Fedustria informeert Minister van Leefmilieu over uitdagingen van houtindustrie in Vlaanderen
Circulaire economie
“Hout is hét duurzaam materiaal bij uitstek en het is belangrijk dat de productie en het gebruik ervan zich blijven ontwikkelen in Vlaanderen”, schetst Fedustria de aanleiding van het wxerkbezoek van de minister. "Hiervoor is een langetermijnvisie inzake houtproductie in onze bossen nodig, waarbij moet worden gestreefd naar een zeker deel zelfvoorziening. Hout is een hernieuwbare, duurzame grondstof, waarvan het gebruik perfect past binnen het kader van de circulaire economie. Hout en houten producten slaan koolstof op gedurende hun ganse levensduur, ook na hergebruik en recyclage. We spreken dus van een koolstofbuffer voor een periode van ongeveer 50 jaar of langer. Hoe meer hout en houten producten er gebruikt worden, hoe beter dus voor het klimaat. Ook is het gebruik van hout in de bouwsector een bron van belangrijke reductie van CO2-emissies. Zeker in vergelijking met andere bouwmaterialen, waarvan de productie vaak veel CO2 uitstoot … Kortom, bouwen met hout geeft zuurstof.”
Essentieel voor duurzaam bosbeheer
Maar het wordt echter steeds moeilijker om hout te oogsten uit onze bossen, terwijl houtproductie een essentieel onderdeel is van duurzaam bosbeheer. “Dit betekent zowel respect voor de ecologische, als de sociale én economische functies van het bos”, aldus nog Fedustria. “Houtproductie kan perfect gepaard gaan met het behalen van natuurdoelstellingen. Het is daarom nodig om een langetermijnvisie inzake houtproductie in onze bossen te hebben, waarbij moet worden gestreefd naar een zeker deel zelfvoorziening. Ook moet vermeden worden deze kostbare grondstof te laten ‘verdwijnen’ richting het Verre Oosten.”
Gecascadeerd gebruik
“Omdat hout een kostbare grondstof is, moet die correct en efficiënt worden ingezet met respect voor de principes van een ‘gecascadeerd gebruik’ (Ladder van Lansink). Dit betekent dat hout zo lang mogelijk gebruikt wordt als grondstof, en dat de recyclage alle kansen moet krijgen. Wat vandaag nog beschouwd wordt als ‘niet-recycleerbaar’, kan volgend jaar misschien wel al gerecycleerd worden: de technologie evolueert immers voortdurend. Het wetgevend kader dient hier voldoende ruimte voor te laten.”
Het bezoek van Vlaams minister Demir kadert binnen deze visie en bezorgdheid. “Vlaanderen doet al veel op vlak van gecascadeerd gebruik van hout en recyclage maar we moeten verder kijken, ook wat houtproductie betreft”, stelt Karla Basselier, CEO van Fedustria. “Het is voor ons belangrijk dat de bomen die hier aangeplant worden, op termijn kunnen geoogst en lokaal verwerkt worden. Er moet een strategie uitgewerkt worden door Vlaanderen rond houtproductie en ook inzake strategische autonomie.”
Onschatbare waarde
“Wij zijn erg vereerd dat minister Demir een bezoek brengt aan onze site in Genk. Dit is een mooie erkenning voor de vele inspanningen die wij leveren op het vlak van duurzaam bosbeheer”, benadrukt Bert Heylen, General Manager West Fraser Europe nv. “Bossen zijn van onschatbare waarde voor onze samenleving en moeten dan ook behouden worden voor de toekomst. Ze staan voor natuur, recreatie, waterbeheer, biodiversiteit, … én voor houtproductie waardoor wij duurzame OSB-platen kunnen produceren. Van al het aangevoerde hout gaat trouwens niets verloren. Doorheen het volledige productieproces kennen we geen verliezen: alles wordt verwerkt in OSB-platen en de overgebleven schors gaat naar tuinbouw en compost. Zo is de cirkel mooi rond.”