voeren even graag ontwerpen van gelijkgezinde (interieur)architecten uit. Echte starters kunnen we hen bezwaarlijk noemen. Ze leerden beiden de kneepjes van het vak bij kunstenaar en ontwerper Dirk Cousaert, die drie jaar geleden overleed. Hij runde dertig jaar lang een familiebedrijf in Kluisbergen dat met diezelfde natuurlijke materialen interieurs op maat ontwierp en bouwde. Eenvoud en gebruik van recuperatiematerialen waren zijn handelsmerken. “Als je het kunt tekenen, kun je het maken” was een motto dat als een rode draad door zijn leven liep.
Starters, maar geen groentjes
“Dirk was zelf in de stiel gerold en hij gaf anderen ook volop die kans”, vertelt Geert. “Ik kom uit de ICT-sector en raakte gebeten door het vak toen ik een computer leverde bij een man die tuinhuizen maakte. De puzzelstukjes vielen op hun plaats, ik heb altijd graag getekend en heb een goed technisch inzicht. Bij Dirk gingen voor mij veel deuren open. Ik doorliep verschillende stadia in de productie en nam later de calculatie voor mijn rekening.”
Thijs voetbalde in een vorig leven op hoog niveau, maar ging na enkele blessures op zoek naar een andere uitdaging. “Ik had geen ervaring, maar Dirk heeft me 15 jaar geleden zonder aarzelen onder zijn vleugels genomen. Ik begon in het atelier en stond later in voor het ontwerp en de verkoop. Geert en ik vullen elkaar goed aan. Ik zorg voor het ontwerp en de verkoop, Geert bekijkt of alles technisch uitvoerbaar is en volgt het maakproces op.”
Het was voor beide heren pijnlijk om te zien hoe het bedrijf van Dirk Cousaert na zijn overlijden op de klippen liep. “Het schip was zijn stuurman kwijt. Geert en ik zijn Dirk heel dankbaar voor de kansen die we van hem kregen en we wilden het werk dan ook voortzetten. Op onze manier en met eigen klemtonen weliswaar. Zo mag het voor ons bijvoorbeeld net iets soberder, vrouwelijker en toegankelijker. We gaan net als Dirk met recuperatiematerialen aan de slag, maar zullen een minder grote stock aanleggen. Materialen die voor een klant een bijzondere betekenis hebben, integreren we graag in onze ontwerpen. Dat kan gaan van een stuk hout tot een oude spoelbak of bad.”
Durven investeren in crisistijd
De beslissing om voor zichzelf te beginnen, werd midden februari dit jaar genomen, vlak voor de lockdown alles even stillegde.
“De zoektocht naar een pand en machines moesten we tijdelijk staken, maar we gebruikten die tijd om samen met onze boekhouder een degelijk businessplan en financieel plan uit te werken. Zelfs de banken waren onder de indruk. Startende bedrijven zijn vandaag dun gezaaid, we werden dan ook aangemoedigd om deze goed onderbouwde stap te durven zetten.”
Achter de schermen werd er ook volop ingezet op de marketing van het prille bedrijf. Een website en verschillende social media kanalen werden op poten gezet. Een grootse opening met genodigden kon niet, maar Thijs en Geert lieten het nieuws langs digitale weg op de wereld los en de eerste aanvragen liepen binnen. “In onze niche laat de economische malaise zich voorlopig nog niet voelen. Mensen waren aan huis gekluisterd, konden niet op reis of op restaurant. Wie er de middelen voor heeft, investeert nu graag in zijn interieur.”
Na de lockdown werd de zoektocht naar een pand en machines voortgezet. Thijs en Geert botsten op een vrijstand gebouw met atelier op de Berchemweg in Oudenaarde.
