Argenta invisidoor 2.0: efficiënte montage van onzichtbare binnendeurkaders
Deze woning in Aywaille is een verborgen pareltje, omgeven door groene hellingen en bossen. Naast groen en rust snakten de eigenaars naar extra vierkante meters woonruimte. De geslaagde uitbreiding op de benedenverdieping is het werk van hga architecten. Architecten en schrijnwerker waren volledig gewonnen voor de nieuwe argenta invisidoor 2.0 frames van fabrikant Arlu.
Als bij toeval vonden de eigenaars dit perceel. Hun woning is in verschillende fases gebouwd. Het eerste volume is in 2005 gebouwd door het architectenbureau hga architecten uit Sprimont vlakbij. De eigenaars wilden een uitbreiding van de benedenverdieping en klopten opnieuw aan bij hga architecten. In het nieuwe gedeelte op de benedenverdieping zijn twee argenta invisidoor 2.0 frames geïnstalleerd. Die aluminium deurkaders zorgen ervoor dat binnendeuren onzichtbaar in de wand kunnen ingewerkt worden. Eén deur vormt de toegang naar het bureau en een tweede deur leidt naar de garage.
“De deurbladen zijn allemaal in het atelier gelakt zodat de deuren volledig in het verlengde van de muur liggen en je enkel de contouren kan zien. Het doel was om de deuren zo discreet mogelijk in te werken. We hebben gekozen voor mat wit - zoals het meubilair - voor de deur geïntegreerd in een witte muur. De deur naar de garage is zwartgelakt en geïntegreerd in een zwarte muur.”
Hoe hebben jullie Arlu / argenta invisidoor leren kennen?
“We kennen hun producten al geruime tijd. In het begin was het niet evident om ermee te werken. Producten op het vlak van schrijnwerkerij lopen steeds een stap voor en dan is het kwestie om ze langzaam in de praktijk te brengen. Beetje bij beetje zijn we deze producten meer en meer gaan integreren in onze projecten. Vandaag werken we er regelmatig mee.”
Tussen de oude muur en de uitbreiding voor de speel- en televisiekamer is een minimalistisch schuifdeursysteem hide van Arlu geplaatst. De deur schuift discreet weg tussen de muren waardoor de beperkte doorgang volledig vrij is. Het handvat is in de deur geïntegreerd.
Wat was voor jullie de meerwaarde van de nieuwe invisidoor 2.0?
Corrado del Rosso (Arlu): “Schrijnwerkers kunnen via hun distributeur heel gemakkelijk zelf hun invisidoor deurkader maken. Zo kunnen we de levertermijn aanzienlijk verminderen tot drie weken. We zijn geëvolueerd naar een semi-afgewerkt product dat ons veel meer mogelijkheden geeft op het vlak van logistiek. Bovendien biedt invisidoor 2.0 verschillende oplossingen omdat de universele profielen zowel voor slot- als scharnierkant kunnen dienen. Het maakt zelfs niet uit of het om een linkse of rechtse deur gaat.
Maar deze 2.0 versie van invisidoor is vooral ook een stuk sneller samen te schroeven en te plaatsen, zowel wat het kader op zich als de montage van het deurblad betreft. Aangezien de scharnieren volledig in het profiel zitten kan de afwerking trouwens in 1 keer gebeuren. Ook de wand afwerken is een pak eenvoudiger omdat gipskartonplaten gewoon tot tegen het profiel gezet kunnen worden. Tot slot zijn de profielen veel steviger omdat de slot- en scharniergaten niet langer uitgefreesd worden in de profielen.”
Wil dit zeggen dat de invisidoors op maat op termijn zullen verdwijnen?
“Waarschijnlijk niet. We willen heel flexibel zijn en op alle vragen van onze veeleisende distributeurs een antwoord kunnen bieden. Op termijn denken we ook aan samenwerkingen met stukadoors die een complementair product aanbieden,” aldus nog Corrado del Rosso.