Luchtdicht bouwen, een discipline op zich
Jim Wuyts, Managing Director: “Daarbij gebruiken we niet enkel onze materialenkennis en de beste producten die voorhanden zijn, maar denken we vanaf de beginfase van het bouwproject mee over de correcte details, houden we rekening met de gebruikte bouwmaterialen, de bouwmethode en zelfs de ideale bouwvolgorde. Verder wordt elk project in detail besproken met de opdrachtgever en/of architect , bij voorkeur vanaf de tekentafel, naar de gestelde eisen en de haalbaarheid. Geen eis is ons daarbij te streng, zolang we maar voldoende impact hebben op het volledige proces.“
Of men nu enkel advies wenst of op zoek is naar een volledige ontzorging tijdens de uitvoering, INNOCEAL begeleidt haar klanten doorheen het hele traject, zodat de klant verzekerd is dat hij op vlak van luchtdichting 100% in orde is.
Jim Wuyts, Managing Director: “Professioneel advies, best-in-class oplossingen en kwaliteitsvolle uitvoeringen… Onze expertise resulteert in een meetbare, luchtdichte woning of gebouw. We kunnen daarbij terugkijken op de verwezenlijking van vele succesvolle projecten, voornamelijk in België en Nederland.”
Luchtdicht bouwen is ook niet meer zomaar een “optie”. Elk nieuw gebouw zou dezer dagen gewoonweg luchtdicht moeten zijn, en daarin spelen de architect en EPB-adviseur een cruciale rol.
Jim Wuyts, Managing Director: “Luchtdicht bouwen doe je voor een aantal redenen, maar de voornaamste is het verminderen van de energiebehoefte door het wegnemen van ongecontroleerde luchtstromen. En dat doe je door al in de ruwbouwfase alle ruwbouwaansluitingen duurzaam af te dichten. Dit is gezien de isolatie die men voorschrijft en de ventilatiesystemen waarvoor gekozen wordt onontbeerlijk en moet dus door de architect zeker meegenomen worden. Meer nog, met de materialen die hiervoor de laatste jaren ontwikkeld zijn en de juiste kennis is zowat elke eis haalbaar en zijn er dus geen excuses meer. Laat je dus zeker adviseren… Verder geef ik graag nog enkele weetjes mee.”
Luchtdichting is onontbeerlijk voor een goede akoestiek
Bij het verbeteren van de akoestiek zijn er twee vuistregels van belang, namelijk massa en lucht. Lage tonen worden daarbij gefilterd door het gebruiken van materialen met voldoende massa. Hoe meer massa, hoe meer lage tonen er tegengehouden worden. Anderzijds zijn er de hoge tonen, zoals (kinder)stemmen of verkeerslawaai, die meereizen met lucht en door elk kiertje het gebouw binnendringen. Om ze tegen te houden is een doorgedreven afdichting nodig van alle aansluitingen waar lucht binnen kan, hoe klein ook het kiertje.
Luchtdichting en ventilatie gaan hand in hand
In eerste instantie is het belangrijk dat een gebouw op een goede manier geventileerd wordt, en zeker een luchtdicht gebouw. Anderzijds is het de bedoeling om gecontroleerd te ventileren en waar mogelijk ook met warmterecuperatie (D-systeem). Bij een niet luchtdicht gebouw is gecontroleerd ventileren onmogelijk doordat de wind die tegen een gebouw waait te makkelijk binnendringt. Aan de windzijde wordt op koude, winderige dagen de koude lucht als het ware naar binnen gedrukt terwijl de warme lucht er aan de andere kant letterlijk uitgezogen wordt (door de onderdruk). Deze drukverschillen hebben ook een groot effect op het goed functioneren van datzelfde ventilatiesysteem. Vanaf een matige windkracht kan de ventilatie-unit in een niet luchtdicht gebouw het verschil in de winddruk niet meer compenseren. Het systeem gaat daardoor vaak uit balans en slechter functioneren, meer energie verbruiken, meer geluid produceren en vooral de binnenlucht niet meer optimaal verversen.
