De hot topics van glasstec 2024: wat houdt de glassector vandaag bezig?
Circulaire economie
Glas kan oneindig gebruikt worden. Toch is de glasindustrie nog niet volledig circulair. In de hele waardeketen van glas is er nog potentieel om het gebruik van energie en grondstoffen te verminderen en het recyclingpercentage te verhogen. De voordelen liggen voor de hand: een meer circulaire economie betekent minder gebruik van grondstoffen, minder uitstoot van broeikasgassen en dus meer bescherming van het klimaat en de hulpbronnen. Niet alleen de energie-intensieve processen in de glasproductie kunnen worden geoptimaliseerd, maar ook het verbruik van glazen verpakkingen kan worden verminderd door nieuwe herbruikbare modellen. Doorslaggevende benaderingen om dit probleem op te lossen zouden de vermindering van kwartszand versus het toegenomen gebruik van glasscherven en recyclaat kunnen zijn. Het smeltproces is verantwoordelijk voor 85 procent van de energie die nodig is voor de productie van glas. Het gebruik van ongeveer tien procent glasscherven vermindert de benodigde smeltenergie al met ongeveer drie procent.
Digitale technologieën
Digitalisering is een onderwerp waar bijna niemand in de glasindustrie omheen kan. Voor veel bedrijven die de digitale transformatie willen voltooien, is de eerste vraag echter waar ze met het digitaliseringsproces moeten beginnen. En welke voordelen levert het op? De uitdagingen waar de industrie voor staat, liggen op vele gebieden: of het nu gaat om een tekort aan geschoold personeel, processen die niet optimaal op elkaar aansluiten, een grote behoefte aan interne coördinatie of een toenemende deadline- en kostendruk. Een holistische kijk op geautomatiseerde processen, machines, werknemers en producten biedt oplossingen voor een effectiever gebruik van bestaande middelen en een vlottere materiaalstroom. Kunstmatige intelligentie (AI) is ook een belangrijke ontwerpbenadering voor de toekomst van automatisering in de glasindustrie. In de toekomst zullen schaalbare oplossingen mogelijk zijn die flexibel aangepast kunnen worden aan de omgeving en het toepassingsdoel.
Decarbonisatie
De rigoureuze overstap van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen is een wereldwijde uitdaging die alle industrieën aangaat. Niet alleen de voortschrijdende klimaatverandering en de doelstelling van CO2-neutraliteit in 2045, maar ook de importafhankelijkheid van fossiele brandstoffen maken duidelijk dat de overstap naar nieuwe technologieën een absolute noodzaak is. De productieprocessen in de glasindustrie zijn al in hoge mate geoptimaliseerd om glas met een consistente kwaliteit en lage emissies te produceren. CO2-neutraliteit kan alleen worden bereikt door over te schakelen op nieuwe sleuteltechnologieën om procesgerelateerde emissies te vermijden. De focus ligt voornamelijk op oplossingen zoals volledig elektrische ovens, die echter niet uitsluitend op hernieuwbare elektriciteit kunnen werken vanwege hun hoge energievereisten. Hybride waterstofovens zouden ongeveer 80% van de benodigde energie elektrisch kunnen leveren en de rest via waterstofverbranding. De volgende uitdaging is dan het bouwen van een infrastructuur voor hernieuwbare elektriciteit en waterstof.
Meer info en tickets: www.glasstec-online.com
Foto’s © glasstec / tillmann