Inventarisatie van do’s en don’ts bij meerlaagse houten gebouwen
Volgens de collega’s van Het Houtblad willen de samenwerkende architecten ten minste tien meerlaagse houten gebouwen onder de loep nemen. Speciaal gaat de aandacht uit naar de data over hoe de gebouwen presteren, hoe de details ontworpen zijn en in hoeverre ontwerpkeuzes een rol speelden bij de realisatie. Met name de prestaties van de gebouwen ten aanzien van constructie, brandveiligheid en akoestiek staan centraal, maar ook andere ontwerpdetails. Alles samen moet dat leiden tot tien casestudies, een leidraad voor ontwerpen voor houtbouw en een opsomming van technische- en ontwerpdetails.
Stimuleren bouw
Om dit project te stimuleren trekt Built by Nature 122.000 euro uit. De organisatie is de uitvoeringsorganisatie van een groot fonds dat door gerichte investeringen tracht de bouw versneld te verduurzamen. De hoop en bedoeling achter het onderzoek is dat bouwbedrijven, architecten en constructeurs door deze publicatie eerder en makkelijker op houtbouw zullen overstappen. Ook zou het de discussie met controlerende instanties over meerlaagse houten woongebouwen moeten vereenvoudigen. Door een kennis- en ervaringsachterstand moet er nu nog vaak opnieuw uitgelegd en gediscussieerd worden over bijvoorbeeld de akoestiek en de brandveiligheid van meerlaagse houten gebouwen.
Argumentenbundel
Hout heeft specifieke voordelen ten opzichte van andere materialen in hoogbouwscenario’s. Hout Info Bois, het technisch informatiecentrum voor het materiaal hout in België, publiceerde eerder al de ‘Argumentenbundel voor Gebruik Hout in Meerlaagse Gebouwen’.