Een luchtdicht gebouw is energiezuiniger en comfortabeler
Doordat het grote aantal kieren en gaatjes in een luchtdicht gebouw afgedicht worden, komt er amper nog koude lucht ongewenst en ongecontroleerd de woning binnen. Deze koude luchtstromingen ervaart men als tocht, die tot een oncomfortabel gevoel of bijvoorbeeld koude voeten kan leiden. Om dit te compenseren zetten mensen de thermostaat al snel een paar graden hoger, wat dan weer in een hogere energierekening resulteert. Wist je bijvoorbeeld dat bijna de helft van de woningen die in 2021 in Vlaanderen gebouwd werden een luchtdichtheidswaarde (n50-waarde) hadden van 4 of meer? 4, dat betekent dat bij wind alle warme binnenlucht 4x per uur wordt vervangen door koude buitenlucht. Ongecontroleerd. En dat is pas energieverspilling.
Opgelet: wind- en waterdichting is niet hetzelfde als luchtdichting
Bij een wind- en waterdichte gevel ligt de focus op het afdichten van het buitenschrijnwerk, de ramen, deuren, (stel)kozijnen en vliesgevels, met de bedoeling om water – regenwater en condenswater – buiten te houden. Maar het is zeker niet hetzelfde als de luchtdichting van een gevel. Behalve in de betonbouw of bij de keuze voor een geïsoleerde gevel voorzien van crepi, dient men het buitenschrijnwerk ook aan de binnenzijde af te dichten in de dagkanten en ten opzichte van de vloer en het plafond. Anders blijven ongecontroleerde luchtstromen een rol spelen.
Luchtdichting is iets voor de lange termijn, niet enkel voor een goede blowerdoortest
Voor het mooi aansluiten van stucwerk op het buitenschrijnwerk worden vaak stop- of apu-profieltjes gebruikt. Daarnaast gebruikt men deze maar al te graag als luchtdichte aansluiting, maar dat is niet meer van deze tijd. De basis voor een degelijke luchtdichting is namelijk dat men deze aanbrengt in de ruwbouw, zodat ze niet onderhevig is aan invloeden van buitenaf of bijvoorbeeld beschadigingen door schoonmaken of huisdieren, en zo ook op lange termijn intact blijft. Bovendien kan bij deze profieltjes de koude buitenlucht nog steeds tot in de dagkant geraken, waardoor de dagkanten vochtig worden en er zich zelfs schimmels kunnen vormen.
Jim Wuyts, Managing Director: “Ga dus niet voor half werk of schijnbaar goedkope oplossingen die net voldoende zijn voor het slagen van de blowerdoortest. De luchtdichting van een gebouw zit er voor de hele levensduur van een gebouw en een goede uitvoering is dus cruciaal. En ja, dat heeft zijn kostprijs. Maar in tegenstelling tot een warmtepomp of zonnepanelen, die een beperkte levensduur hebben, doe je deze investering maar één keer.”
- Na het enorme succes van de Master Oak-collectie, voegt Unilin Panels nu 12 nieuwe, indrukwekkende decors toe aan het bestaande gamma…
Hoogwaardige houtverbindingen voor elk bouwproject
Bent u op zoek naar de meest betrouwbare en efficiënte oplossingen voor uw houtbouwprojecten? Zoek niet verder! Ontdek de betrouwbare…Prowood 2024: dé beurs voor hout in al zijn facetten
In oktober kan iedereen die graag met hout werkt zijn hart weer ophalen tijdens de 8e editie van Prowood in Flanders Expo. Het lijkt nog…Woema: “BIM is essentieel voor het succes van prefab-projecten”
Woema verliet het Gala van de Gouden Baksteen met de award voor digitale onderneming van het jaar onder de arm. Het bedrijf zegt aan …
Lees de laatste editie nu gratis online
- 03/11/2024 - 09:59 Binnenschrijnwerk
03/11/2024 - 09:59Grote fronten voor een modern interieur
Kantoor Showroom LamettHoreca Beursstand Keukens De AbdijOnderwijs Optopping atheneum MariakerkeKantoor Apotheek in CLTKantoor Totaalinrichting optiekzaakResidentieel Renovatie herenhuisResidentieel Totaalinrichting particuliere woningKantoor Totaalinrichting kantoor EuropabankResidentieel Thuiswerkplek 2.0Residentieel Keuken in sixties-sfeer