Vakantiehuis met gevelbekleding uit houtresten
Tegenwoordig wordt er duchtig gezocht naar manieren om houtresten te redden van de afvalberg, maar hier worden ze op een wel erg originele manier ingezet. De gevelbekleding van deze woning bestaat namelijk uit offcuts van op maat gemaakte vloeren.
Offcuts opwaarderen
Dit idyllische vakantiehuis in Lillesand, Noorwegen werd ontworpen door Kolman Boye Architects. Toen oprichters Erik Kolman Janouch en Victor Boye Julebäk op een groot lot houtresten van op maat gemaakte vloerplanken botsten, gingen ze op zoek naar een manier om ze in een gebouw te verwerken. Ze vinden het zonde dat zulke mooie materialen vaak als brandhout gebruikt worden terwijl ze perfect opgewaardeerd kunnen worden. Ze besloten de planken te gebruiken voor de bekleding van zowel het dak als de gevel van deze nieuwe houtskeletbouw woning.
Omdat het materiaal behoorlijk afwijkt van de meer traditionele dakspanen van gespleten houten plankjes vroeg dit project om heel wat materiaalkennis en een doorgedreven procesontwikkeling, zodat de productie en montage uiteindelijk op een efficiënte manier konden verlopen.
Het restmateriaal werd geclassificeerd volgens grootte en kwaliteit. Er werden verschillende 1:1 modellen gebouwd en tal van stapel- en legcombinaties werden onderzocht. De architecten wilden namelijk zo correct mogelijk inschatten hoeveel materiaal ze precies nodig zouden hebben, hoe het eindresultaat er zou uitzien en hoeveel werk het zou vragen om alles op maat te snijden en te behandelen. Uiteindelijk besloten ze het hout netjes per laag te stapelen zodat er mooie lineaire stroken van verschillende hoogtes ontstonden.
Aangepast aan het terrein
Voor de productie en montage van de houten gevelbekleding werd er geput uit de collectieve kennis van alle betrokken schrijnwerkers en leveranciers. Elk van de meer dan 12.000 eiken offcuts werd in het atelier op maat gezaagd. Het afval werd hierbij tot een minimum beperkt. Vervolgens werden alle gaten voorgeboord en werden de plankjes met teer voorbehandeld voor ze naar de site werden getransporteerd. Stuk voor stuk werden ze nauwkeurig gepositioneerd, en meer dan 20.000 roestvrijstalen schroeven houden de robuuste gevelbekleding op zijn plaats.
Nu telt het hout veel schakeringen, maar na verloop van tijd zullen de plankjes zilvergrijs worden zodat ze nog beter opgaan in het prachtige landschap van rotsen, korstmossen, varens en naald- en loofbomen. Het vakantiehuis staat op een klif aan het Skagerrak, de zee-engte tussen Noorwegen en Denemarken. De architecten wilden het landschap absoluut niet hertekenen en zorgden ervoor dat het gebouw aangepast is aan de natuurlijke hellingen van het terrein.
Houten exterieur én interieur
Er zijn drie volumes – twee hoofdblokken en een verbindingsgang – die zich op vijf verschillende niveaus bevinden, wat resulteert in heel wat hoogteverschillen in het gebouw. Het ene blok bestaat uit een grote keuken en eetruimte terwijl het andere drie slaapkamers, een badkamer, een vide en een loungeruimte bevat. Vanuit de gang kan je doorheen het hele huis kijken en de kamerbrede ramen bieden een prachtig zicht op de zee.
Hout speelt ook in het interieur een hoofdrol. De keuze viel dit keer op douglas in plaats van eik, in een wat warmere, witachtige tint die perfect bij de gietvloer past. Voor de keukenkastjes werden meer off-cuts gebruikt.
De architecten experimenteerden al vaker met houten constructies, maar hier gingen ze een stuk verder door restmateriaal te gebruiken dat lokaal voorhanden was. De ecologische voetafdruk werd hierdoor tot een minimum herleid. "Er zit een spaarzaamheid in, in het nieuwsgierig zijn naar hoe je iets kunt gebruiken dat je normaal niet meer zou gebruiken", zegt Boye daarover. "We moeten ons ervan bewust zijn dat materialen geen eindeloze bronnen zijn, ze zijn schaars. We moeten ze dus lang en op een mooie manier inzetten."
Cooperating parties
-
Architect
Kolman Boye Architects -
Aannemer
Byggmester Modalen