Onderzoekshal houtbouwcampus
De TU Kaiserlautern bouwt eigenhandig zijn nieuwe houtbouwcampus. Onderzoek en ontwikkeling gaan hier hand in hand. De structuur van het eerste gebouw – de werkplaats – werd alvast afgerond en hiervoor dachten de studenten en onderzoekers innovatieve, met kunsthars geïmpregneerde, houten knoopverbindingen uit.
Voor de structuur van de 13 meter brede, 26 meter lange en 7 meter hoge hal werden CLT frames ontwikkeld die meer dan sterk genoeg zijn om de ruimte te overspannen. Ze tellen drie scharnierpunten waarvoor organisch gevormde ringverbindingen van geperst kunstharshout ontwikkeld werden. Hun vorm is gebaseerd op takvorken, die van nature zo geproportioneerd zijn dat ze de krachten voortdurend omleiden in grote bochtstralen. Een knap staaltje biomimicry dus.
Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen staat centraal. Met dit project wil de TU Kaiserlautern een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de bouwsector. Enerzijds door hout als bouwmateriaal in te zetten, maar ook door nieuwe bouwelementen te ontwikkelen die klimaatneutraal bouwen verder faciliteren. In dit geval dus de demonteerbare en recycleerbare connectoren, die ervoor zorgen dat het gebouw gemakkelijk weer ontmanteld kan worden, waarna de bouwelementen eenvoudig hergebruikt kunnen worden.
Cooperating parties
-
Opdrachtgever
Stichting TU Kaiserslautern -
Architectuur
fatuk, FG Baukonstruktion 1 und Entwerfen, Marcel Balsen, Nik Beiler; Birk Heilmeyer und Frenzel Architekten, Univ.-Prof. Stephan Birk -
Structureel ontwerp
fatuk, FG Tragwerk und Material, Univ.-Prof. Dr.-Ing. Jürgen Graf, Reiner Klopfer, Viktor Poteschkin, Oliver Betha