“We opteerden voor een combinatie van jong tweedehands en nieuw, en investeerden meteen in een uitgebreid machinepark zodat we alles van A tot Z in ons eigen atelier kunnen uitvoeren. Het feit dat onze leverancier naast de machines ook de tools aanbiedt én een eigen slijpdienst heeft, gaf de doorslag. Niets is zo vervelend als leveranciers die met de vinger naar elkaar wijzen als er problemen opduiken. We vinden het belangrijk om één aanspreekpunt te hebben waarop we kunnen vertrouwen.”
Perfect uitgerust atelier
Op het moment van schrijven, worden de machines volop geïnstalleerd. Het is puzzelen om alles op een logische manier te doen passen binnen de ruimte. De flow moet immers ook goed zitten. Na enkele ingrepen zijn er drie duidelijke zones: een ruimte voor de stockage van een beperkte voorraad hout, een constructieruimte en een zone voor de afwerking. Het grootste deel van het atelier staat in het teken van de constructie.
Thijs en Geert investeerden in een degelijke paneelzaag die tegen een stootje kan. Verder wordt het atelier uitgerust met een toupie, vlakbank, vandiktebank, schuurband, pennenbank, lintzaag en een beitelmachine zodat werkelijk alle mogelijke bewerkingen kunnen worden uitgevoerd. Er werd ook geïnvesteerd in een bescheiden CNC machine zodat het freeswerk op computergestuurde wijze kan verlopen. Een degelijk stofafzuigingssysteem zorgt ervoor dat de medewerkers in veilige omstandigheden kunnen werken.
Wanneer alle bewerkingen zijn uitgevoerd, is het tijd voor de montage en vervolgens de afwerking. Afhankelijk van het gewenste resultaat wordt het hout geborsteld, verouderd, opgeschuurd en van een afwerkingslaag voorzien in de spuitcabine.
“We waren blij verrast toen we ontdekten dat er al een spuitcabine aanwezig was in dit gebouw. De installatie is zo’n dertig jaar oud, maar werkt nog perfect en voldoet aan de huidige normen.” Geert en Thijs ontdekten dat het om de zesde installatie van lakspecialist Belmeko bleek te gaan, die sindsdien tot een gevestigde waarde uitgroeide.
Respect voor het ambacht
Beide heren laten er geen twijfel over bestaan: “Degelijke machines zijn enorm belangrijk, maar vakkundige handen zijn pas echt onmisbaar.” Momenteel zijn er al drie schrijnwerkers aan de slag en de vierde wordt gezocht.
“Het zijn niet de minsten, ook zij hebben hun sporen bij Dirk verdiend. De neuzen staan dus al in dezelfde richting en we zijn goed op elkaar ingespeeld. We bieden hen een duidelijke structuur en houvast in het atelier, maar hun inbreng wordt aangemoedigd en gewaardeerd. Iedereen moet zich goed voelen in dit bedrijf. Het is ook de bedoeling dat ze de meubels en stukken die ze maken zelf gaan plaatsen, samen met een vaste plaatser. Dit zorgt ervoor dat ze tijdens het maakproces al anders met de meubels omgaan en hun verantwoordelijkheid opnemen. De betrokkenheid en motivatie is dan groter.”
De specifieke focus op natuurlijke en massieve materialen zorgt ervoor dat automatisering hier minder aan de orde is. “Op termijn zouden we het maken van onze corpussen kunnen automatiseren, maar verder zien we op dat vlak minder mogelijkheden. Het strookt niet echt met onze visie, we zien onszelf zeker niet richting seriewerk evolueren.”
Voortdurend investeren in de laatste en meest hoogtechnologische machines is hier dus niet aan de orde, Thijs en Geert geloven wel volop in de kracht van samenwerking met andere vakmannen. “Schrijnwerkers die vooral met plaatmateriaal werken, kunnen bij ons terecht voor massieve elementen. Omgekeerd zullen wij ook met veel plezier klanten naar hen doorverwijzen als dat zinvol is. Je moet vooral doen waar je goed in bent en voor ons is dat werken met natuurlijke materialen en massief hout.”
Wij wensen Avani Interior alvast een vliegende start toe!
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief