House Dokka: energiebewust wonen in Noorwegen
Kongsberg in Noorwegen is een duurzame en energie-efficiënte familiewoning rijker. Voor de realisatie van House Dokka sloegen architectenbureau Snøhetta en ingenieur Tor Helge Dokka de handen in elkaar. De ingenieur, die ook eigenaar van de woning is, heeft een bijzondere interesse in duurzaam bouwen en wilde met dit project aantonen dat een gezinswoning zelfs energiepositief kan zijn.
Energiepositieve gezinswoning
Het huis, dat veel weg heeft van een zwevende boomhut, gaat perfect op in zijn natuurlijke omgeving. De twee volumes werden voornamelijk gebouwd met lokaal geproduceerd dwars gelamineerd hout (CLT) en gelijmd gelamineerd hout (GLT). Ze worden ondersteund door massieve houten kolommen die in de rots zijn geboord om het landschap zo min mogelijk te verstoren. Deze aanpak resulteert in een woning met een uitzonderlijk lage CO2-voetafdruk. Ook de woning zelf is bijzonder energiezuinig. Daar zorgen zowel het ontwerp, de oriëntatie en de strenge energieprincipes voor. De woning voldoet volledig aan de energiebehoeften van de bewoners, en levert zelfs 75% van de energie die nodig is om de elektrische auto van het gezin op te laden.
Het huis bestaat uit twee verdiepingen die op elkaar staan, maar nauwelijks overlappen. Elke verdiepingen kreeg een eigen identiteit. Met zijn traditioneel schuin dak en grote glazen oppervlakken oogt de bovenste verdieping licht en luchtig, terwijl de onderste verdieping, die op natuurlijke wijze in het terrein ligt, harmonieus aansluit op de omgeving. Ze kregen ook een eigen kleur: de zwartgeschilderde bovenverdieping contrasteert sterk met de lucht, terwijl het onderste volume met zijn roodbruine kleur meer warmte en zachtheid uitstraalt.
In harmonie met de natuur
Het dak werd uitgerust met zonnepanelen. De hoek en richting van het dak zijn zo ontworpen dat de opbrengst ervan gemaximaliseerd wordt. Het huis wordt efficiënt verwarmd door een vloerverwarmingssysteem dat is aangesloten op een aardwarmtepomp. De grote glaspartijen brengen veel daglicht binnen en vormen een aanvullende warmtebron tijdens de koudere maanden. In de zomer keert het systeem om en zorgt het voor verkoeling. De hoge plafonds minimaliseren de nood aan mechanische ventilatie.
De woning is zo ontworpen dat ze ook weer op een snelle en milieuvriendelijke manier gedemonteerd kan worden. Tijdens het bouwproces werden geen spijkers gebruikt. Daardoor kunnen de materialen later gemakkelijk worden gesorteerd voor recycling. Verwacht wordt dat de woning binnen tien jaar meer energie zal opleveren dan ze gekost heeft.
Cooperating parties
-
Architect
Snøhetta -
Opdrachtgever en ingenieur
Tor Helge Dokka