Bouwbarometer: bouwondernemers hebben er weer iets meer vertrouwen in
Bouwactiviteit lijkt zich te herpakken
36% van de bouwbedrijven had in het eerste kwartaal minder werk dan eind vorig jaar, terwijl 15% meer werk had. De activiteit in de bouw nam dus duidelijk af en 1 op 3 deelnemers verwacht ook dat dit nog een tijdje zal aanhouden.
Anderzijds zijn de orderboekjes wel weer iets verder in de tijd gevuld: 1 op 4 heeft nog voor minstens een half jaar werk. In het vorige kwartaal was dit slechts 18%. Dit stemt bouwunie voorzichtig positief. “Op langere termijn lijkt de bouwactiviteit zich toch te herpakken. Of dat inderdaad het geval zal zijn en we weer mogen spreken van een normalisatie, is nog koffiedik kijken.”
Dalende winstgevendheid
Wat Bouwunie wel zorgen baart, is de mate waarin de winstgevendheid van de bouwbedrijven onder druk blijft staan. Zo is de winstgevendheid de voorbije maanden bij 3 op 10 bouwbedrijven nog afgenomen. Vandaag maakt slechts de helft van de ondervraagde bouwbedrijven winst. De rest werkt break-even of zelfs met verlies. Een volgens Bouwunie “op termijn onhoudbare situatie, want zo is er geen marge voor investeringen of om reserves op te bouwen”.
Die verhoogde druk op de winstgevendheid vertaalt zich ook duidelijk in het aantal faillissementen. In 2022 gingen maar liefst 1.080 Vlaamse bouwbedrijven over de kop. Een triest record. Ook in de eerste maanden van dit jaar lag het aantal faillissementen hoog. Een verklaring moeten we volgens Bouwunie zoeken in de moeilijke coronajaren waar veel bouwbedrijven hun reserves moesten aanboren, gevolgd door de stijgende materiaalprijzen, de oplopende energieprijzen en de historische loonindexatie.
De laatste tijd lijken die bouwmateriaalprijzen – met uitzondering van enkele uitzonderingen zoals cement – enigszins te stabiliseren. Elke werknemer kreeg intussen ook zijn indexering en ook de energieprijzen dalen min of meer. Die combinatie zou voor meer ademruimte moeten zorgen zodat bouw- of verbouwprojecten weer opgestart kunnen worden. Een voorzichtig optimisme lijkt dus inderdaad op zijn plaats.
De bouwbarometer
De bouwbarometer is de conjunctuurindicator voor de Vlaamse kmo-bedrijven en zelfstandige ondernemers uit de ruime bouwsector. Waarden boven index 100 wijzen op een positief evoluerende conjunctuur, waarden onder index 100 wijzen op een negatief evoluerende conjunctuur. De bevraging wordt vier keer per jaar afgenomen bij een vast panel van Vlaamse bouwkmo’s (zowel algemene aannemers als woningbouwers, ruwbouwaannemers, schrijnwerkers, installateurs van technieken, schilders, dakwerkers, wegenbouwers, infrabedrijven, ...). Dit laat toe om echt te vergelijken en evoluties te zien.